Acasă Actualitate ÎPS Ioan: “Ei au zidit mintea bănățeană…! 200 de oameni de cultură...

ÎPS Ioan: “Ei au zidit mintea bănățeană…! 200 de oameni de cultură din Banat expuși la Filarmonică

DISTRIBUIȚI

În luna în care va fi lansat anul TM2023, a avut loc vernisarea expoziției dedicate „Culturii Bănățene”, la sfârșitul săptămânii, în foaierul Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, organizată de inventatorul timișorean Remi Rădulescu.

Evenimentul cultural a fost onorat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, însoțit de preotul Ionel Popescu, vicar eparhial și a multor reprezentanți ai mediului universitar timișorean, iubitori de cultură, istorici, scriitori bănățeni și jurnaliști.

„În această expoziție putem vedea fotografii, scrieri, mărturii despre cei care au ctitorit cultura în Banat. Dacă în această zonă s-a cultivat și se cultivă, în continuare, sute de mii de hectare de grâu pentru pâine, atunci tot așa și aceste personalități ale culturii prezentate pe panouri, au frământat cultura și știința pentru mintea bănățenilor. În acest fel aș aminti și pe doi bănățeni, laureați ai premiului Nobel, pe Herta Mueller, literatură 2009, și pe Stefan Hell, chimie 2014. Alături de ei sunt și alte mii de personalități bănățene, care prin viața și opera lor au zidit mintea bănățeană”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan.

Expoziția cuprinde 78 de planșe, cu peste 200 de personalități bănățene aparținând tuturor etniilor, care s-au născut și au activat în Banat și care prin opera lor au marcat viața culturală și spirituală a acestui colț de țară.

Cu această expoziție se încheie proiectul „Performanțe bănățene”, alcătuit din patru expoziții permanente „Premierele Bănăţene”, „Expoziţia Tehnicii Bănăţene Antedecembriste”, care pot fi vizitată la Casa Tineretului, „Expoziţia Sportului Bănăţean” amplasată în Sala sporturilor „Constantin Jude” şi „Expoziţia Culturii Bănăţene” de la Filarmonica „Banatul”. Acest quartet cultural surprinde prin cele 274 de panouri, peste 700 de exponate montate în 34 de vitrine și 35 de sisteme expoziționale.

 

Comentarii

comentarii