Acasă Actualitate IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, și-a sărbătorit ziua numelui cu oamenii străzii

IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, și-a sărbătorit ziua numelui cu oamenii străzii

DISTRIBUIȚI

asfasda 1Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, și-a sărbătorit ziua numelui oferindu-le o masă caldă oamenilor fără adăpost de la centrul de găzduire al Primăriei Timişoara. Prelatul a mărturisit că prezenţa lângă oamenii nevoiaşi îi aduce, poate, cea mai mare bucurie din viaţă, făcându-l să înţeleagă că în locul lor putea fi el.
„Am, poate, cea mai mare bucurie din viaţa mea când pot să fiu alături de cei în nevoi. Simţi efectiv o împlinire şi o bucurie, dar în acelaşi timp este un moment de mare emoţie şi de judecată. Atunci mă judec pe mine că locul meu poate nu trebuia să fie astăzi unde sunt, ci probabil locul meu era acolo printre ei”, a mărturisit ÎPS Selejan, conform adevarul.ro.
Selejan Ioan s-a născut la 16 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, jud. Bihor, la botez primind numele Ionel; a urmat Liceul „Constantin Brâncuşi” din Oradea (cu bacalaureat în 1971), şi apoi cursurile Facultăţii de Instalaţii şi Automatizări a Institutului Politehnic din Bucureşti (1971- 1976); Seminarul Teologic din Craiova (promoţia 1986); un deceniu mai târziu, a studiat la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1986-1990); cursuri de specializare la Institutul Biblic din Ierusalim şi, în paralel, studii de doctorat (tot acolo) în Studii Biblice, Egiptologie şi Orientalistică (1991-1994).
Încă din perioada studiilor în ţară, a fost frate de mănăstire, dar şi inginer la Arhiepiscopia Craiovei (din anul 1979); în timpul slujirii ca inginer, au fost restaurate câteva mănăstiri importante: Tismana, Lainici, Polovragi, Bucovăţ, Crasna; a fost călugărit cu numele Ioan şi hirotonit ierodiacon şi ieromonah (1990); între anii 1990 şi 1991 a fost stareţ al Mănăstirii Lainici, iar apoi superior al Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim, până în vara anului 1994 (tot acum este hirotesit şi arhimandrit); la 9 iulie 1994 a fost ales episcop pentru noua eparhie a Covasnei şi Harghitei, hirotonit pe 20 iulie şi instalat la Miercurea Ciuc în 25 septembrie 1994; cât a fost stareţ la Mănăstirea Lainici, a înălţat o monumentală biserică, dar şi un „corp de chilii” în incinta mănăstirii; la Ierusalim s-a îngrijit de pictarea unei părţi din biserica românească, de amenajarea unei biblioteci ş.a.
În timpul păstoririi Eparhiei Covasnei şi Harghitei: a coordonat înălţarea unor lăcaşuri de cult, s-a preocupat în egală măsură şi de restaurarea monumentelor istorice şi bisericeşti, a iniţiat întemeierea multor asociaţii, societăţi şi fundaţii româneşti în zonă; a înfiinţat foaia bisericească eparhială Grai românesc, a publicat articole în presa bisericească; a coordonat monumentala lucrare: Românii din Covasna şi Harghita. Istorie. Biserică. Şcoală. Cultură (Miercurea Ciuc, 2003).
În urma alegerii de către Sfântul Sinod (16 decembrie 2014), pe 28 decembrie 2014 a fost instalat ca arhiepiscop al Timişoarei şi mitropolit al Banatului, în Catedrala din Timişoara; este unul dintre vrednicii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române din vremea noastră, care a păstrat viu spiritul naţional românesc într-o zonă greu încercată de nedreptăţile istoriei.

Comentarii

comentarii