Acasă Eveniment „Iubim oraşul! Nu îl murdărim! Ne plac florile! Nu le rupem!” are...

„Iubim oraşul! Nu îl murdărim! Ne plac florile! Nu le rupem!” are suces la timişoreni

DISTRIBUIȚI

Site-ul www.nutepunecutimisorenii.ro a înregistrat peste 14.210 de vizitatori
„Iubim oraşul! Nu îl murdărim! Ne plac florile! Nu le rupem!”, sloganul campaniei “Nu te pune cu timişorenii!”, a avut un impact deosebit asupra timişorenilor, după aproape şase luni de la lansarea campaniei. Site-ul www.nutepunecutimisorenii.ro a înregistrat peste 14.210 de vizitatori, iar în cartea de oaspeţi au semnat aproape 200 de timişoreni, pentru a semnala probleme privind salubrizarea oraşului – rampe clandestine de gunoi, nesimţirea sfidătoare a şoferilor prin parcarea în locuri nepermise şi aruncarea de hârtii şi chiştoace pe geam, inclusiv în timpul mersului, consumarea de seminţe şi aruncarea cojilor în staţiile de autobuz, precum şi a chiştoacelor şi a hârtiilor, lipsa de reacţie a oamenilor faţă de păstrarea curăţeniei urbei sau situaţia celor două chioşcuri din apropierea Judeţeanului, ce a nemulţumit foarte mult cetăţenii din zonă. Aici, şoferii de taxi şi aurolacii se adunau zilnic  şi făceau foarte multă mizerie şi zgomot. Cotidianul ZIUA de Vest a preluat o parte dintre cele mai grave chestiuni, a făcut anchete şi, în cele din urmă, au fost rezolvate de către autorităţi – Primăria Timişoara, Poliţia Comunitară şi Retim. Una dintre acestea a fost problema celor două buticuri.

Victoria civismului

Prezentăm un mesaj al unui vizitator al site-ului: “Bună ziua. Victoria civismului. Am văzut că a dispărut un butic din cele două de la intersecţia Rebreanu cu Arieş. De ce nu dispare şi al doilea? Se bucură acum oare că a scăpat de concurenţă şi plăteşte amenzi la greu doar să ramână acolo? De ce nu pleacă o dată să scăpăm de mizerie, boschetari şi taximetrişti beţi. Nu a spus nimeni câtă bere a vândul buticul ăla în ziua meciului cu VFB S?”.
La campania “Nu te pune cu timişorenii!” a aderat şi Poliţia Comunitară. Redăm un mesaj înregistrat pe site: “Ca urmare a sesizării dvs. nr. 1602/2009 înregistrată la Poliţia Comunitară Timişoara, va informăm că aspectele semnalate se confirmă. În zona Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, s-a constatat că la intersecţia dintre str. Arieş şi Bv. Liviu Rebreanu funcţionează cu punctele de lucru înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului S.C LORELEI S.R.L şi S.C. CO AND CO S.R.L, societăţi comerciale care au fost supuse controlului de către inspectorii Serviciului Publicitate şi Comerţ din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara şi care sunt autorizate şi au achitat la zi taxa pentru utilizarea temporară a locurilor publice. Reprezentanţilor celor două societăţi comerciale le-au fost aduse la cunoştinţă aspectele semnalate, precum şi prevederile Legii nr. 61/1991, republicată, prin care s-a stabilit faptul că tulburarea liniştii locatarilor din imobilele învecinate prin gălagie, larmă sau prin folosirea oricărui aparat ori instrument muzical la un nivel mare de intensitate constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda contravenţională. Le-a fost întocmită câte o somaţie scrisă în acest sens. De asemenea, în zona străzii Arieş, în data de 5 iulie 2009, au fost depistate trei autoturisme parcate pe spaţiul verde, fapt pentru care au fost aplicate autocolante conform H.C.L 371/2007, modif. prin H.C.L 206/2009, iar în zona în care funcţionează cele două chioşcuri au fost depistate trei persoane care au aruncat deşeuri pe domeniul public. Acestea au fost sancţionate conform H.C.L 371/2007, OUG 78/2000 şi Legea 24/2007, cu amenzi între 50 şi 500 lei. Zona str. Arieş-Bv. Liviu Rebreanu a fost inclusă în itinerariul de patrulare al agenţilor de Poliţie Comunitară care îşi execută serviciul pedestru sau în cadrul patrulelor auto şi pe motoscutere, având misiunea de a depista şi de a sancţiona persoanele care săvârşesc fapte prin care este încălcată ordinea şi liniştea publică, normele privind curăţenia oraşului şi protecţia mediului. Pentru eficienţa unor astfel de acţiuni, vă rugăm să ne sesizaţi orice încălcare a legii, atunci când astfel de fapte sunt săvârşite, apelând la numărul de telefon 0256/246.112 de la sediul instituţiei noastre”, este mesajul Danielei Seracin, purtător de cuvânt al Poliţiei Comunitare Timişoara, înregistrat şi de site-ul www.nutepunecutimişorenii.ro şi trimis către Asociaţia de Proprietari Bv. Liviu Rebreanu, nr. 145, Timişoara.

Timişorenii cunosc mesajul campaniei

“Oraşul Timişoara suferă din cauza poluării pe care o face cetăţeanul din neglijenţă sau dintr-o etică eronată faţă de mediu. Se observă intersecţiile încărcate de hârtii, mucuri de ţigări, sticle, peturi. Staţiile de tramvai sunt murdare, atitudinea faţă de estetica străzii este aproape de zero. Timişoara trebuie să fie una dintre „capitalele verzi ale Europei!””, este motivul pentru care a fost declanşată această campanie ce va dura un an, de către Cluburile Rotary din Timişoara, Fundaţia Bega şi Primăria Timişoara, împreună cu alte organizaţii ale societăii civile. Conform unui studiu  realizat de către Catedra Sociologie şi Psihologie din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, peste 61% dintre timişoreni au auzit de campania “Nu te pune cu timişorenii!”. Cea mai mare parte dintre respondenţi ştiu că mesajul acţiunilor este respectarea ordinii şi a curăţeniei în Timişoara. Un total de 62,4% consideră că o campanie mediatică ar fi suficientă pentru un oraş mai curat, iar un procent important de 75,2% consideră oportună promovarea campaniei în instituţiile de învăţământ. 84,9% dintre respondenţi declară că aplică cerinţele campaniei, iar
o treime din cetăţeni ia atitudine, la celălalt pol, 5,3% nu se simt deranjaţi şi sunt nepăsători.

Comentarii

comentarii