Acasă Actualitate Intervine politicul în înfiinţarea camerelor agricole în Regiunea de Vest?

Intervine politicul în înfiinţarea camerelor agricole în Regiunea de Vest?

DISTRIBUIȚI

Fermierii din Timiş care vor să candideze la alegerile pentru camerele agricole din 24 iulie vor trebui să aibă minim 50 de semnături din start. “Unii susţin că e o chestiune politică, dar nu e deloc aşa. Nimeni nu te va întreba dacă eşti membru al unui partid sau nu. Este exclusă orice discuţie de acest gen. Sunt unii răutăcioşi, care, atunci când nu ajung la struguri, spun că sunt acri, iar acum susţin că e politică, dar nu e”, a spus Tiberiu Lelescu, directorul Direcţiei Agricole Judeţene Timiş. 19 camere agricole în Timiş

Până în prezent au fost stabilite centrele de camere agricole şi secţiile de votare şi urmează ca APIA  să transmită numărul de fermieri înregistraţi, iar inspectoratele teritoriale de regim silvic şi vânătoare lista cu ocoalele private. Pe baza acestor liste se vor întocmi buletinele de vot. În Timiş sunt stabilite 19 camere agricole şi 81 secţii de votare, în Arad 19 camere agricole şi 52 de secţii de votare, în Caraş-Severin 15 camere agricole şi 69 secţii de votare, în judeţul Hunedoara 15 camere agricole şi 57 secţii de votare. În total, 70 de camere agricole sunt în Regiunea de Vest. La o cameră agricolă trebuie să fie arondaţi de la 1.000 de fermieri în sus, iar o secţie de votare trebuie să aibă minim 234 de fermieri. Geografic, camerele agicole au fost repartizate în funcţie de cele opt centre APIA din Regiunea Vest, la care s-au adăugat alte opt comune cu mare potenţial agricol. 

După model francez…

Lista cu fermierii care vor vota va fi afişată la intrarea în fiecare circumscripţie electorală cu o lună de zile înainte.
Principala condiţie de a participa la alegeri este ca o persoană să fie fermier activ, înregistrat la APIA ca beneficiar al formelor de sprijin în în agricultură. Există un comitet de iniţiativă format din patru reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate şi trei reprezentanţi ai formelor asociative. “Totuşi, au fost cazuri pe regiune unde doi au fost reprezentanţi ai deconcentratelor şi doi ai fermierilor. După o săptămână, cei doi reprezentanţi ai fermierilor şi-au dat demisia fiindcă nu aveau pârghiile necesare prin care să lucreze. Comitetul de iniţiativă nu are niciun fel de influenţă în nicio situaţie. Se lucrează pe principiul voluntariatului. Este o muncă în plus, pe care o facem şi dorim să o facem în aşa fel încât să iasă corect, dar întotdeauna e loc de mai bine. Nu pot spune că e o lege perfectă, deşi e după model francez. Totuşi, ei au o experienţă de zeci de ani în domeniu şi sper că şi la noi lucururile să meargă din ce în ce mai bine”, a subliniat Lelescu.

 

Comentarii

comentarii