Acasă Actualitate Întrebări și răspunsuri legate de vaccinarea antiCovid 19

Întrebări și răspunsuri legate de vaccinarea antiCovid 19

DISTRIBUIȚI

Medicii de la Spitalul Victor Babeș Timișoara prezintă, timp de o saptamana, in baza unei documentatii realizata de Ministerul Sanatatii, cateva intrebari si raspunsuri legate de vaccinarea antiCovid 19.

1.Vaccinul este eficient si pentru tulpina noua SARS-CoV-2?

Este putin probabil ca raspunsul imun indus prin vaccinare sa îsi piarda complet reactivitatea fata de noile tulpini. Nu exista înca suficiente date care sa demonstreze eficacitatea vaccinurilor autorizate pâna acum împotriva tulpinilor nou aparute de SARSCoV-2. Tulpini virale cu unele dintre mutatiile nou raportate (ex.N501Y din tulpinile initial identificate in UK si Africa de Sud) sunt recunoscute si neutralizate de anticorpii din serul persoanelor vaccinate.

2.Un pacient care a avut COVID-19 mai trebuie vaccinat?

Da. Astfel de persoane au fost incluse în studiile clinice și nu au fost identificate riscuri specifice. Recomandarile actuale încurajeaza vaccinarea pacientilor care au trecut prin boala la minimum 4 saptamâni de la primul test PCR pozitiv în cazul pacientilor cu forma usoara si la aproximativ 3 luni în cazul pacientilor cu forma moderata, severa sau critica. Cum riscul de reinfectare a persoanelor trecute recent prin boala este destul de mic, aceste persoane pot alege sa întârzie vaccinarea pentru 1-3 luni de la testul RT-PCR pozitiv, desi nu exista o obligatie în acest sens. În cazul pacientilor cu COVID-19 tratati cu plasma convalescenta sau anticorpi monoclonali se recomanda întârzierea vaccinarii cu 3 luni pentru a nu fi scazuta eficienta.

3.Este sigur sa vaccinam pacienti cu boli cronice, boli autoimune sau cancer?

Da. Afectiunile enumerate mai sus nu reprezinta o contraindicatie pentru administrarea vaccinului anti COVID-19.

4.Este sigur sa vaccinam pacientele gravide sau cele care alapteaza?

Datorita mecanismului de actiune al vaccinurilor ARNm, CDC considera ca este putin probabil ca vaccinarea sa prezinte un risc specific pentru femeile gravide. În studiile animale nu au fost identificate efecte daunatoare asupra sarcinii pentru cele 2 vaccinuri autorizate pâna acum (Pfizer-BioNTech si Moderna). Cu toate acestea datele din studiile umane sunt foarte limitate. Nu se cunoaste daca vaccinul sau componentele acestuia se secreta în laptele matern, dar EMA nu considera ca ar exista riscuri plauzibile în legatura cu alaptarea. Vaccinarea femeilor însarcinate sau care alapteaza ar trebui sa tina întotdeauna cont de o analiza individuala risc / beneficiu (ex. grad de expunere, comorbiditati asociate cu evolutia severa a COVID-19). Recomandarea este ca aceste persoane sa se vaccineze cu avizul medicului ginecolog si supraveghere atenta postvaccinare.

  1. Care sunt contraindicatiile relative si absolute pentru vaccinare?

Vaccinul este contraindicat persoanelor cu istoric de reactie alergica severa (anafilactica) la oricare dintre componentele vaccinului sau la prima doza administrata. În cazul persoanelor cu istoric de reactii alergice severe la medicamente sau alte vaccinuri nu este contraindicata vaccinarea, dar se recomanda o supraveghere mai îndelungata (timp de 30 minute) postvaccinare.

Comentarii

comentarii