Acasă Actualitate Învierea 2021 – cu mască pe față și cu respectarea distanței, la...

Învierea 2021 – cu mască pe față și cu respectarea distanței, la Catedrala Mitropolitană Timișoara

523
DISTRIBUIȚI

După ce anul trecut, din cauza pandemiei COVID19, pentru prima dată în istoria ortodoxiei, slujba de Înviere la Timișoara a avut loc fără prezența credincioșilor, iată că în 2021, cel mai de seamă eveniment religios al creștinătății a adunat sute de creștini, în fața Catedralei Mitropolitane din Piața Victoriei.

Ei au încercat cât au putut să respecte normele de protecție anti-COVID: mască pe față și distanțare fizică, deși cu aceasta din urmă a fost mai greu.

Bucuria sutelor de timișoreni a fost mare, fiindcă ei au avut ocazia să audă direct mesajul ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, vestind învierea lui Isus Hristos și îndemnul ”Veniți de luați lumină!”.

”Iubiților, Hristos Cel Înviat, prin jertfa Sa pe cruce ne-a redat bucuria vieții și arvuna dobândirii fericirii veșnice. De astăzi avem moștenire cerească, de vom dori-o de aici, de pe pământ, de vom crede, de vom iubi și de ne vom smeri ca tâlharul de pe cruce. Binecuvântat fie Dumnezeu și Tatăl Domnului nostru Iisus Hristos Care, după mare mila Sa, prin Învierea lui Iisus Hristos din morți, ne-a născut din nou spre nădejde vie, spre moștenire nestricăcioasă și neîntinată și neveștejită, păstrată în ceruri pentru voi. Bucuria Învierii să-i cuprindă și pe frații noștri care sunt în suferință, Hristos a suferit și pentru ei!”.

În fața Catedralei Mitropolitane din centrul Timișoarei, au fost prezenți mulți credincioși. Au stat liniștiți și ordonați, fără să se înghesuie și au ascultat cuvântul de învățătură al ÎPSS Ioan, transmis de pe treptele catedralei. Bucuria lor a fost și mai mare, fiindcă ei au avut ocazia să ia Lumina Sfântă venită tocmai din Ierusalim de la Sfântul Mormânt și să o ducă în casele lor purificându-le.

ÎPSS Ioan a vorbit celor prezenți despre Învierea lui Hristos ca fiind darul lui Dumnezeu făcut omului, este darul iubirii desăvârşite a Preasfintei Treimi. Este darul vieţii veşnice şi al nemărginitei responsabilităţi, întrucât Învierea înseamnă iubire, dar şi responsabilitate.

Mitropolitul Banatului a vorbit de darurile Învierii Mântuitorului Hristos revărsate peste întreaga făptură odată cu biruinţa Sa asupra morţii şi a iadului. De asemenea, în cuvântul său ÎPSS a reamintit și de faptul că dacă Hristos a împărțit Raiul cu un tâlhar, ai nădejde că vrea să-l împartă și cu tine.

”Iubite frate, chiar dacă, până în această noapte a Învierii, ai tâlhărit, scoală-te și vino la Cruce, încă mai este Hristos pe ea. Și pentru tine a curs o picătură de sânge din coasta Lui. Înainte de a coborî la iad, Hristos a coborât în inima tâlharului. Și azi, din Potir, Hristos poate să coboare în inima ta. El așteaptă de la tine un semn de pocăință și să verși o lacrimă.

Iubite mame, v-am văzut de multe ori venind la sfânta biserică ținându-vă copilașii de mână. Aveți grijă de ei și să vă ajute Bunul Dumnezeu să intrați cu toții de mână în Rai, așa cum a intrat și Hristos cu tâlharul.

Iubite frate, poate că nu ai aici nicio palmă de pământ; vino la Hristos și îți va da o parte de Cer. N-ai pământ, ai cer și vei fi cel mai bogat om”.

Aceste vremuri grele de pandemie ne arată cât de fragilă este viața omului pe pământ și cât de mare nevoie este de a păstra permanent legătura cu Dumnezeu, izvorul vieții pământești și al vieții cerești veșnice. Această perioadă de criză medicală poate fi transformată într-o perioadă de întărire în credință, mai ales prin rugăciune și prin sporire a iubirii față de oamenii aflaţi în suferință.

Totodată, criza medicală ne cheamă să preţuim viaţa şi sănătatea noastră, precum şi viaţa şi sănătatea semenilor noştri, ca fiind daruri primite de la Dumnezeu, pe care însă trebuie să le protejăm cu multă responsabilitate spirituală şi sanitară.

Credincioșii din Timișoara pot participa a doua zi de Paști 2021, luni 3 mai, de la ora 8:30, la Utrenie, iar la ora 10:00, la Sfânta Liturghie.

În continuare, în Săptămâna Luminată, programul slujbelor la Catedrala Mitropolitană este următorul:

Marţi (a treia zi de Paști) – 4 mai, la ora 8:30 Utrenia, ora 10:00  Sfânta Liturghie, iar de la ora 17:00 Vecernia.

Miercuri – 5 mai, ora 7:30 Sfânta Liturghie, ora 17:00 Vecernia

Joi – 6 mai, ora 7:30 Sfânta Liturghie, ora 17:00 Vecernia

Vineri (Izvorul Tămăduirii) – 7 mai, ora 08:00, Utrenia, ora 10:00  Sfânta Liturghie – (la final se va sfinți Aghiazma mică și se va distribui la locurile obișnuite), iar de la ora 17:00, Vecernia.

Sâmbătă – 8 mai, ora 7:30 Sfânta Liturghie, ora 17:00 Vecernia  + Litie. Duminică – 9 mai, de la ora 08:00, Utrenia, ora 10:00, Sfânta Liturghie, iar de la ora 17:00, Acatistul Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș.

Comentarii

comentarii