Acasă Actualitate Investitori basarabeni din Republica Moldova au preluat jumătate din siderurgia istorică Oțelu...

Investitori basarabeni din Republica Moldova au preluat jumătate din siderurgia istorică Oțelu Roșu

DISTRIBUIȚI

Un grup de investitori din Republica Moldova a preluat jumătate din capitalul companiei Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), care deține și operează unitatea de producție de țevi de oțel din Oțelu Roșu, județul Caraș Severin, cumpărată acum 3 ani de la Ductil Steel, ce a făcut parte din portofoliul local al grupului rus Mechel, relevă date analizate de Profit.ro.

Compania este prezentată, prin date de la finalul anului 2021, cu o situație financiară dificilă, având capitaluri negative, sechestre pe active, echipamente și instalații, precum și procese pentru salarii, impozite și facturi neplătite. Până la recenta tranzacție, asociații Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME) erau firma poloneză Sunningwell International Polska, fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych (99,09%), și traderul de produse metalurgice West Trade SA din Polonia (0,91%).

Acum, Sunningwell International Polska a cedat 49,09% din părțile sociale ale LDME entității Omnisteel SRL din Republica Moldova și 0,91% către Metary SRL din România. În acest fel, fiecare dintre cele două ″tabere″ de asociați, cea veche și cea nouă, deține exact câte 50% din companie, potrivit termene.ro. Omnisteel este controlată de oamenii de afaceri basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), proprietarul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%).

Rotaru, care este și asociat unic la Metary SRL, a fost numit administrator la Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL, însă își exercită funcțiile numai împreună cu administratorul preexistent, firma LDME Asset Management SRL, fiind nevoie de acordul ambelor părți asupra tuturor deciziilor. LDME Asset Management SRL, care este administrator la Laminorul din februarie anul acesta, îi are ca asociați pe rusul cu cetățenie elvețiană Petr Terebov (80%), trader de metale și deșeuri din metal la Londra și Geneva, și pe basarabeanul cu cetățenie română Veaceslav Sandu (20%).

Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL a cumpărat în 2019 unitatea de prelucrare siderurgică de la Oțelu Roșu de la Ductil Steel, compania insolventă deținută în trecut de grupul rus Mechel. La Oțelu Roșu se produc țevi de oțel cu conținut scăzut, mediu sau ridicat de carbon și oțel aliat, pentru laminarea ulterioară a barei de armare din beton, sârmă și oțeluri speciale. Activitatea siderurgică are o vechime de peste 200 de ani la Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.

Laminorul Danube Metallurgical Enterprise are înregistrate puncte de lucru și la Buzău, Brăila și Târgoviște, pe lângă cel de la Oțelu Roșu. Anul trecut, compania și-a redus pierderile la 15,4 milioane lei (de la peste 42 milioane lei în 2020), veniturile totale majorându-se de la 20,8 milioane lei (din care cifră de afaceri de numai 3,1 milioane lei) la aproape 23 milioane lei (cu rulaj scăzut la 2,4 milioane lei).

La finalul anului 2021, LDME avea capitaluri negative de peste -59 milioane lei și datorii restante la bugetele statului în sumă totală de aproape 120 milioane lei, pentru care Fiscul, conform datelor publice, i-a pus sechestru pe active, echipamente și instalații. Și o serie de angajați, reprezentați de Sindicatul Ductil, au obținut instituirea de sechestre pe bunurile LDME de la Oțelu Roșu, pentru salarii neplătite, iar compania se judecă în instanță cu mai multe firme de pază ce reclamă facturi restante pentru serviciile prestate. Sunningwell, care deține 49,09% din capitalul LDME, a vrut să preia și combinatul metalurgic polonez Huta Częstochowa și chiar a avut o vreme închiriate activele acestuia. Contractul de închiriere a fost reziliat în decembrie 2020, iar ulterior, în vara anului trecut, unitatea de producție a fost cumpărată de către Liberty Steel Group, parte a conglomeratului GFG Alliance al miliardarului indian Sanjeev Gupta, care deține și fostul Sidex Galați din România

 

Comentarii

comentarii