Acas─â Politica Iresponsabilii!

Iresponsabilii!

837
DISTRIBUIȚI

Pe vremea c├ónd exista Uniunea Social Liberal─â, oamenii politici au lucrat intens, dar f─âr─â prea mari rezultate, la dou─â proiecte de interes na╚Ťonal. Revizuirea Constitu╚Ťiei ╚Öi reforma administrativ─â. Primul s-a f├ós├óit ├«n totalitate. Pentru c─â cei doi deciden╚Ťi majori, Ponta ╚Öi Antonescu au refuzat s─â transforme Parlamentul ├«ntr-o adunare constituant─â. S-a f├ós├óit ├«n bun─â m─âsur─â ╚Öi cel de-al doilea proiect. Pentru care au transpirat um─âr la um─âr doi strategi. Liviu Dragnea ╚Öi Klaus Iohannis. ├Än final, ne-am ales totu╚Öi cu o form─â de descentralizare. Care acum a devenit fatal─â.

Nu s-a ales nimic din faimoasa regionalizare a Rom├óniei, f─âr─â de care, se spunea atunci, nu vom putea fi finan╚Ťa╚Ťi consistent din direc╚Ťia Uniunii Europene. S-a ├«nt├ómplat ├«ns─â ca o serie de atribu╚Ťii s─â plece de la centru c─âre autorit─â╚Ťile administrative din teritoriu. Cum ar fi ╚Öcolile. Ministerul Educa╚Ťiei a delegat treptat o serie ├«ntreag─â de atribu╚Ťii ╚Öi respectiv responsabilit─â╚Ťi prim─âriilor. Dac─â lucrurie merg r─âu, primarii sunt de vin─â. Dac─â ├«nv─â╚Ť─âm├óntul este subfinan╚Ťat, responsabili sunt primarii. Acela╚Öi proces a avut loc ├«n linii mari ╚Öi ├«n ceea ce prive╚Öte sistemul de s─ân─âtate. Cele mai multe unit─â╚Ťi spitalice╚Öti se afl─â ├«n prezent sub p─âl─âria consililor jude╚Ťene ╚Öi a prim─âriilor. O decizie care, ├«n condi╚Ťiile unei pandemii, se dovede╚Öte a fi fatal─â.

Domnul Nelu T─âtaru, ministrul liberal al S─ân─ât─â╚Ťii este, dup─â cum toat─â lumea a putut observa, un om de teren. Prezent ├«n toate fronturile de lupt─â ale b─ât─âliei pierdute cu coronavirus. Dar poate nu toat─â lumea a observat c─â preumblarea sa ├«n teritoriu este mai degrab─â decorativ─â. Cu o ├«nc─ârc─âtur─â predominant electoral─â. Pentru c─â prea multe decizii nu poate lua domnul ministru. C├ónd casa ia foc, cum s-a ├«nt├ómplat zilele trecute la Neam╚Ť, responsabil nu este ministrul S─ân─ât─â╚Ťii. Ci consiliul jude╚Ťean. Adic─â pre╚Öedintele acestui consiliu. Iar dac─â acesta face parte din alt partid dec├ót PNL, e ╚Öi mai bine. Responsabilitatea a fost nu numai disipat─â, ci ╚Öi pasat─â. ├Än spate. La adversar.

Nu exist─â o strategie mai rea, ├«n perioade ├«n care un stat este supus unei provoc─âri majore, cum este un r─âzboi sau o pandemie, dec├ót descentralizarea deciziei ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, descentralizarea r─âspunderii.

Vor obiecta unii cititori, aparent pe bun─â dreptate, c─â, iat─â, ├«n Germania descentraizarea func╚Ťioneaz─â inclusiv ├«n vremuri de pandemie. Numai c─â cele 16 landuri din Germania constituie o federa╚Ťie de state. Jude╚Ťele din Rom├ónia sau regiunile, dac─â s-ar fi ajuns la regionalizare, fac ╚Öi ar fi f─âcut parte dintr-o alt─â form─â de stat. Rom├ónia este un stat unitar. Nu o federa╚Ťie de state. De aceea, ├«ntr-un stat ca Rom├ónia, at├ót decizia politic─â c├ót ╚Öi r─âspunderea pentru consecin╚Ťele aceste decizii se poduc ├«n baza altor mecanisme.

Probabil c─â tragedia de la Neam╚Ť ar fi putut fi evitat─â, dac─â spitalul ar fi f─âcut parte din re╚Ťeaua Ministerului S─ân─ât─â╚Ťii. Poate c─â nu ar fi fost necesar─â schimbarea at├ótor manageri ├«ntr-un singur an. Iar ast─âzi responsabilitatea nu ar mai fi fost pasat─â de la st├ónga la dreapta, astfel ├«nc├ót nimeni s─â nu mai ╚Ötie dac─â vinovatul ├«n plan politic este PNL sau PSD.

Ceea ce pentru al╚Ťii pare complicat, mie mi se pare simplu. Atunci c├ónd s-a declan╚Öat pandemia, atunci c├ónd s-au luat primele m─âsuri de natur─â organizatoric─â pentru combaterea efectelor acesteia, firesc ar fi fost s─â se decid─â ca temporar, p├ón─â la ├«ncetarea acestei st─âri de lucruri, r─âspunderea pentru bunul mers al unit─â╚Ťior spitalice╚Öti, pentru dotarea ╚Öi func╚Ťionarea acestora, s─â revin─â ├«n totalitate Ministerului S─ân─ât─â╚Ťii. Deci Guvernului. Pentru c─â o b─ât─âlie nu poate fi gestionat─â simultan de mai mul╚Ťi capi ai armatei.

Ce p─ârere ave╚Ťi, domnul pre╚Öedinte Klaus Iohannis? Sunte╚Ťi mul╚Ťumit de m─âsurile pe care le-a╚Ťi luat ├«n numele moderniz─ârii Rom├óniei de descentralizare a comenzii ╚Öi, respectiv, a r─âspunderii ├«n vremuri ca acestea?

Comentarii

comentarii