Acasă Actualitate Judeţul Timiş se „umple” de internet în urma implementării a două proiecte...

Judeţul Timiş se „umple” de internet în urma implementării a două proiecte din partea Ministerului Comunicaţiilor

638
DISTRIBUIȚI

Prezent la Timişoara pentru un important congres pentru comerţul electronic, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, a anunţat implementarea în Timiş a două proiecte guvernamentale în domeniul comunicaţiilor care vor oferi locuitorilor din zonele puţin atractive din punct de vedere comercial posibilitatea să aibă acces la internet de calitate.

Mai multe localităţi din Timiş au fost incluse în două proiecte guvernamentale, prin intermediul cărora vor beneficia de acces la internet de calitate, aceasta chiar dacă în viziunea principalilor operatori de telecomunicaţii nu sunt atractivi din punct de vedere comercial. Unul dintre acestea va aduce fibra optică până în localitatea vizată, iar cel de-al doilea chiar până la domiciliul clientului.

„Sunt două programe foarte importante pe care le avem în implementare. Primul, RO-NET, are o durată de 24 de luni de implementare, şi sunt  foarte multe întârzieri. Când am venit în minister acesta era stadiul… Pe 23 aprilie 2019 am semnat operaţionalizarea pentru primul lot, acest program permite conectarea la internet pentru 715 comunităţi. Este vorba despre comunităţi ce nu au intrat în zona de interes a operatorilor telecom, care ar justifica investiţii în fibră. Pentru  a evita excluderea accesului la informaţii a persoanelor de aici a fost gândit acest proiect. Sunt şapte loturi, iar zona Timiş are 17 localităţi ce beneficiază de programul RO-NET. Aici există deja fibra trasă, operatorii sunt invitaţi să vină şi să folosească fibra, toţi au acces la ea”, a declarat Alexandru Petrescu, la Timişoara. În cadrul acestui proiect ministerul asigură infrastructura de transport a datelor până în localitate, iar operatorii de telecomunicaţii se ocupă cu aducerea accesului la oameni, la domiciliul acestora.

Există şi un al doilea proiect guvernamental, prin intermediul acestuia infrastructura de internet este dusă până la domiciliul beneficiarului. „Al doilea program duce internetul la la gospodării, se numeşte Next Generation Assets. Şi acesta a fost preluat în faza de început, proiectul caută să identifice zonele albe, cele care nu sunt conectate la net. Diferenţa faţă de RO-NET este că aduce reţeaua centrală la nivelul gospodăriei, la uşa beneficiarilor. Sunt 698 de localităţi care vor beneficia, 148.000 gospodării. Printre acestea sunt şi 14 localităţi din Timiş, cu beneficiari 2515 gospodării.  Sunt programe vitale pentru accesul la informaţii, pentru a asigura incluziune socială”, a mai subliniat Alexandru Petrescu.

În cadrul proiectului RO-NET sunt incluse în Timiş localităţile: Sacoșu Mare, Crai Nou, Sângeorge, Remetea Mică, Ficătar, Herneacova, Stanciova, Partoș, Butin, Cadăr, Ohaba Lungă, Șemlacu Mare, Zgribești, Lățunaș, Crivina De Sus, Paniova, Babșa.

Comentarii

comentarii