Acasă Actualitate Judo şi forţă

Judo şi forţă

1091
DISTRIBUIȚI

Sensei Gheorghe Farcaş îl propune pe Florin Teodorescu pentru titlul de Cetăţean de Onoare al Timişoarei
“În deplasările pe care le-am avut atât în Europa, cât şi în America, am vizitat foarte multe săli de sport şi nu am văzut o sală mai bine dotată şi performantă ca cea din Timişoara de la Sala Olimpia – CS Florin Teodorescu”, spune sensei Gheorghe Farcaş
Întotdeauna, sportivii de la diferite discipline au nevoie şi de un antrenament de forţă. Mulţi fac acest antrenament la Sala Olimpia (actuala Sală Constantin Jude), unde se găseşte sala de sport al cărei administrator este Florin Teodorescu – CS Florin Teodorescu. Sala este plină de sportivi care practică diferite sporturi şi vin să-şi pună la punct antrenamentul de forţă – pentru că fără acest antrenament nu ar putea practica într-adevăr sportul căruia i se dedică. Iar sala de culturism din Sala Olimpia este una apreciată la nivel mondial. Sportivi de peste hotare i-au spus lui Florin Teodorescu că ar vrea să se antreneze în această sală pentru că într-adevăr este pusă la punct şi are cele mai moderne aparate. În plus, afară, în faţa sălii, stau de strajă statuile marilor culturişti ai lumii. Este singurul loc din lume unde Arnold Schwarzenegger are o statuie în mărime naturală. Da, acest loc este la Timişoara, în faţa Sălii Olimpia. Proporţiile muşchilor lui Arnold şi ai celorlalţi culturişti sunt redate întocmai în statuile de la Olimpia.
Bibliotecă unică în lume, de culturism şi alte sporturi
În interiorul sălii de culturism se află şi cea mai mare bibliotecă de gen din lume. Nu are cărţi numai de culturism, ci şi din alte sporturi, de la nutriţie până la fotbal. Cărţi rare, care pot fi răsfoite la Sala Olimpia. La sala de culturism de la Olimpia, care a devenit o emblemă a Timişoarei, se antrenează oameni care practică multe sporturi. De la echipa de baschet până la cei care practică judo. De asemenea, aici s-au antrenat şi marii culturişti ai lumii. Jay Cuttler, Ronnie Coleman, Dexter Jackson sunt numai câţiva dintre culturiştii de renume mondial ce s-au antrenat la sala de culturism de la Sala Olimpia – CS Florin Teodorescu. Aceştia au fost aduşi de promotorul Florin Teodorescu la concursurile organizate de acesta. Florin Teodorescu a organizat zeci de concursuri prin care a pus Timişoara pe harta culturismului mondial. Concursuri unice în această parte de Europă, prin prezenţa celor mai mari culturişti – cei care au ţinut în mână (nu o dată) titlul de Mister Olympia.

“În ultimii ani, judo-ul a căpătat o altă valoare faţă de anii trecuţi, întrucât se pune destul de mult accentul pe forţă”

Dar sala pe care au apreciat-o şi continuă să o aprecieze marii culturişti este deschisă oricui vrea să se antreneze pentru sănătate, pentru forţă sau alte scopuri. Aici fac antrenament şi cei care au adus medalii sportului timişorean şi românesc la mai multe discipline. Unul din aceşti medaliaţi este sensei Ghorghe Farcaş, maestru în judo, care la Timişoara se practică cu pasiune. Iar în judo ai nevoie de forţă şi multe alte calităţi pentru a ieşi pe prima treaptă a podiumului. “În ultimii ani, judo-ul a căpătat o altă valoare faţă de anii trecuţi, întrucât se pune destul de mult accentul pe forţă. La toate concursurile, printre învingători, de cele mai multe ori au fost cei care s-au antrenat în sala de forţă. De multe ori a dominat forţa în faţa tehnicii. Mă antrenez cu întreaga echipă aici, la sala de culturism de la Sala Olimpia. Antrenamente de dezvoltare a forţei generale”, spune sensei Gheorghe Farcaş – cel care a adus multe medalii prin sporturile pe care le practică.

Sensei Gheorghe Farcaş are 8 dani în jiu-jitsu şi 5 dani în judo
Gheorghe Farcaş este antrenor de autoapărare al Poliţiei Judeţului Timiş şi al Poliţiei Comunitare. Practică sportul din 1968 şi în 1979 a primit prima gradaţie a centurii negre. Din 1971, când a terminat şcoala militară, a fost repartizat ca ofiţer cu sportul şi predă disciplina autoapărare de 20 de ani în cadrul MAPN, iar din ’90, în cadrul Poliţiei Timiş. La Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti a obţinut calificarea ca arbitru şi antrenor, de judo iar peste câţiva ani s-a calificat la Academia Forţelor Terestre în procedee de autoapărare. Sensei Gheorghe Farcaş are 8 dani în jiu-jitsu şi 5 dani în judo. În România sunt puţini cei care au peste opt dani, unul dintre ei fiind maestrul Mihai Botez, pionierul judo-ului românesc.
9 medalii de aur, 6 de argint şi 4 de bronz
Dacă înainte de Revoluţie antrenorul concura doar la câte un concurs anual, organizat în cadrul MAPN, după anul 1990, înfiinţându-se Federaţia pentru sportivii trecuţi de 30 de ani, Gheorghe Farcaş a participat la toate concursurile din ţară şi străinătate. Are în palmares 9 medalii de aur, fiind multiplu campion naţional şi internaţional, 6 de argint şi 4 de bronz. Ultimele realizări în 2009 s-au concretizat în 9 medalii obţinute cu echipa la Campionatul Internaţional al României de la Oradea în octombrie. La începutul anului, în Ungaria, a obţinut 6 medalii cu echipa. La Campionatul Mondial din  Germania, un elev de-al lui Gheorghe Farcaş a obţinut o medalie de aur. Este vorba despre Dan Pandur – acelaşi elev obţinând şi la campionatele europene medalia de bronz. Ultimul concurs din acest an a fost un concurs mai puţin cunoscut, întrucât este doar a şasea ediţie când se practică campionate de kata (procedee impuse, unde sportivii sunt apreciaţi după sistemul de la gimnastică). Totuşi, sportivii de la Timpolis au obţinut mai multe medalii, fiind campioni naţionali şi în 2008 şi în 2009 – echipa de kata formată din Farcaş şi Pandur.

“O serie de poliţişti preferă să se antreneze în sala de culturism de la Olimpia”
“Rezultatele sunt datorită antrenamentelor zilnice la sala de judo a poliţiei judeţului, cât şi antrenamente de forţă pe care sportivii le desfăşoară în sala de culturism CS Florin Teodorescu – Sala Olimpia – una dintre cele mai moderne săli de culturism din Europa. Afirm aceasta întrucât în deplasările pe care le-am avut atât în Europa, cât şi în America, am vizitat foarte multe săli de sport şi nu am văzut o sală mai bine dotată şi performantă ca cea din Timişoara, de la Sala Olimpia – CS Florin Teodorescu. Din acest motiv, o serie de poliţişti preferă să se antreneze în sala de culturism de la Olimpia şi nu în sala de forţă a Poliţiei, care a fost construită tot cu ajutorul lui Florin Teodorescu”, spune Gheorghe Farcaş. Din Clubul Sportiv Timpolis fac parte Gheorghe Farcaş, Dan Pandur, Stelică Sălcianu, Claudiu Balint, Constantin Marghescu, Radu Ilin, Lucian Micorici, Bogdan Drăgan, Mihai Bataragă şi Petrică Jurj.

Pe emblema Campionatului Mondiale de la Budapesta – 2010
Ca o apreciere din partea comisiei de organizare a campionatelor mondiale, unde anual participă peste 1.500 de sportivi, comisia de organizare din 2010 pentru campionatul mondial de la Budapesta a decis ca în emblema concursului să fie trecut şi românul Gheorghe Farcaş, alături de un sportiv din Marea Britanie. “E o onoare pentru mine. Sunt invitat la toate concursurile, dar nu ne putem permite mai mult de patru-cinci concursuri pe an, din punct de vedere financiar şi al timpului. Consider că sunt suficiente pentru a ne menţine la nivelul judo-ului”, spune sensei Farcaş.

“Cu toată sinceritatea l-aş propune pe Florin Teodorescu să fie Cetăţean de Onoare al Timişoarei”
“Apreciez extraordinar de mult sala asta de culturism, cu tot ceea ce are ea şi cu tot ceea ce a făcut Florin Teodorescu. Inclusiv ca privelişte, statuile. Poliţiştii nu plătesc la sală la Olimpia. Vreau să-i aduc mulţumiri administratorului sălii de sport Florin Teodorescu, care a făcut pe linie de sport ceva extraordinar pentru Timişoara”, spune Gheorghe Farcaş. Cel care a adus atâtea medalii României şi Timişoarei are şi o propunere în ceea ce-l priveşte pe Florin Teodorescu. “Pentru ceea ce a făcut în Sala Olimpia şi lângă, fântâna cu statui din faţa sălii, care este unicat în lume, tot ceea ce a făcut privind promovarea sportului şi biblioteca din cadrul sălii pentru toate sporturile, cu caracter sportiv, care este, prin numărul de cărţi, unică în lume, cu toată sinceritatea l-aş propune pe Florin Teodorescu să fie Cetăţean de Onoare al Timişoarei. Pentru modul cum a transformat sala din ce a fost în ceea ce este la ora actuală, aparate de ultimă generaţie, făcând un centru internaţional de forţă pentru toţi sportivii, culturism şi fitness”, spune Gheorghe Farcaş.

Comentarii

comentarii