Acasă Actualitate ITM Timiș nu va face controale la angajatori, marți, de Ziua Inspecției...

ITM Timiș nu va face controale la angajatori, marți, de Ziua Inspecției Muncii

DISTRIBUIȚI

Pentru aniversarea Zilei Inspecției Muncii 2023, marți 11 iulie, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș nu vor efectua controale.

Jurist Ileana Mogoșanu, inspector șef al ITM Timiș, a explicat că vizitele întreprinse la angajatori vor avea rolul de a purta discuții și de a-i informa pe aceștia despre modificările legislative, de a le oferi consultanță pentru clarificarea problemelor apărute în desfășurarea activității zilnice.

Totodată, inspectorii de muncă vor fi și la dispoziția angajaților interesați să obțină consiliere în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.

Scopul discuțiilor interactive este de a evita consecințele nedorite de ambele părți în cazul încălcării legislației în vigoare, aplicarea sancțiunilor pentru încălcarea legislației.

De-a lungul timpului, s-a demonstrat importanța comunicării de acest fel, unde accentul se pune pe conștientizarea efectului  negativ pe care-l poate genera munca prestată fără forme legale de angajare, precum și prejudiciile ce pot deriva din această practică.

Vor fi amintite și normele de securitate și sănătate la locul de muncă, a instrucțiunilor de lucru, deoarece dacă angajații prestează activitate într-un mediu de lucru optim, rezultatele vor fi pe măsură.

De altfel, informații pentru clarificarea problemelor din domeniul relațiilor de muncă, securității și sănătății în muncă se pot obține de la ITM TIMIȘ, telefonic la 0256/407959 sau folosind adresa de email: itmtimis@itmtimis.ro.

ITM TIMIȘ va transmite în 11 iulie 2023 o informare pe e-mail angajatorilor din județul Timiș referitoare la obligațiile ce le revin acestora atât pe domeniul relațiilor de muncă cât și pe securitate și sănătate în muncă.

Ca urmare a ratificării Convenției 81 a OIM, rolul INSPECȚIEI MUNCII și a ITM TIMIȘ este ca prin autoritatea inspectorilor de muncă să vegheze la respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, al securităţii şi sănătăţii în muncă, prevenirii accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, precum şi pentru prevenirea şi combaterea discriminării pe piaţa muncii.

”Prin toate acțiunile noastre de informare, de prevenire și de control,  ne dorim să menținem încrederea cetățenilor în această instituție, să aibă certitudinea că suntem la dispoziția acestora oricând ne solicită sprijinul.

Mulțumim angajatorilor și angajaților din județul Timiș pentru buna colaborare și sunt convinsă că vor respecta prevederile legale în vigoare din domeniul nostru de competență!La mulți ani, Inspecția Muncii!”, este mesajul ITM Timiș.

O dată cu adoptarea Legii nr. 337 din 2018, care reglementează statutul inspectorului de muncă, data de 11 iulie a fost desemnată pentru a marca Ziua inspecției muncii, instituție înființată în baza Legii nr. 108/1999, aflată în subordinea Ministerului Muncii şi Protecției Sociale.

Aceasta prin intermediul inspectoratelor teritoriale de muncă asigură exercitarea controlului în domeniile relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă şi supravegherii pieţei.

 

 

Comentarii

comentarii