Acasă Actualitate Ion Monoran – poetul erou al Timișoarei, care a oprit tramvaiele în...

Ion Monoran – poetul erou al Timișoarei, care a oprit tramvaiele în Piața Maria – adus în actualitate de UVT

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 22 decembrie, în holul din fața Aulei Magna a Universității de Vest Timișoara, cu respectarea normelor sanitare în vigoare (green pass), a avut loc vernisajul expoziției documentare dedicate poetului, disidentului și eroului Revoluției din Decembrie 1989, Ion Monoran (1953-1993).

Despre semnificația expoziției și despre Ion Monoran au vorbit Cătălina Ancuța, prorectorul UVT, și prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

”Mono a fost un răzvrătit, iar acest fel de a fi reprezintă un modus vivendi al lui. El s-a regăsit într-o poezie excepțională. Monoran a fost figura totemică a generației de atunci. El obișnuia să fie intransigent. Poezia lui prezenta firescul vieții de zi cu zi din acea perioadă.

El arată o Românie care nu este deloc cosmetizată. E o Românie care se află la marginea unei prăpăstii. Ceea ce este dezamăgitor amintesc faptul că Mono nu a reușit să își vadă tipărit primul volum de poezie. Cartea a apărut după puțin timp de la dispariția lui fulgerătoare și a reprezentat un reper în literatura acelor ani.

E uimitor că el s-a aflat în seara zilei de 16 decembrie 1989 în fața bisericii reformate unde se afla pastorul Laslo Tokes, din Piața Maria. Mono, alături de Daniel Zăgănescu, Borbely Zoltan și Kovacs Tibi, a avut inspirația să oprească tramvaiele în Piața Maria. Această rebeliune este foarte importantă și de admirat a unui poet rafinat cum a fost Monoran. Mono e un poet angajat în a spune NU regimului comunist. E un model de verticalitate. A fost mereu consecvent cu sine însuși. Exprimăm recunoștința noastră poetului și eroului Monoran și bucuria de a fi găzduită de UVT această importantă expoziție într-un gest care mi se pare minunat!”, a fost mesajul prof. Marcel Tolcea.

Nume de referință al generației optzeciste, Ion Monoran a fost membru activ al cenaclului literar „Pavel Dan” al Casei de Cultură a Studenților din Timișoara și fondator al cotidianului Timișoara și al Societății Timișoara, totodată participant, ca lider, la Revoluția din Decembrie 1989. A debutat în literatură în 1976, cu versuri, în revista „Forum studențesc” și a colaborat mai apoi, regulat, la reviste precum „Orizont”, „Amfiteatru”, „Echinox”, „Luceafărul”.

Expoziția, realizată la inițiativa publicistului Marcel Tolcea, este gândită ca un tribut adus poetului bănățean, un simbol pentru începuturile revoluției din 1989, și aduce în atenția publicului articole din presă, manuscrise și fotografii ale poetului din colecția Oanei Monoran, fiica revoluționarului.

Prin proiectele și evenimentele realizate, Universitatea de Vest din Timișoara își asumă postura de epicentru al generării și promovării de inițiative și proiecte culturale, în perspectiva anului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.

Sub genericul „La UVT, Cultura este Capitală!”, comunitatea academică din UVT susține conferințe, spectacole, dezbateri, lansări de carte și proiecții de film, producții multimedia și programe de artă și creație contemporană, promovate în Timișoara și în plan internațional.

Expoziția va putea fi vizitată până în 28 februarie 2022, în holul din fața Aulei Magna, iar accesul are loc conform normelor sanitare în vigoare (green pass).

 

 

Comentarii

comentarii