Acasă Actualitate Integrarea socială şi profesională a tinerilor seropozitivi

Integrarea socială şi profesională a tinerilor seropozitivi

DISTRIBUIȚI

Cu sprijinul Mitropoliei Banatului
“Vom sta faţă în faţă reprezentanţi ai ONG-urilor, instituţiilor publice timişene, angajatori şi mass-media şi vom dezbate această problemă”, a precizat preotul Alin Cuza.
Asociaţia Familiilor Anti-HIV "Speranţa în Viitor" Timişoara şi Mitropolia Banatului din Timişoara, b-dul C.D. Loga nr. 7, organizează, în sala festivă a mitropoliei, miercuri, 10 iunie, de la ora 10.30, masa rotundă cu tema " Drepturile omului în context HIV/SIDA. Integrarea socială şi profesională a persoanelor seropozitive". “Vom sta faţă în faţă reprezentanţi ai ONG-urilor, instituţiilor publice timişene, angajatori şi mass-media şi vom dezbate această problemă importantă a comunităţii noastre – integrarea socială şi profesională a persoanelor seropozitive”, a precizat preotul Alin Cuza, coordonatorul Centrului Comunitar de zi pentru Persoanele cu Dizabilităţi "Speranţa în Viitor" Timişoara şi directorul executiv al Asociaţiei Familiilor Anti-HIV "Speranţa în Viitor" Timişoara.

Prevenţia îmbolnăvirii cu HIV, în liceele timişorene

Asociaţia Familiilor Anti-HIV „Speranţă în Viitor” este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit a părinţilor timişeni şi timişoreni care au copii infectaţi cu virusul HIV. Obiectivul asociaţiei este reinserţia socială a copiilor  infectaţi cu HIV şi a familiilor acestora şi lupta împotriva discriminării sociale. Beneficiarii asociaţiei sunt persoanele care trăiesc cu HIV din judeţul Timiş şi familiile acestora. Dintre activităţile desfăşurate amintim: grup de suport pentru persoanele seropozitive: grup de suport pentru părinţi; asistenţă socială şi consiliere psihologică.
Unul dintre proiectele importante aflat în desfăşurare este „Prevenţia îmbolnăvirii cu HIV” desfăşurat în licee şi la cabinete medicale. Astfel, coordonatorul centrului şi medicii Direcţiei de Sănătate Publică Timiş au susţinut, în liceele din Timişoara, lecţii interactive despre bolile cu transmitere sexuală şi despre metodele de transmitere a virusului HIV. Cu ajutorul studenţilor voluntari de la Facultatea de Asistenţă Socială din cadrul Universităţii de Vest s-au distribuit în cabinetele medicale din oraş pliante şi afişe informative. Proiectul a început în anul 2003. Un alt proiect a fost „Împreună”. Pentru a-şi putea exprima punctul de vedere, pentru a spune lumii ceea ce simt, în special tinerilor, pentru a învăţa pe alţii despre păstrarea sănătăţii, adolescenţii seropozitivi au propus realizarea unei reviste de la tineri pentru tineri. Revista s-a numit generic "Împreună". 
Alt proiect al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Timişoara desfăşurat în beneficiul copiilor seropozitivi este proiectul "Echipa Mobilă". Aceasta constă în punerea la dispoziţia asociaţiei a unui mijloc de transport, necesar pentru vizitarea beneficiarilor la domiciliu în scopul realizării anchetelor sociale şi a depistării nevoilor lor. În parteneriat cu Asociaţia Română Anti-SIDA – filiala Constanţa, asociaţia a organizat un proiect de lobby şi advocacy intitulat "E timpul ca adolescenţii să vorbească". Tinerii au dobândit abilităţile necesare pentru a lupta pentru drepturile lor şi pentru a influenţa factorii de decizie în favoarea problemelor lor.

Comentarii

comentarii