Acasă Actualitate Ipocrizie sau remuşcare?

Ipocrizie sau remuşcare?

DISTRIBUIȚI

630x418x20405.jpg.pagespeed .ic .tiQS95XU6Q Asistăm, în ultimele 24 de ore, la o avalanşă de simpatii şi „simpatii” la adresa Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, de unde te aştepţi şi de unde nu te aştepţi. Nu zăbovesc aici asupra personalităţii, a valorii de simbol a Majestăii Sale pentru România. Atitudinea de acum a multora dintre politicienii noştri mi-a amintit despre cenuşa pusă în cap atunci când seniorul Corneliu Coposu a plecat dintre noi cu sufletul înnegurat că „nu a mâncat salam cu soia” (în temniţă!) şi că România a încăput, după decembrie „89, pe mâinile unor hiene, gata oricând să sacrifice interesele ţării pentru a-şi ascunde trecutul murdar, dosarele pătate cu sânge sau afacerile necurate care sugrumă economia naţională şi viaţa românului de rând.
Acum, ce vedem? Pe de-o parte, faptul că deja s-a trecut pe un soi de necrolog, când omul este încă în viaţă, că se aruncă „simpatii” în patul bolnavului de către indivizi care l-au fugărit pe Regele Mihai şi Familia Regală pe şoselele naţionale până la îmbarcarea şi scoaterea lor din ţară (pentru a doua oară, după decembrie 1947!) sau că i se fac urări ipocrite de genul … „mulţi şi îndelungaţi ani”, de-acum înainte, când M.S are deja o vârstă venerabilă. Mai degrabă trebuiau să-l lase în 1990 să se aşeze în ţara sa, iar ţara ar fi avut un cu totul alt parcurs, în bine.
Lipsesc echilibrul şi decenţa. Un echilibru ar însemna să fie mai multă cumpătare în vorbe, iar decenţă ar însemna mai multă băgare de seamă la ce fel de vorbe se rostesc la adresa – citez o prezentatoare de ştiri de pe un post naţional – „domniei sale”, care nu ştie că formula de adresare este cea de „Majestăţii Sale”. Pentru că Regele nu este „domnul” din Parlamentul României, care vorbeşte la televizor mai mult decât studiază proiectele legislative pe care le votează.
În România va exista întotdeauna o plajă de cetăţeni care şi-ar dori reinstaurarea monarhiei. Până când nu se va face un referendum în acest sens, republică sau monarhie, nu se va cunoaşte cu adevărat ce vor românii. Abia după un astfel de referendum, politicienii de azi vor putea spune că respectă Casa Regală a României, pe Regele Mihai. Indiferent de rezultat. Dar ar da dovadă că au curajul să dea piept cu o astfel de provocare, în interesul poporului român.

Comentarii

comentarii