Acasă Actualitate ISJ Timiș va înființa un task force care să lupte împotriva bullying-ului...

ISJ Timiș va înființa un task force care să lupte împotriva bullying-ului din școli, care s-a refinat

DISTRIBUIȚI

Inspectoratul Școlar Județean Timiș a decis formarea unui grup de lucru, task force, care să lupte împotriva violenței în unităților școlare, în special împotriva bullying-ului, care s-a refinat, a trecut în online.

Grupul va fi format din experți de la IPJ, CJRAE, antidrog, antitrafic persoane, de la alte instituții specializate și va interveni în situații punctuale, foarte complexe.

Prof. Marin Popescu, inspectorul șef al ISJ Timiș, a declarat că aceste cazuri de bullying au luat amploare în unitățile școlare și s-au rafinat. Au trecut în zona online. Lucrurile se complică, fiindcă online-ul e o zonă care nu poate fi monitorizată.

”Nu trebuie să fim indiferenți dacă bullyingul se manifestă în afara școlilor. Copilul face parte dintr-o școală și dintr-o familie și el trebuie protejat, să găsim soluții, să îl ajutăm. E vorba de elevii noștri și suntem responsabili față de ei, mai ales că discutăm de sănătatea și siguranța lor”, a spus prof. Popescu.

Deja comisia antiviolență s-a întrunit la nivelul județului Timiș, pentru a stabili planul de acțiune, în 2022, împotriva violenței din școli, fiindcă problematica și legislația sunt diverse și foarte stufoase.

ISJ Timiș vrea ca informația să fie foarte clară și vizibilă la dispoziția cadrelor didactice și a părinților. De aceea trebuie să fie afișată pe site-urile ISJ Timiș și ale școlilor, cu ghidurile și planurile de reducere a violenței în unitățile școlare, cu privire la anti-bullying și să fie afișate și contactele instituțiilor partenere.

Informația să fie focusată pe nevoie cadrelor didactice și a școlilor pe această componentă, privind siguranța școlară.

”Am vrut ca informația să fie la îndemână, ușor de accesat. În plus, ne-am propus ca la aceste întâlniri ale comisiei antiviolență să participe și presa. Avem nevoie de sprijinul presei, care este un partener important al educației în comunitate. Trebuie să găsim soluții impreună și informația să ajungă la cât mai mulți cetățeni.

Vrem să dezvoltăm un parteneriat media cu entitățile de presă. Ne-am dori ca la nivelul județului Timiș să existe un grup de lucru, un task force, din care să facă parte experți de la poliție, de la antitrafic persoane, antidrog și de la alte instituții specializate să intervină atunci când este de rezolvat o situație punctuală și complexă de violență în școli. Împreună să dezvoltăm un parteneriat puternic, să găsim soluții la problemele identificate de unitățile de învățământ sau de structurile partenere”, a mai spus prof. Marin Popescu.

Conform datelor Inspectoratului Școlar Județean, prezentate, miercuri 16 februarie, în semestrul I, au fost înregistrate 26 de insulte grave, repetate, și 22 de amenințări repetate.

Organizația Salvați Copiii atenționează că  în cele 10 minute cât durează o pauză, 1 din 4 copii din școlile românești este victimă a bullying-ului, în mod repetat. La nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul.

Comentarii

comentarii