Acasă Actualitate ISU Timiș și Jandarmeria dotate, din fonduri nerambursabile, cu noi mijloace de...

ISU Timiș și Jandarmeria dotate, din fonduri nerambursabile, cu noi mijloace de intervenție. Regiunea Vest, partener într-un proiect transfrontalier

DISTRIBUIȚI

La sediul Consiliului Județean Timiș a avut loc, luni, semnarea acordului de desfășurare a proiectului ”Monitorizarea în comun a riscurilor producerii situațiior de urgență în aria de cooperare transfrontalieră”. Acest proiect româno-sârb a fost câștigat de către  ADIVEST – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situațiilor de Urgență, alături de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Județean de Jandarmi, și cu orașele Zrenjanin și Kikinda, din partea sârbă.

Inițiativa beneficiază de finanțare total eligibilă de 1.238.903,82 euro, din care 1.053.068,23 euro finanțare nerambursabilă prin instrumentul financiar IPA II, în cadrul Programului Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia diferența reprezentând contribuția proprie de 2% și respectiv cofinanțarea națională de la bugetul statului.

Implementarea proiectului nu va fi ușoară, acesta a fost câștigat după ce a fost inclus pe lista de rezervă, iar data limită de efectuare a ultimei trageri de bani va fi finalul lunii decembrie a anului viitor.

Proiectul va fi implementat de către un parteneriat coordonat de către ADIVEST – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situațiilor de Urgență (Beneficiar Lider), şi are ca termen final de implementare 30.11.2023. Din parteneriat fac parte: Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Banat” al Județului Timiș (Beneficiar 2), Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș (Beneficiar 3), Orașul Zrenjanin (Beneficiar 4) și Orașul Kikinda (Beneficiar 5).

Proiectul se centrează pe cooperarea la nivelul administraţiilor publice judeţene şi locale  şi al instituţiilor specializate de intervenţie din aria de cooperare transfrontalieră în vederea: îmbunătăţirii bazei tehnice comune de intervenţie, consolidării capacităţii profesionale a personalului de intervenţie, agrearii unui sistem comun de management al riscurilor, informării adecvate a grupurilor tinta cu privire la masurile de prevenire si raspuns in situatii de urgentă.

Cea mai importantă parte a proiectului presupune achiziționarea pentru ISU a unui buldoexcavator, a unei motopompe, a unei cisterne, o autospecială de primă interveniție, o bucătărie mobilă și 14 corturi. Bugetul alocat este de 595.000 de euro. De asemenea, Jandarmii vor achiziționa două microbuze 8 + 1 locuri și două bărci pneumatice profesionale. Bugetul total este de 76,726 de euro.

Totodat, va avea loc realizarea unui program comun de pregătire profesională pentru unitățile de intervenție și de protecție civilă și realizarea unui program comun de exerciții și aplicații tactice, formularea de proceduri pentru intervenție comună, pentru riscurile majore identificate și semnarea unui acord transfrontalier privind managementul în comun, integrat si sustenabil, al situațiilor de urgență. Tot în cadrul proiectului va fi dezvoltată o platformă web dedicată promovării proiectului și mai ales cooperării în domeniul situațiilor de urgență și protecției civile.

Tot cu bani din proiect va avea loc dezvoltarea și realizarea în comun a unei campanii de conștientizare în legătura cu situațiile de urgență pentru elevi și profesori, inclusiv tabără transfrontalieră dedicată.

Comentarii

comentarii