ÎPSS Ioan, Mitropolitul Banatului, a fost invitat în capitala Franței, Paris, la un mare eveniment internațional pentru promovarea păcii unde a susținut, în data de 24 septembrie 2024, o strălucitoare și emoționantă conferință despre importanța păcii în lume, în contextul în care două războaie între națiuni au îngrozit umanitatea.
“Omul este un instrument muzical de pace”, și-a început ÎPSS Ioan discursul în fața invitaților din întreaga lume, cu acest citat din Clement Alexandrinul, Pedagogul.
În continuare ÎPSS Ioan a reamintit că una dintre cele mai importante datorii ale omului în societate este de a înfăptui idealul sacru al păcii. Pacea este darul lui Dumnezeu dat oamenilor. El ar dori ca și pe pământ oamenii să trăiască unii cu alții în același spirit al păcii, ca cei din lumea cerească.
“Dumnezeu a creat lumea pământească după modelul ceresc, adică o împletire dintre iubire și pace. Nu poți iubi dacă nu ai pace în inima ta. Iată deci că a înfăptu porunca iubirii generale a semenilor de pe toate meridianele planetei nu se poate face fără a fi un om al păcii”.
ÎPSS Ioan a mai arătat în discursul său că pacea și iubirea sunt două surori născute din harul lui Dumnezeu. Dumnezeu a împărțit pământul pentru toți fiii Săi, dându-le în dar o parte din împărăția Sa. Nimeni nu și-a cumpărat țara, ci a primit-o în dar de la Dumnezeu.
“Iată deci ce este țara, Patria: darul lui Dumnezeu, Făcătorul cerului și al Pământului.
Patrie și pace – daruri de la Cel de Sus. Atunci de ce dorești să-mi răpești (să-mi furi) darurile pe care eu le-am primit de la Dumnezeu: patria și pacea?
Patria și pacea sunt daruri sacre, ele nu se negociază și nu se înstrăinează, căci sunt un dat prin milostivirea și bunătatea lui Dumnezeu. Pentru mine, a-mi fura patria și pacea înseamnă că vrei să mi-L furi pe Dumnezeu.
O, omule, până acolo ai ajuns, să mă lași în această lume fără patrie și pace?!”, a spus Mitropolitul Banatului.
ÎPSS Ioan a mai reamintit că fericitul Augustin, aplecându-se și el asupra acestor daruri, văzând că și în vremea sa patria și pacea erau tâlhărite, a spus: „A purta războaie și a lărgi hotarele statului prin supunerea altor popoare este o fericire numai pentru cei ticăloși” (De Civitate Dei, 4, 6 Migne, P.L. 41. 116-117).
“Vedeți cât de aspru îi judecă Fericitul Augustin pe cei care răpesc de la semenii lor darurile lui Dumnezeu, patria și pacea? Dă această sentință și îi trimite în categoria cea mai de jos a căderii umane: ticăloșii. Credeți că, dacă ar fi azi contemporan cu noi, ar avea altă părere despre cei care le răpesc pacea și patria vecinilor lor? Este un îndemn și pentru noi să nu fim indiferenți la ceea ce se întâmplă în societatea noastră contemporană și prin cuvânt și rugăciune să fim apărători ai bunurilor sacre ale semenilor noștri. Se pare că azi grăiesc mai mult armele decât noi”, a atras atenția ÎPSS Ioan.
În continuare Mitropolitul Banatului a vorbit și de importanța rugăciunii care mângâie și cere ajutor de la Dumnezeu Care este Izvorul iubirii și al păcii, pe când armele sunt vărsătoare de sânge și sabie a morții.
“Dar să nu acuzăm niște metale reci și inerte, ci acele conștiințe care se hrănesc cu sângele nevinovat al semenilor noștri. Industria care aduce poate cel mai mare profit în lume este cea a fabricării de armament. Iată că unii știu să facă profit din sânge, din răni și din moarte. Oare de acest profit are nevoie azi omenirea, societatea umană?
Hristos a venit în lume să aducă pacea în dar, iar noi azi Îl alungăm cu tancuri și avioane dintre cele mai performante. Câte școli, câte spitale s-ar putea construi cu banii cheltuiți la fabricarea unui tanc sau a unui avion?
Pacea nu se dobândește cu armele, ci prin cuvintele pline de înțelepciune și rugăciune către Dumnezeu.
Există azi un concept care zice: Să facem arme pentru descurajare. Din ce se fac aceste arme? Vă spun eu: din pâine. Din pâinea săracilor și a migranților care își caută altă patrie.
De câtă orbire sufletească este cuprinsă azi societatea noastră!”, a spus ÎPSS Ioan, în fața invitaților la înalta conferință de pace de la Paris.
Mitropolitul a mai atenționat în mesajul său că astfel cine își pierde patria și pacea este pe cale să-și piardă identitatea.
“Azi vedem că, în urma schimbărilor climatice, au secat râurile și lacurile. Și ce-a gândit omul: să le umple el cu sânge.
Curg azi râuri de sânge, dar curg și râuri de oameni care își părăsesc patria îndreptându-se spre alte țări. Sunt milioane de mame în brațe cu copiii lor și bat la porțile altor țări și nu sunt primite. Ele vin din foc și noi nu le deschidem porțile unei fragile păcii în care trăim și noi. Dacă unii nu le deschid porțile, noi să le deschidem inima noastră, rugându-L pe Bunul Dumnezeu, Care este Cel ce dă pacea, să ne asculte sincerele rugăciuni pentru pace”, a atenționat Chiriarhul din Timișoara.
Mitropolitul Banatului s-a adresat și diplomaților care sunt obligați să aducă pacea în lume!
“Domnilor diplomați, nu mergeți la negocierile pentru pace între popoare fără Dumnezeu, fără principiile și valorile păcii, așa cum ni le-a dat El. Nu există adevărată pace decât cea dată de Dumnezeu.
A pune înalta rațiune umană în favoarea războaielor reprezintă un mare regres în evoluția societății umane. Să te folosești în scop rău de știință, care este un instrument de progres și de ajutor omului, este un act imoral. Știința nu vrea să rănească, ci să vindece rănile omului.
Conducători ai lumii, nu întoarceți știința împotriva popoarelor pe care le conduceți! Popoarele doresc să trăiască în pace și, paradoxal, unii dintre conducătorii lor le vor dezbinarea. E cinic să vezi în direct războiul la televizor.
O, ce regizori trăiesc și azi printre noi!”.
ÎPSS Ioan nu a uitat nici de tânăra generație care trebuie educată în spiritul păcii și armoniei dintre popoare!
“Să educăm tânăra generație în spiritul demnității și al egalității tuturor oamenilor, fără deosebire de origine etnică sau de credință.
Sentimentele noastre sacre față de patrie și pace ar trebui să stea la baza educației tinerei generații, ca pacea să fie năzuința fiecărui popor. Rațiunea umană impune azi mai mult ca oricând să înlăturăm conflictele din lume, în vederea stabilirii unei păci între popoare, bazate pe înțelepciune și iubire.
Pacea și iubirea să fie între noi și în toate inimile care bat azi în toți oamenii de pe Pământ!”, a mai spus ÎPSS Ioan, Mitropolitul Banatului, la conferința susținută la Paris.