Acasă Actualitate Învățătoarele de la Lenau pot renunța la greva japoneză. Ordonanța contestată de...

Învățătoarele de la Lenau pot renunța la greva japoneză. Ordonanța contestată de deputatul Marilen Pirtea a fost modificată

DISTRIBUIȚI

Situația școlilor cu predare în limbile minorităților s-a rezolvat. Aceasta a fost semnalată politic pentru prima dată de către deputatul PNL de Timiș Marilen Gabriel Pirtea, care s-a arătat încă de la început solidar cu învățătoarele afectate de prevederile Ordonanței 9/2018. Articolul 17, care le intrezicea învățătoarelor din școlile cu predare în limbile minorităților să susțină orele de Limbă română a fost abrogat.

Ieri s-a produs demisia ministrului Educației, un gest normal și așteptat în primul rând pentru cei care cereau de câteva săptămâni plecarea ministrului. Apogeul degringoladei din Ministerul Educației Naționale a fost generat de  Ordonanța nr. 9/2018, un act cu implicații nefaste asupra învățământului în limbile minorităților.  

Primul deputat de Timiș care a manifestat deschis solidaritate cu învățătoarele intrate în grevă la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, din Timișoara, afectate de prevederile Ordonanței, a fost deputatul PNL Marilen Pirtea, care s-a întâlnit cu învățătoarele și a dat un semnal clar despre gravele discriminări produse de deciziile luate la inițiativa Ministerului Educației.

Deputatul a atras atenția acum câteva zile că Ordonanța nr. 9/2018, intrată în vigoare în 31 august, aduce limitări majore nejustificate actului de învățământ. Conform ordonanței, „în învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”. Prevederea are drept consecință faptul că învățătorii de la aceste clase vor fi înlocuiți cu cadre didactice externe, cel mai probabil fără competențe în lucrul cu copiii de vârstă fragedă, în pedagogia specifică învățământului primar și preșcolar.

Prima reacție din rândul cadrelor didactice, în semn de protest față de Ordonanța 9, a aparținut învățătorilor de la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, din Timișoara, aceștia începând anul școlar în grevă japoneză. „Este onorabil că luptă în primul rând pentru copiii pe care îi au în grijă. Învățătoarele înțeleg cel mai bine implicațiile grave ale măsurii asupra dezvoltării acestor copii. Nu oricine are abilitatea de a lucra cu cei din ciclul primar. Aceste doamne pot, la o adică, trece peste jignirea adusă, însă nu pot accepta ca dezvoltarea optimă a copiilor să fie pusă sub risc„ a spus deputatul Marilen Pirtea, după întâlnirea cu învățătoarele de la Liceul „Lenau”.

Comentarii

comentarii