Om politic extrem de dur, reprezentând un partid slab, Elena Lasconi este silită de întreaga conjunctură politică să joace la rupere. Nu chiar ca un kamikaze, dar extrem de riscant. Și a ales pentru început bine. Ocupă postul de libero, în același timp de centru înaintaș și de marcator în alianța virtuală, dar intens dorită cu PNL. Tocmai i-a aplicat lui Marcel Ciolacu câteva lovituri năprasnice.
Situația politică este mai complexă decât oricând. Aflat într-o guvernare, pe care încă nu este pregătit să o părăsească, PNL este legat de mâini și de picioare și, în consecință, nu îl poate ataca la baionetă pe Marcel Ciolacu, care, după multă și deliberată izmeneală, și-a anunțat intenția de a candida. Chiar dacă ar dori să o facă chiar acum, chiar dacă ar renunța la interesele de moment în favoarea unor obiective pe termen lung, chiar dacă și-ar decupla oamenii de la borcanul cu miere al puterii, PNL nu poate lua decizia de a rupe alianța cu PSD și eventual de a introduce o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu decât în cazul unui congres. Din acest motiv, generalul cu patru stele Nicolae Ciucă nu-și poate regrupa partidul de azi pe mâine pentru a da de pământ cu Marcel Ciolacu. Iar o ruptură de PSD nu poate avea loc pentru moment. Prin urmare, liberalii se mișcă într-un cerc vicios și nu pot utiliza decât o retorică duplicitară, neconvingătoare și chiar penibilă din multe puncte de vedere împotriva încă partenerului de coaliție. Și nici nu se pot alia liberalii cu mireasa USR, care afirmă sus și tare că, după ce și-a întors de trei ori poalele peste cap, s-a transformat în partid de dreapta. Iar formațiunea lui Ludovic Orban nu are nici ea o masă critică pentru a avansa electoral fără a sta în trena PNL.
Toată această conjunctură îi conferă Elenei Lasconi un rol cheie în retorica electorală din această lună. Pentru a-și promova în cele din urmă partidul, pentru a reuși să se lipească de PNL, pentru a ușura sarcina PNL de a se desprinde din orbita PSD, Elena Lasconi trebuie să lovească năprasnic în Marcel Ciolacu. Și a început cu brio. Îl întreabă abrupt ce studii are și când și-a dat bacalaureatul. Asta că tot afirma profilerul Hartman că liderul PSD este un om foarte citit. Îi mai pune întrebări legate de statutul său de luptător cu merite deosebite în revoluție, o revoluție inexistentă, care ar fi avut loc la Buzău, statut care i-a permis lui Marcel Ciolacu să pună mâna în mod gratuit pe primul spațiu comercial pe care l-a deținut. Iar întrebările care fac valuri continuă și vor continua cu certitudine în zilele următoare. Marcel Ciolacu va fi trecut de către USR prin veritabile furci caudine. În felul acesta, terenul va fi pregătit atât pentru fracturarea alianței PSD-PNL, adică ruperea struțo-cămilei sau a pisicii, cum se spune în popor, cât și pentru constituirea mult dorită a așa-zisului pol de dreapta.
Să ne înțelegem bine. Din acest moment, o întoarcere pe dos a mesei de joc este nu numai improbabilă, ci și imposibilă. PNL a băgat mult prea mulți bani în campania electorală, sub pretextul promovării unui „ostaș în fruntea țării”, iar dacă pe ultima sută de metri ar recurge la un alt candidat, nu ar mai putea justifica sub nicio formă, nici măcar în maniera în care o face azi, din punct de vedere legal și moral uriașa risipă financiară. Și Elena Lasconi s-a înscris în această cursă, USR instalând panouri publicitare care o promovează într-o viteză record și la un cost care până acum se ridică la 1.500.000 de euro. Și asta numai și numai pentru ca Elena Lasconi să aibă ce să vândă, renunțarea la cursă, în perspectiva alianței cu PNL.
La rândul său, Marcel Ciolacu s-a așezat în mod oficial pe șine, urmând ca peste câteva zile Congresul PSD să îl confirme atât în calitate de președinte al partidului, cât și în calitate de candidat. Și să-i pună în palmă o nouă echipă de colaboratori, mai puțin periculoasă decât cea existentă în acest moment. Dacă în ceea ce-l privește pe Marcel Ciolacu, intrarea sa în turul doi este sigură, nu este deloc clar ce se va întâmpla cu generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, care până una alta se plasează sub scorul partidului. Iar scorul partidului este artificial, dacă nu cumva chiar fals, în condițiile în care a fost obținut prin trucul electoral al comasării localelor cu europarlamentarele. Dacă Ciucă nu intră în turul doi, PNL și-a dat foc la valiză, pentru că numărul de mandate de parlamentar pe care le va putea obține se va diminua dramatic.
În toată această scenă electorală, în următoarele zile cel puțin, Elena Lasconi poate juca un rol cheie.
Cât privește AUR, George Simion aleargă pe culoarul său, convins fiind că poate intra în al doilea tur de scrutin, surclasându-l pe Nicolae Ciucă, fără ca în prealabil să transpire pentru a se alia cu ceilalți suveraniști și afirmându-și convingerea că între cele două tururi de scrutin milioanele de suveraniști vor decide să-l susțină pe el. Este și acesta un fel de balet pe o gheață extrem de subțire.