Acasă Economic Judeţele Timiş şi Csongrád primesc peste 2,3 milioane de euro prin Programul...

Judeţele Timiş şi Csongrád primesc peste 2,3 milioane de euro prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România

DISTRIBUIȚI

În cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România au fost selectate primele proiecte depuse pentru perioada de programare 2007-2013. Din cele 196 de proiecte depuse, 90 vor primi finanţare nerambursabilă, în valoare totală de 13 milioane de euro. Proiectele aplicanţilor din judeţele Timiş şi Csongrád vor primi sprijin financiar nerambursabil în valoare de peste 2,3 milioane de euro. De asemenea, mai multe „Note Conceptuale” depuse de către parteneri din cele două judeţe au fost selectate pentru etapa a doua a evaluării proiectelor de infrastructură mare.
Prin intermediul celor două apeluri de propuneri de proiecte, lansate anul trecut (în lunile octombrie şi decembrie), peste 122 de milioane de euro (din Fondul European de Dezvoltare Regională) au devenit disponibili pentru dezvoltarea în comun a regiunii transfrontaliere româno-maghiare. Interesul faţă de cooperarea transfrontalieră s-a dovedit a fi intens în ambele ţări participante în program.
Primul apel de propuneri de proiecte s-a adresat în special proiectelor care pregătesc investiţii de amploare (realizarea de studii, planuri), dar şi proiectelor care vizează activităţi de stimulare a cooperării, a schimbului de experienţe şi parteneriatelor în domenii precum transportul, comunicaţiile, protecţia mediului, piaţa forţei de muncă, cercetare-dezvoltare, inovaţie, educaţie, sănătate şi cooperarea între comunităţi.
Din cele 196 de proiecte depuse de către aplicanţi din întreaga arie eligibilă a programului, Comitetul Comun de Selecţie a decis să acorde finanţare unui număr de 90 de proiecte. Acestea vor primi finanţare din fonduri UE în valoare de 13 milioane de euro din care, judeţelor Timiş şi Csongrád le revin peste 2,3 milioane de euro. Fiecare proiect va fi implementat în cooperare, de către parteneri români şi maghiari. Demararea implementării primelor proiecte, precum şi semnarea primelor contracte de finanţare urmează a avea loc începând cu luna septembrie.
În ceea ce priveşte cel de-al doilea apel de propuneri de proiecte, Comitetul Comun de Selecţie a propus spre a fi elaborate în detaliu 120 de Note Conceptuale (concepte de proiecte), însă decizia finală privind acordarea finanţării va putea fi luată doar după încheierea celei de a doua etape a selecţiei. Pentru această solicitare de propuneri de proiecte sunt disponibili peste 104 milioane de euro (fonduri FEDR), iar finanţarea solicitată prin notele conceptuale selectate atinge 185,5 milioane de euro.
Interesul faţă de cele două solicitări de propuneri de proiecte lansate a fost considerabil în ambele ţări participante în program, acestea oferind oportunităţi de finanţare reale nu doar pentru proiectele care pregătesc investiţii de amploare, sau cele care vizează activităţile de stimulare a cooperării, a schimbului de experienţe şi parteneriatelor ci şi pentru realizarea unor proiecte concrete de infrastructură şi de investiţii la scară redusă.
Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România, care vine în continuarea programelor comunitare anterioare, INTERREG IIIA – Phare CBC 2004-2006, oferă sprijin financiar pentru dezvoltarea comună a zonei de frontieră româno-maghiare în intervalul 2007-2013. Zona de frontieră eligibilă cuprinde judeţele Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés şi Csongrád pe partea maghiară a graniţei şi judeţele Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş pe cea română.
Szávics Petra, directorul Secretariatului Tehnic Comun, a declarat că următorul apel de propuneri de proiecte din cadrul Programului se preconizează a fi lansat în luna septembrie a acestui an.
Lista proiectelor câştigătoare precum şi cea a notelor conceptuale selectate pentru a fi dezvoltate în aplicaţii complete poate fi accesată pe site-ul: www.huro-cbc.eu.

Comentarii

comentarii