Acasă Actualitate ÎPS Ioan a deschis seria conferințelor preoțești 2022, în Mitropolia Banatului

ÎPS Ioan a deschis seria conferințelor preoțești 2022, în Mitropolia Banatului

DISTRIBUIȚI

Duminică, 15 mai, în biserica „Nașterea Maicii Domnului” a parohiei Timișoara-Iosefin, a avut loc prima conferință consacrată Anului omagial 2022, ce a reunit preoții din protopopiatele Timișoara I și II.

Tema întâlnirii, „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”, a fost pregătită și prezentată de către doi preoți din cele două protopopiate: preotul Daniel Andrei Sârb de la Parohia Sânandrei, Protopopiatul Timișoara I și preotul dr. Sorin Vasiu de la parohia „Sfântul Ștefan”, biserica Martirilor, Protopopiatul Timișoara II.

Conferința a debutat cu Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, împreună cu membri ai Permanenței Consiliului eparhial și cu cei doi protopopi ai Timișoarei.

Întrucât tema Anului omagial se referă la importanța rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, Înaltpreasfinția Sa a insistat ca la această întrunire duhovnicească să participe, în premieră și credincioși timișoreni, ca împreună să reactualizăm învățătura despre rugăciune și închinare, așa cum reiese din Sfânta Scriptură și din literatura patristică de specialitate.

În acest scop, Părintele Mitropolit a apelat la versete biblice legate de rugăciune pe care le-a explicat preoților și credincioșilor prezenți,  a dialogat cu profesorii de la Facultatea de Teologie și cu preoții pe marginea lor, fapt ce a contribuit în mod substanțial la buna înțelegere a temei dezbătute.

„Rugăciunea este relația de mântuire a credinciosului cu Dumnezeu – a spus Înaltpreasfinția Sa, iar aceasta trebuie făcută cu credință, cu umilință și de bunăvoie, în felul acesta realizându-se adevărata închinare și adorare, ce se cuvin Domnului Iisus Hristos”.

Preoții și credincioșii prezenți, în număr mare, la această conferință de primăvară au trăit momente de o frumusețe duhovnicească aparte, atât în timpul slujbei Acatistului, cât și pe parcursul dezbaterilor coordonate de către Chiriarhul locului.

La finalul întâlnirii toți preoții prezenți au primit un Ceaslov, în dar, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, pentru a înmulți rugăciunea personală și cea publică.

Conferințele preoțești de primăvară, dedicate „Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” vor continua și în celelalte protopopiate ale eparhiei.

 

 

Comentarii

comentarii