
Despre suita de lucrări prezentată la galeria Brăteanu, Daniela Orăvițanu remarca:
,,Lucrările ultimelor expoziții fac parte din ciclul Structuri intuitive, început cu ani în urmă și continuat până astăzi. În paralel mai lucrez și la alt ciclu intitulat Configurări spațiale. Dar revenind la structurile intuitive, ele sunt inspirate de ritmurile și structurile existente în cele trei regnuri, exprimând selecțiile artistului în urma trăirilor avute. Sunt lucrări picturalo-grafice, cu caracter expresionist”.
Artista a mai spus că astfel compunerea sau descompunerea de forme și planuri este prezentă aici, ca și reprezentarea prin semne plastice a organicului și anorganicului. Energiile pulsatorii ale organicului se opun imobilismului anorganicului, creând tensiuni între dinamic-static. Structurile picturale dialoghează cu grafismul în mod fericit. Expresivitatea maximă, ca rezultat al contrastelor folosite și forță sunt trăsăturile de bază ale lucrărilor. Există din loc in loc și euforia gestului liber, care este de fapt o transcriere a senzațiilor, a vitalității artistului. Structurile sunt dominate de dinamică.
Daniela Orăvițanu a adăugat că obiectualizarea operei de artă a fost o cerință normală pentru curentele artei moderne, care au renunțat la iluzionism.
Ea reprezintă în fapt spiritualizarea materiei. Astfel s-a ajuns la emanciparea mijloacelor artei picturale. A fost introdus colajul, de-colajul, montajul ca inserții ale realului. În tablourile acestea apelez și eu, de foarte multe ori, la colaj și de-colaj. Folosesc inserția unor materiale ușoare, hârtie, sfoară, pânză, etc. Structura de bază a tuturor acestor lucrări se sprijină pe relația clasicitate-modernitate. Nevoia de rațional, claritate, simetrie, desenul riguros țin de clasicitate, iar sublinierea neliniștii, a nervozității, a tensiunii și expresivității țin de viziunea modernă, expresionistă.
“Trebuie amintit că artistul selectează, din ceea ce îl înconjoară, doar ce este important pentru el, își inventează propriul spațiu, propriul univers, prelucrează în stilul propriu, prin limbajul plastic personal și așa comunică, transmițând privitorului emoții, idei, etc. Însă opera de artă emoționează în măsura în care receptorul are gradul de instruire necesar pentru a înțelege. Arta „vorbește celui care învață să o asculte.(René Berger ).’’, a concluzionat artista.
La cuvântul de deschidere prof. Ovidiu Justinianu va vorbi despre personalitatea şi opera Danielei Orăvițanu, membru marcant al U.A.P. Filiala Timişoara. Evenimentul este susținut de Crama ARTISAN WINERY din Miniş, Jud. Arad.
Expoziția rămâne pe simezele Galeriei Brăteanu situată în Timişoara pe Str. Lucian Blaga Nr. 8, până în data de 11 iunie 2025.