Acasă alegeri locale 2012 Jaf pe bani publici, în comuna Tomnatic

Jaf pe bani publici, în comuna Tomnatic

DISTRIBUIȚI

Primarul Dănuţ Miculescu îşi bate joc de oameni…

Dănuţ Miculescu, primarul PD-L de Tomnatic, a strâns o mică avere din tunurile date pe bani publici. Se pare că din toate investiţiile pe care Primăria Tomnatic le-a făcut, Dănuţ Miculescu şi-a luat de fiecare dată partea. Primarul portocaliu avea o metodă şoc de a stoarce bani publici. Cel mai des a utilizat atribuirea de lucrări fără organizarea de licitaţii publice. Miculescu reuşea aproape de fiecare dată să fracţioneze lucrarea în mai multe părţi, pentru a fenta legea. Ideea era ca prin evitarea licitaţiei să poată atribui lucrarea la cine dorea. De fiecare dată era vorba despre o firmă clientelară, cu care Dănuţ Miculescu îşi făcea manevrele. Exemplele pe care vi le prezentăm sunt doar o mică parte din marile tunuri pe care Miculescu le-a tras de două mandate încoace.

Cum şi-a bătut Miculescu joc de reţeaua de apă

Ştiţi de ce în Tomnatic nu a existat apă timp de doi ani, când reţeaua de apă a fost finalizată în 2010? Din cauza unui tun al primarului Miculescu, care în loc să racordeze reţeaua de apă în 2010, a plătit la firma SC Tosca SRL lucrări neefectuate la reţeaua de apă. Aceste lucrări realizate doar pe hârtie, dar plătite din bani publici, se regăsesc la situaţia de lucrări spre decontare. De exemplu, s-a plătit şi nu s-a făcut: cofrarea şanţurilor la reţeaua de apă cu dulap de fag, umplerea şanţurilor reţelei de apă cu nisip, bandă avertitzoare în şanţuri, inserţie de fir de cupru, o semnalizare rutieră în timpul lucrărilor.  Toate aceste lucrări neefectuate au costat aproape 10 miliarde de lei vechi, din totalul lucrărilor, de 40 de miliarde. Cu aceşti bani se puteau face racordările la apă acum doi ani. Asta pentru ca beneficiarul, comunitatea locală, să nu sufere din cauza apei murdare şi a impurităţilor. Cetăţenii comunei Tomnatic ştiu cel mai bine când a trecut reţeaua de apă pe la ei pe la poartă şi că lucrările nu s-au efectuat. Cu toate acestea, le regăsim în situaţiile de lucrări spre decontare şi în facturi plătite.

Tun marca Miculescu, cu închiderea şi ecologizarea gropii de gunoi

Pentru închiderea şi ecologizarea gropii de gunoi din Tomnatic primarul Miculesu a încălcat legea, întocmind nu unul, cum ar fi fost normal, ci două contracte. A împărţit astfel valoarea sumei în două şi a reuşit să evite licitaţia. Cele două contracte ilegale au fost calculate la bani mărunţi, pentru a nu se depăşi suma de 15.000 de euro şi a se organiza o licitaţie. Miculescu voia să atribuie lucrarea în mod direct firmei clientelare – SC Savanel Trans SRL din Lugoj. Astfel, pe 25 iunie 2009, s-a încheiat contractul 2247, pentru închiderea gropii de gunoi din comuna Tomnatic. Valoarea contractului era de 749,58 milioane lei vechi. Tot atunci se încheia şi un alt contract, cu numărul 2246, pentru ecologizarea gropii de gunoi, în valoare de 748,22 milioane lei. Contractele au fost încheiate ilegal, deoarece prin încheierea celor două contracte s-a evitat licitaţia. Lucările au început după semnarea contractului, banii au fost daţi conform facturii nr. 017 din 21 octombrie 2009, în valoare de 186 de milioane lei vechi şi a facturii 019 din 14 decembrie 2009, în valoare de 251 de milioane lei vechi. Cele două facturi reprezentau o cotă parte din plata pentru închiderea gropii de gunoi.  Pentru ecologizare s-a plătit, conform facturii 16 din 20.10.2009, suma de 214 milioane lei vechi şi factura 20 din 14.12.2009, în valoare de 225 milioane lei vechi.

Lucrări doar pe hârtie…

După efectuarea plăţilor, primarul Dănuţ Miculescu, împreună cu constructorul SC Savanel Trans SRL renunţă la ecologizarea gropii. Face acest lucru după ce plăteşte: puieţii de pomi, împrejmuirea gropii şi semănarea ierbii. Valoarea plătită pe facturi este de aproximativ 876 de milioane lei vechi, iar diferenţa până la 1,5 miliarde de lei şi-a atribuit-o domnul primar. Prin şmecheria făcută cu cele două contracte cu încredinţare directă, la aceeaşi firmă, domnul primar a reuşit să fenteze licitaţia, încălcând legea. La faţa locului se poate vedea că groapa de gunoi nu este nici închisă, şi nici ecologizată. Mizeria şi gunoaiele sunt peste tot şi pericolul de infecţii pare iminent. Totul pe banii publici ai comunei. 

Aceeaşi firmă, alt tun

Cu aceeaşi firmă, SC Savanel Trans SRL, Miculescu mai dă un tun. Evident, tot fără nicio licitaţie. Pe 16 aprile 2010 se încheie contractul nr. 109, între Primăria Tomnatic, reprezentată de primarul Dănuţ Miculescu şi prestatorul de servicii SC Savanel Trans SRL, una dintre firmele de casă ale primarului. Obiectul contractului era închirierea de utilaje către Primăria Tomnatic pentru amenajarea drumurilor comunale. S-a plătit în avans o factură nr. 028 din 10.05.2010, în valoare de 228 de milioane de lei vechi. Lucrarea nu a fost niciodată executată cu această firmă şi nu există nicio situaţie de lucrări cu această firmă. Cel mai probabil, a fost vorba despre un cadou pe bani publici făcut de primarul Miculescu firmei SC Savanel Trans SRL. Lucrarea de amenajare a drumurilor comunale s-a efectuat cu o altă firmă – SC DCM Group. Pe alţi bani şi tot fără licitaţie publică.

Cum se pavează o piaţă la Tomnatic?

Un alt tun al primarului Miculescu este piaţa comunală din Tomnatic, care s-a făcut tot fără nicio licitaţie. Valoarea totală a pieţei fiind aproximată la 1 miliard de lei vechi şi preţul depăşind cu mult valoarea de încredinţare directă, Miculescu a rupt lucrarea în trei părţi, fentând din nou licitaţia. În urma verificării facturilor, am constatat că pentru o lucrare de pavaj a pieţei, de 200 de metri pătraţi, lucrare efectuată în circa trei zile, a lucrat, conform facturii, o volă grea nu mai puţin de 73 de ore. Preţul – 1,5 milioane de lei vechi pe oră, adică 110 milioane de lei vechi. Este vorba depsre o altă şmecherie gen Miculescu. Faci piaţa în trei zile, dar vola lucrează o săptămână şi 110 milioane de lei din bani publici se evaporă, pur şi simplu.

Au dispărut şi banii pentru toaletele elevilor

Ştiţi de ce nu sunt la ora actuală la şcoala generală din Tomnatic grupuri sanitare conform normelor în vigoare şi copiii din comună sunt nevoiţi să meargă la toaleta din fundul curţii? Pentru că primarul Miculescu a regizat un alt tun, care nu ar fi normal şi moral să se dea, fiind vorba despre o şcoală generală. Puţin respect pentru copii, domnule primar! Primăria Tomnatic a achiziţionat cu bani de la Ministerul Educaţiei, în 22 noiembrie 2010, materiale pentru grupurile sanitare de la şcoala generală. Valoarea sumei primite este 2,8 miliarde de lei vechi, din care s-au cumpărat materiale pentru toaletele şcolii şi renovarea unei părţi din clădire. După verificarea facturilor, am constatat că primarul Dănuţ Miculescu a achiziţionat materialele de la câteva firme fantomă, la dublu şi la triplu preţ faţă de valoarea de piaţă. O mică parte din materialele de construcţie s-au adus la Primăria Tomnatic, iar restul, pur şi simplu, au dispărut. Cu ceea ce s-a adus din materiale se puteau, din 2010 până în prezent, amenaja nişte toalete civilizate. S-a refuzat amenajarea lor tocmai pentru a se pierde urma materialelor care au dispărut.

Miculescu ia termopanul cu 400 de euro metrul pătrat

Caracatiţa lui Miculescu s-a întins şi peste Căminul Cultural din Tomnatic. Aici, lucrările s-au oprit din lipsă de bani, deoarece Dănuţ Miculescu, inginer constructor de meserie, înainte să se apuce de căminul cultural, a achiziţionat geamurile termopan pentru cămin. Pe 17 decembrie 2009 se încheie un contract pentru geamuri termpoane, în valoare de 16.660 de euro, cu firma SC Dami Dinamic SRL din Timişoara. În aceeaşi zi, prin semnătura primarului Miculescu, se dă un avans de 4.500 de euro firmei, încălcând contractul. Conform acestuia, avansul trebuia dat la data montării termopanelor. Mână largă, Miculescu a dat banii în ziua semnării contractului. Pentru acest contract nu exista nicio hotărâre de consiliu local, care să prevadă reabilitarea căminului cultural. Această hotărâre a fost luată abia în martie 2010, la votarea bugetului local, când s-a hotărât repararea căminului cultural. Miculescu însă începuse investiţia demult. Motivul pentru care Miculescu a început investiţia la căminul cultural, cumpărând geamurile cu peste trei luni mai repede decât să se decidă în consiliul local, a fost avansul de 4.500 de euro, bani ce trebuiau să dispară în 2009, iar căminul să fie reparat în 2010. Astfel, primarul spera să se piardă urma banilor. Pe 30 iulie 2010, Miculescu dă din nou un avans de 4.500 de euro cu plata în lei, conform facturii DD302. În aceeaşi zi, 30 iulie 2010, firma SC Dami Dinamic SRL dă înapoi avansul de 4.500 de euro (la valoarea în lei), pin factura DD301. Prin această şmecherie, făcută între facturi, Dănuţ Miculescu, împreună cu firma încalcă contractul pe care îl încheie împreună. Şi fac pierduţi 4.500 de euro, primul avans. Probabil a fost vorba despre plata unor geamuri pe la una din multele proprietăţi ale primarului. De unde s-a scos preţul pe metrul pătrat de geam termopan? La suprafaţa de 41 de metri pătraţi de termopan împărţit la 16.660 de euro, valoarea contractului, reiese că un metru pătrat de termopan costă peste 400 de euro. Preţul, cu siguranţă, nu va fi pe piaţa românească nici peste 50 de ani…

Jeepul lui Miculescu – sac fără fund

În urma investigaţiilor făcute la staţia de benzină din comuna Lovrin, unde Primăria Tomnatic alimentează maşina primăriei, cât şi pentru tractorul ce prestează servicii, s-au constatat alte neregului. La consumul de motorină calculat între anii 2008-2010, Primăria Tomnatic consumă pe an în jur de 6.000 de litri, din care în jur de 2.000 litri este consumul primăriei, iar restul ajunge în rezervoul primarului. Nu se explică sub nicio formă consumul. Verificând tabelele din Peco, constatăm că o maşină nu poate consuma atâta motorină, oriunde s-ar deplasa, într-un an de zile. Clar, această motorină are altă destinaţie. La consumul de benzină, constatăm că se alimentează puternic cu benzină familia primarului, în frunte cu fiul edilului, Paul Miculescu. Numele acestuia figurează în repetate rânduri în registrele de control din benzinăria din Lovrin.

 

Comentarii

comentarii