Acasă Actualitate ÎPSS Ioan: ”Vă îndemn, iubiții mei fii duhovnicești, să străbatem calea postului...

ÎPSS Ioan: ”Vă îndemn, iubiții mei fii duhovnicești, să străbatem calea postului Nașterii Domnului cu pace și bucurie!”

DISTRIBUIȚI

ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, ne atrage atenția în Cuvântul pastoral prezentat la începutul postului Nașterii Domnului 2020 că părinții Bisericii Ortodoxe Române ne învață că acest post care a început în 15 noiembrie este mai puțin aspru, un post al bucuriei, și ne amintește de patriarhii și drepții Vechiului Testament.

” Cu ajutorul bunului Dumnezeu am ajuns și în acest an, deosebit de greu pentru întreaga societate, la postul premergător slăvitului praznic al Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Pentru noi acest post este o perioadă specială de pregătire sufletească și trupească ca să-L primim, cu vrednicie, pe Fiul lui Dumnezeu născut în peștera din Betleem din Sfânta Fecioară Maria”, atenționează ÎPSS Ioan, în cuvântul său.

Redăm întregi mesajul ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului: 

Acest post de șase săptămâni, numit și „al Crăciunului”, este atestat în scrierile Sfinților Părinți ai Bisericii noastre drept-slăvitoare încă din secolul IV. De la Fericitul Augustin și Sfântul Leon cel Mare ne-au rămas câteva predici dedicate acestui post și pregătirii duhovnicești pentru praznicul Nașterii Domnului, predici în care este numit „postul din luna a zecea”. Părinții Bisericii ne învață că acest post, mai puțin aspru, este un post al bucuriei și ne amintește de patriarhii și drepții Vechiului Testament care au petrecut timp îndelungat în post și rugăciune, în așteptarea și nădejdea venirii lui Mesia – Izbăvitorul.

Pentru noi acest post este o perioadă specială de pregătire sufletească și trupească ca să-L primim, cu vrednicie, pe Fiul lui Dumnezeu născut în peștera din Betleem din Sfânta Fecioară Maria. Această naștere minunată este punctul în care veșnicia se intersectează cu istoria, momentul în care Dumnezeu cel milostiv îmbrățișează firea omenească, o curăță, o sfințește și o desăvârșește. Prin venirea lui Hristos în lume, omul are posibilitatea dobândirii unei vieți noi.

Nașterea Domnului este un eveniment care a binecuvântat istoria neamului omenesc. Venirea și închinarea magilor, ca mesageri ai întregii omeniri, în fața Pruncului din ieslea Betleemului, este o chemare la unitate, comuniune și împreună-lucrare –  un mesaj atât de necesar într-o societate dezbinată.

Vă îndemn, așadar, iubiții mei fii duhovnicești, să străbatem împreună această cale a postului Nașterii Domnului cu pace și bucurie. Să ne curățim sufletele prin post, rugăciune și prin Tainele Spovedaniei și Împărtășaniei.

Să nu uităm, mai ales în aceste zile de încercare, fapta cea bună și să ne îngrijim, cu dragoste frățească de cei aflați în suferințe, de cei singuri, bolnavi și neajutorați, și mai ales de frații și surorile noastre din spitale.

Vă îndemn, de asemenea, să ne rugăm pentru cadrele medicale care, cu multă dragoste și jertfelnicie, îngrijesc pe cei aflați pe patul de suferință.

În acest fel urmăm cuvântul lui Dumnezeu care, prin cuvintele prorocului Isaia, „evanghelistul” Vechiului Testament, ne spune că postul bineplăcut lui Dumnezeu presupune, pe lângă rugăciune și nevoință personală, lepădarea de egoism și aplecarea spre confrații care se confruntă cu multe lipsuri materiale: „Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine.” (Isaia 58, 7).

Urmând acestor îndemnuri creștinești, avem nădejdea că Pruncul Hristos se va sălășlui și în Betleemul inimii noastre, în casa sufletului nostru pe care am pregătit-o prin rugăciune, post, iertare și milostenie – arată în mesajul său ÎPSS Ioan, arhiepiscopul Timișoarei și mitropolitul Banatului.

În această perioadă a postului Nașterii Domnului, în toate bisericile și mănăstirile din eparhia Timișoarei se vor organiza colecte pentru strângerea de fonduri care se vor îndrepta spre frații noștri aflați în suferință -atenționează Mitropolia Banatului -Arhiepiscopia Timișoarei.

Comentarii

comentarii