Acasă Actualitate Invazie de ambasadori culturali ai Timişoarei

Invazie de ambasadori culturali ai Timişoarei

DISTRIBUIȚI

Timişoara se apropie de anul Capitalei Culturale Europene 2021 şi are nevoie de multă promovare internaţională. primăria a considerat că are nevoie şi de “ambasadori culturali”, personalităţi marcante ale lumii artei, culturii şi ştiinţei sau sportului, care să promoveze imaginea oraşului în afara graniţelor.

Un astfel de proiect a fost pe masa consilierilor locali din Timişoara marţi, care însă a iscat şi discuţii contradictorii.

Consiliera PSD, Luminiţa Ţundrea, a remarcat că acest titlu îl conferă Asociaţia Timişoara Capitală Culturală şi că s-ar crea o confuzie dacă şi primăria ar desemna un astfel de ambasador cultural. “Nu intră în abilitarea CLT să acorde un astfel de titlu. ATCC este condusă de un bord care ia astfel de decizii. Consider că noi în CLT nu avem niciun drept în acest sens. Vă rog să retrageţi acest proiect de pe ordinea de zi”, a spus Ţundrea.

Nicolae Robu i-a explicat că sunt lucruri total diferite şi că cineva a dezinformat-o, “este plătit de cineva” să facă acest lucru. El a precizat că ACCT, care este finanţată 90% de primărie, conferă titlul de ambasador cultural, aşa cum a primit şi Ion Caramitru, din iniţiativa sa, dar “acesta este un proiect al comunităţii şi pe lângă ce face asociaţia pentru 2021 şi după aceea, CLT poate lua diverse hotărâri pe care le consideră oportune şi nu încalcă nicio lege. Noi putem oferi titlu de ambasador cultural al oraşului, iar asociaţia nu are abilitatea să ia această decizie pentru oraş”.

Nicolae Robu a mai precizat că sunt personalităţi în oraş care “nici nu vor să primească un astfel de titlu de la Asociaţia Timişoara Capitală Culturală”, dar sunt personalităţi care merg în străinătate, artişti etc. A fost Ion Caramitru, dar în continuare municipiul Timişoara îşi poate desemna personalităţi care au o paletă mai largă de activitate şi de reprezentativitate. Sunt două lucruri complet diferite”.

În acelaşi sens a intervenit şi viceprimarul Dan Diaconu.

Când Luminiţa Ţundrea a considerat că a merge în paralel cu aceste titluri ar putea crea tensiuni între primărie şi ATCCE, primarul Nicolae Robu a explicat ferm că “între PMT şi ATCCE nu a existat niciun conflict, ci au fost puneri la punct, atâta timp cât asociaţia nu funcţionează de capul ei, fiind finanţată cu 90% de către PMT. Acolo nu se ţine cont de apartenenţa politică, ci suntem în consens pentru a se implementa cât mai bine acest proiect”.

Primarul a asemuit acordarea acestui titlu celor de Doctor Honoris Causa dat de universităţi, fiind în câştig ambele părţi.

“Vor fi persoane care vor avea ambele titluri. După 2021 acest titlu va continua să se acorde. Este ceva ce onorează oameni care aduc servicii oraşului, dar şi oraşului, că are astfel de ambasadori. Este ceva similar cu titlurile de DHC ale universităţilor, care sunt onorate de titlul acordat şi reciproc. Aşa se pune problema şi aici”, a detaliat Robu. Proiectul a trecut la vot.

Comentarii

comentarii