Acasă Actualitate „Jazzed UP!”, un nou concept de turism cultural pentru vestul României

„Jazzed UP!”, un nou concept de turism cultural pentru vestul României

352
DISTRIBUIȚI

Marți, 18 mai, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a prezentat programul „Jazzed UP!”, un proiect realizat în comun cu Primăria Reșița și Consiliul Județean Caraș-Severin care se dorește a fi un nou concept cultural pentru vestul României. Acesta ar urma să reunească festivalurile de JazzTM și Gărâna Jazz Festival într-un singur concept, la care să se adauge și Jazz Updates, unul nou. Fritz nu exclude ca inclusiv Consiliul Județean Timiș să se alăture inițativei.

Denumirea „Jazz UP” înaintată de Fritz, deși nu este neapărat și cea finală, vine din engleză, unde „to jazz up” s-ar putea interpreta drept „a face ceva mai interesant, mai captivant”, după cum explică reprezentanții Primăriei Timișoara. Scopul acestei inițiative ar fi de accesibilizare a formelor artistice performative, iar ca obiectiv ar fi dezvoltarea unui public nou, care să poată susține întreaga scenă culturală.

Până acum, JazzTM era un eveniment de educație muzicală și cel mai vizibil festival desfășurat la Timișoara. Acesta aducea nume relevante ale scenei mondiale de jazz, accesibile audiențelor noi, publicului ceva mai tânăr în mod special. Pe de altă parte, la Gărâna Jazz Festival, care anul acesta este la a 25-a ediție, se strânge un public deja educat, în jurul unui jazz mai diversificat. Celor două, acum li se adaugă și Jazz Updates, o platformă care își propune promovarea unor proiecte inovative din zona jazz-ului contemporan, artiști și inițiative muzicale de avangardă.

„Bazându-ne pe radiografia istoricului cultural regional, în contextul în care turismul cultural este o prioritate de ani de zile și, în egală măsură, o oportunitate pe termen lung de susținere și poziționare a localităților și comunităților din Banat, o colaborare regională public-privată este strategia care poate genera impactul pozitiv așteptat, prezentând totodata un caz de bună practică, unic în România”, explică Norbert Tako, producătorul Festivalului JazzTM.

Inițiatorii Jazzed UP! consideră că exercițiul și exemplul colaborării în sine sunt importante pentru comunitățile noastre și se așteaptă la un impact cultural și turistic sporit, ca urmare a colaborării dintre administrațiile noastre locale și județene în susținerea de programe culturale în beneficiul regiunii. Aceștia consideră că o marcă regională este mult mai eficientă și cu rezultate mult mai vizibile decât eforturile locale izolate. Ei speră ca Jazzed UP! să devină un diferențiator pe partea de ofertă culturală față de alte regiuni ale României și să susțină considerabil turismul cultural în regiunea de vest, inițiativă la care invită să se alăture și alte autorități locale și Consiliul Județean Timiș.

Prima ediție a Jazzed UP!, dacă așa îi va rămâne denumirea, ar urma să se desfășoare la începutul lunii iulie. Neclarități legate de organizare ar putea fi date de restricțiile privind evenimentele publice, Momentan, prevederile în vigoare prevăd un maximum de 500 de spectatori. Acest număr de locuri vor și rezerva organizatorii la fiecare eveniment până nu se va modifica această limită.

Până acum, în cadrul Jazzed UP! au fost anunțați următorii artiști:

02.07 – Nubya Garcia, Ashley Henry | JazzTM

03.07 – Ibrahim Maalouf – Quelques Melodies, Theon Cross | JazzTM

04.07 – JLCO with Wynton Marsalis, Bokante | JazzTM

05.07 – 06.07 – Formate de solo si duo din 3 muzicieni: Louis Sclavis (Lyon, Franța), Ralph Alessi (New York), Lucian Ban, (România/New York) | Jazz Updates

07.07 – Dhafer Youssef – Sounds of Mirrors, Vincent Peirani & Émile Parisien | Gărâna Jazz Festival

08.07 – Avishai Cohen Trio, Trygve Seim Quartet | Gărâna Jazz Festival

09.07 – Nils Peter Molvaer Band, The Letter – Shri Sriram & Bugge Wesseltoft | Gărâna Jazz Festival

10.07 – Mohini Dey, David Helbock Trio | Gărâna Jazz Festival

11.07 – Lars Danielsson Quartet, Vandercris | Gărâna Jazz Festival

Comentarii

comentarii