Acasă Actualitate ÎPSS Ioan, la Lugoj: ”Fiți icoane vii…!”

ÎPSS Ioan, la Lugoj: ”Fiți icoane vii…!”

DISTRIBUIȚI

În fiecare an, în cea de-a doua zi de Crăciun, preoții şi credincioșii din Lugoj trăiesc momente de profundă bucurie și emoţie duhovnicească, prilejuite de vizita chiriahală a ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului.

La această sărbătoare au participat sute de credincioși, dornici să primească binecuvântarea ierarhului bănăţean şi să-şi hrănească sufletele din cuvântul de învăţătură al Înaltpreasfinţiei Sale. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericesc „Ion Vidu” dirijat de doamna prof. Alina Bogoevici.

La finalul Sfintei Liturghii, după intonarea în comun a unor colinde tradiționale, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit credincioșilor  despre evenimentele petrecute în urmă cu două mii de ani în Betleemul Iudeii, dar şi despre unele amănunte importante legate  de fuga în Egipt a sfinților Iosif şi Maria împreună cu Pruncul Iisus.

Totodată Părintele Mitropolit i-a îndemnat pe credincioși să se străduiască să devină mereu „icoane vii cu care Dumnezeu doreşte să-şi împodobească „pereţii” din Rai, (…) pentru că noi, fiind creaţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, suntem chemaţi, prin Sfântul Botez, să devenim icoane sfinte. (…) Aşa cum o biserică este împodobită pe pereţi cu icoane pictate şi chipuri de sfinţi, şi noi putem face parte din acest ansamblu, însă nu aici în biserica pământească, ci în cea cerească, din împărăţia lui Dumnezeu (…)” a conchis Înaltpreasfinţia Sa.

La rândul său, părintele  Ioan Cerbu a adresat înalpreasfinţitului un cuvânt de mulţumire pentru dragostea arătată preoţilor şi credincioşilor acestei parohii prin prezenţa sa în mijlocul comunităţii, oferindu-i totodată şi o icoană reprezentativă a Maicii Domnului.

Biserica monument istoric „Adormirea Maicii Domnului”, este cea mai veche şi reprezentativă biserică ortodoxă din Lugoj, fiind ridicată între anii 1759 – 1766, avându-l ca ctitor pe obercneazul Gavrilă Gurean.

 

 

Comentarii

comentarii