Acas─â Editorial Iohannis. Doar el!

Iohannis. Doar el!

7785
DISTRIBUIȚI

Iohannis a c├ó╚Ötigat, se ╚Ötie, primul tur de scrutin al alegerilor pentru func╚Ťia de pre╚Öedinte al Rom├óniei. Chiar dac─â cifra de succes ar fi urmat, conform estim─ârilor, s─â fie de peste 40 la sut─â, ea a r─âmas sub aceast─â valoare, mai exact, 36,06 la sut─â din totalul celor prezen╚Ťi la vot. ├Än unele ora╚Öe din Banat, ora╚Öe cu istorie PSD-ist─â, cum este Lugojul, cu primar PSD, ├«n persoana domnului Boldea, c├ó╚Ötig─âtor deta╚Öat fa╚Ť─â de Viorica D─âncil─â este tot Klaus Iohannis. ├Än comune cu primari PSD, cum este Girocul, dar sunt multe alte cazuri, tot Iohannis este pre╚Öedintele preferat. Curios, la Giroc, o comun─â cu mare simpatie fa╚Ť─â de USR, ce s-a v─âzut la alegerile pentru PE din luna mai, 2019, candidatul Barna este pe locul doi. Hm? Oare, de ce tot Iohannis? Timi╚Öoara, de aceast─â dat─â, l-a dat pe Iohannis c├ó╚Ötig─âtor, PNL fiind ├«n culmea fericirii, ca ╚Öi cum doar acest partid ar fi sus╚Ťinut succesul. 700.000 de voturi, ├«n plus, sunt, pe ╚Ťar─â, fa╚Ť─â de PNL, doar ale lui Iohanis. Adic─â, c├ó╚Ötigate f─âr─â sus╚Ťinere de partid. ├Än schimb, 800.000 sunt ale USR, ╚Öi pierdute de Dan Barna, fa╚Ť─â de partid, compar├ónd cu luna mai.

Cifrele sunt interesante, analizele complexe, ├«n mod evident Iohannis a fost votat ╚Öi de c─âtre o parte a popula╚Ťiei foarte tinere, despre care se credea c─â va vota cu Barna, dar ╚Öi de una adult─â, susceptibil─â de a fi putut vota cu D─âncil─â. A╚Öadar, evalu─ârile sociologice pot fi b─âtute de cele psihologice, ╚Öi, din p─âcate, ├«n ultime vreme, aud tot mai rar trimiteri la profilul bio ÔÇô psiho ÔÇô social ╚Öi moral volitiv al aleg─âtorului. ├Än profilul aleg─âtorului, ├«n sufletul lui, la fel ca ├«ntr-o introspec╚Ťie, se intr─â greu ╚Öi nu oricine ar putea face asta. Cu dou─â ore ├«naintea deschiderii urnelor, voci din PNL ╚Öi USR Timi╚Öoara d─âdeau ca ╚Öi c├ó╚Ötig─âtor local, pe Dan Barna. PNL Timi╚Öoara este radiant de fericire, se ├«n╚Ťelege, dar nu am v─âzut mare agita╚Ťie ├«n campanie pentru Iohannis, de aceea, ceea ce se vede este c─â Iohannis, doar el este, ├«ntr-o propor╚Ťie ar─âtat─â de cele 700.000 de voturi, pe ╚Ťar─â, ├«n plus fa╚Ť─â de PNL, propriul s─âu promotor.

Conceptul de imagine prin imagine, folosit de mult─â vreme de ╚Ť─ârile cu o democra╚Ťie avansat─â, include alegerea pentru o anumit─â pozi╚Ťie, ca ╚Öi candidat, a unei persoane care, prin propria sa imagine, sus╚Ťine imaginea unei alte entit─â╚Ťi: partid, ╚Ťar─â, regiune, popor etc. A╚Öa a fost ales Iohannis.

Iohannis a fost ales ├«n ora╚Öe cu fief PSD, cu fief PNL, dar ╚Öi cu… USR (pe alocuri). Poate, de acum, pu╚Ťin mai mult─â decen╚Ť─â, mil─â, umanitate (cum nu a ar─âtat Barna, ├«n pia╚Ťa public─â, fa╚Ť─â de un biet bolnav), pu╚Ťin mai mult─â r─âbdare, omenie, ├«i va a╚Öeza pe cei care se credeau deja ÔÇŁsteleleÔÇŁ (de╚Öi se pare c─â au treab─â cu stelele) politicii rom├óne╚Öti, s─â stea, cumin╚Ťi, la r├ónd…

Comentarii

comentarii