Acasă Actualitate Județele Timiș, Caraș-Severin și Arad se doresc a fi sustenabile

Județele Timiș, Caraș-Severin și Arad se doresc a fi sustenabile

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 27 octombrie, Asociația pentru Combustibili Sustenabili a organizat la Aeroportul Internațional Timișoara, împreună cu Linde Gaz România, evenimentul „Conferință pentru Sustenabilitate în Timiș, Caraș- Severin și Arad”. În cadrul evenimentului au fost prezentate propunerile pentru „viitoarea revoluție industrială”. Discuțiile s-au axat în mod special pe tehnologiile pe bază de hidrogen, luând cuvântul atât reprezentanții autorităților, cât și reprezentanți ai mediului de afaceri sau consultanți de specialitate.

Conferința a fost demarată cu un discurs mobilizator al directorului general al aeroportului Traian Vuia, dl. Daniel Stamatovici, care a reiterat necesitatea dezvoltării regiunilor pe care aeroportul le deservește, în jurul sistemelor de transport multimodale, pe care complexul industrial aeroportuar le poate găzdui pentru o alimentare eficientă cu hidrogen verde, nepoluant. Directorul aeroportului a accentuat importanța dezvoltării unui complex de transport public aerian, rutier, feroviar care să se extindă gradual pentru a putea genera conexiuni optime cu vecinii din Reșița și Arad.

În continuare, Sorin Gabriel Ionescu, subprefect de Timiș, a subliniat importanța dezvoltării regiunii extinse peste hotarele județului Timiș, cu sistemele de transport ecologic, integrate, nepoluante, și importanța colaborării regionale pentru dezvoltarea serviciilor private și publice de transport ecologic în întreaga regiune și în beneficiul cetățeanului.

Pe urmă, intervenția președintelui Autorității pentru Reformă Feroviară, domnul Ștefan Roșeanu, a adus în prim plan pionieratul european realizat de România prin ARF, lansând procedura de achiziție pentru rame cu tracțiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen, înainte ca Strategia Națională a Hidrogenului și Planul de Acțiuni să fie finalizate, ceea ce va stimula dezvoltarea unui cadru normativ și legal optim pentru noi asemenea inițiative. Roșeanu a descris un amplu plan de investiții în tehnologia alimentată pe bază de hidrogen, pentru regiunile în care electrificarea nu este posibilă sau eficientă, cum ar fi proximitatea mijloacelor de radionavigație ale aeroporturilor civile și militare.

Au răspuns pozitiv reprezentanții Linde Gaz România, solicitând să fie sprijiniți în incursiunea lor în alimentarea mijloacelor de transport prin infrastructură coerentă pentru eficiența investițiilor în stații de alimentare cu hidrogen, pentru transporturi. Un caz oportun pentru Linde Gaz România este motivul prezentei conferințe, care adună transportatorii și consumatorii de hidrogen din transporturile aeriene, feroviare și rutiere. Aceștia au nuanțat importanța ca hidrogenul verde să fie produs în stațiile de alimentare multi-modale din fiecare regiune critică din România, prin proces de electroliză, dezvoltând o piață de consum care poate concura cu cea a combustibililor convenționali, și pot genera hidrogen competitiv pentru plus valoare în toate procesele industriale. Pentru acestea, este esențial un cadru normativ, procedural și legislativ coerent și stimulativ.

Reprezentanții PwC și Horvath România au prezentat Planul de Acțiuni pentru Strategia Națională a Hidrogenului, desfășurând public întreg efortul pe care și l-au asumat, împreună cu societatea civilă și toate părțile interesate. Discursul acestora a lămurit aspecte importante cu privire la strategiile pe termen mediu și lung, pe care toți vectorii industriali și le pot asuma pentru un consum de resurse sustenabile, în speță hidrogenul.

În conferință a intervenit și deputata Oana Ozmen, secretar al Comisiei de Industrie și Servicii a Parlamentului României și raportor al Grupului de Lucru cu tema Hidrogen și Combustibili Alternativi, creat cu sprijinul ministrului Virgil Popescu. Ozmen a reiterat sprijinul și poziția proactivă a comisiei în elaborarea unui cadru procedural, normativ și legal optim pentru utiliza hidrogenul în industrii și transporturi, după modelele de bune practici existente, la nivel incipient, în Europa. Deputata a adresat invitația de a propune puncte de vedere și expertiză către comisie, pentru ca acestea să fie asimilate în procedurile de legiferare, eforturi concordate cu cele ale Ministerului Energiei pentru dezvoltarea Strategiei Naționale a Hidrogenului.

Asociația pentru Combustibili Sustenabili a promovat și proiectele proprii de cercetare, dezvoltare și inovare concentrate în Economia Circulară, prin promovarea inițiativelor comune pe care le asumă împreună cu Invoker TransIT pentru conversia autovehiculelor rulate și poluante din flotele marilor transportatori în vehicule alimentate electric și pe bază de pile de combustie cu hidrogen, complet autonome pentru eficiență maximă. Experiența prealabilă Invoker TransIT a mai rezultat, în trecut, în proiecte existente de vehicule autonome ecologice.

Nu în ultimul rând, ACS a prezentat cupola de management digital al infrastructurilor multi-modale de transporturi, dezvoltată în cadru conceptual și gata de implementare, împreună cu KonectCity, un furnizor de soluții specializate în domeniu, menite să reducă erorile din procese și să eficientizeze exploatarea infrastructurii și a flotelor pentru a maximiza impactul pozitiv asupra mediului înconjurător.

Evenimentul s-a încheiat într-o notă pozitivă, dând semnale clare în piață, pregătind terenul pentru revoluția industrială, atât spre sustenabilitate economică cât și sustenabilitate din perspectiva mediului înconjurător.

Semnale pozitive, în urma conferinței, a transmis și subprefectul Sorin Ionescu. Într-o postare pe rețelele de socializare, acesta a transmis:

„Protecția mediului înconjurător și dezvoltarea unui viitor verde devin sau redevin priorități în programele de dezvoltare.

Dezvoltarea unei infrastructuri sustenabile reprezintă un interes comun atât pentru mediul privat, cât și pentru cel public. Am participat astăzi la o conferință regională organizată de Asociația pentru Combustibili Sustenabili, membră în Grupul de Lucru tehnic pentru elaborarea Strategiei pentru Hidrogen a României. Evenimentul s-a desfășurat la Aeroportul International Timisoara. Nu întâmplător a fost aleasă această locație, aeroportul Timișoara fiind unul regional care captează pasageri nu doar din regiunea de vest a țării, ci și din vecinătatea de dincolo de granițele României, din Serbia și Ungaria. Mai mult, prin intermediul centrului intermodal care se va construi în partea de sud a aeroportului se va permite asigurarea conectivității mijloacele de transport aerian, feroviar și rutier.

Tematica acestei conferințe s-a axat pe ideea dezvoltării unei colaborări între mediul public şi privat în scopul dezvoltării unei strategii a hidrogenului echitabilă pentru toate părțile interesate. În actualul context al tranziţiei energetice şi al circumstanţelor geopolitice, hidrogenul este un subiect amplu dezbătut la nivel european şi global”.

Comentarii

comentarii