Acasă Cultura Istoricul american Larry L. Watts vine la Reșița

Istoricul american Larry L. Watts vine la Reșița

DISTRIBUIȚI

larry watts 2Autorul unor cunoscute cărți despre istoria românilor, însoțit de gen. (r) Ioan Talpeș, va lua parte la  un triplu eveniment: expoziție foto, lansare de carte și concert

Liceul de Arte “Sabin Pautza” din Reșița va găzdui joi, 27 martie, de la ora 19.30, un un triplu eveniment: vernisajul expoziției inedite de fotografie veche: Resicza- Resitza- Reșița, dublă lansare de carte, în prezența autorului american dr. Larry L. Watts: Cei dintâi vor fi cei din urmă – România și sfârșitul războiului rece (Editura Rao 2013), Aliați incompatibili – România, Finlanda, Ungaria și al Treilea Reich (Editura Rao, 2014) și un concert Albert Tajiti (pian), Sorin Romanescu (chitară) și Elena Morariu (voce). Invitați speciali sunt, potrivit Societății de Cultură Metarsis, dr. Larry L. Wats, prof. dr. Sabin Pautza, gen.(r) Ioan Talpeș, dr. ist. Carmen Albert și jurnalistul Mario Balint.
Evenimentul este organizat de ”Metarsis – activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană”, în parteneriat cu Primăria Reșița și sprijinul librăriei Semn de Carte.
Larry L. Watts este profesor, scriitor și istoric american, “profesionist de primă clasă” (acad. Dinu C. Giurescu), vorbitor al limbii române, bun cunoscător al istoriei contemporane, preocupat în mod special de istoria României în perioada comunistă. Consultant al Corporaţiei RAND la momentul revoluţiei, a călătorit deseori în Europa de Est şi în URSS înainte de 1989. Ulterior a asistat oficiali din România la înfiinţarea Colegiului Naţional de Apărare şi a conlucrat cu mai mulţi miniştri români ai Apărării şi şefi de stat major privind reforma în domeniul armatei, cooperarea cu Parteneriatul pentru Pace şi Integrarea în NATO. În 1990 şi 1991 a fost şeful Biroului IREX din Bucureşti, iar până în 1997 a fost senior consultant al Project on Ethnic Relation (PER) şi director al Biroului PER din România. Între 2001–2004 a activat drept consultant pentru reforma sectorului de securitate pe lângă consilierul prezidenţial pentru securitate naţională din România. În perioada 1991-2009, dr. Watts a fost consultant pentru reforma sectorului de securitate și apărare pe lângă oficiali și instituții din domeniul securității naționale din România. Din 2010 scrie și predă cusuri privind studiile de securitate și analiză intelligence la Universitatea București. A ținut numeroase conferințe la instituții academice și guvernamentale din Europa și SUA, inclusiv la Național Intelligence University (din cadrul Agenției de Informații pentru Apărare a SUA), la Foreign Service Institute ( de la Departamentul de Stat american) precum și în România la Universitatea Naționala de Apărare, Academia Tehnică Militară, Banca Națională a României.

Contribuie cu studii și colecții de documente privind România la Centrul Internațional Woodrow Wilson dinWashingtownDC, al cărui bursier (scholar-in residens) a fost în noiembrie-decembrie 2013. Tot în 2013 a fost ales membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România. Aliaţi incompatibili  explică de ce teoria relaţiilor internaţionale a eşuat în explicarea comportamentului României în alianţă pe timp de război şi cum a reuşit să reziste cererilor colosului german pentru o contribuţie nelimitată la efortul de război al Axei.  Comparând obiectivele politico-militare, strategiile de negocieri şi prestaţia mareşalului Ion Antonescu cu cele ale amiralului Miklós Horthy şi ale mareşalului Finlandei Carl Gustaf Emil Mannerheim, Larry L. Watts dezvăluie complexitatea şi dinamica fascinante ale unor aliaţi fundamental incompatibili, reuniţi de ţeluri iremediabil opuse: restaurarea şi, respectiv, distrugerea statu-quoului interbelic. Aliați incompatibili este istoria unor aliați obligați să aleagă între alternative nefaste încercând sâ amelioreze cele mai grave consecinte ale acestora, supraviețuindu-le sau sfârsind prin a fi coplesiți de ele. Cei dintâi vor fi cei din urmă  continuarea volumului “Fereşte-mă, Doamne, de prieteni”, se constituie într-un demers absolut necesar a istoriei recente a României ca actor pe scena internaţională. Şi de această dată, Larry Watts ne oferă un studiu chintesenţial, vital pentru a ne apropia de adevăr aflat în spatele uimitoarei apoteoze a regimului Ceauşescu în 1978, şi transformărilor survenite până în ajunul prăbuşirii acestuia, incapabil de acomodare la o nouă conjunctură internaţională, în 1989. Aşa cum demonstrează uriaşa documentaţie ştiinţifică prezentată aici, chiar dacă şoriceii pot constitui o provocare pentru elefanţi, şansele lor de a se salva printre pachidermele intrate în perioada rutului sunt infime.
Generalul dr. Ioan Talpeş a fost director al Serviciului de Informaţii Externe (1992-1997), Consilier Prezidenţial pe probleme de securitate naţională (1991-1992, 2000-2004), Ministru de Stat (viceprim ministru) al Integrării Europene, Justiţiei şi Securității Naţionale (2004).

Comentarii

comentarii