Acasă Actualitate Jumătate de secol cu ÎPSS Nicolae

Jumătate de secol cu ÎPSS Nicolae

506
DISTRIBUIȚI

De la călugăr, la Mitropolit al Banatului
La 17 februarie 1962, Colegiu Electoral al Patriarhiei Române l-a ales în scaunul vacant de arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi mitropolit al Banatului.
“Joi, 4 martie 2010, s-au împlinit 48 de ani de la instalarea Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Nicolae Corneanu în scaunul de arhiepiscop al Timişoarei şi mitropolit al Banatului”,  a informat Mitropolia Bantului. Născut la 21 noiembrie 1923, la Caransebeş, într-o familie preoţească (unchiul său a fost secretarul episcopului Miron Cristea, iar tatăl preot la Biserica „Sf. Ioan” din Caransebeş), şi-a petrecut copilăria alături de mama sa, care i-a insuflat dragostea faţă de cele sfinte, tatăl său murind de tânăr. Între anii 1934-1942 a urmat şcoala elementară şi liceul în Caransebeş. A plecat apoi la Bucureşti, unde a urmat cursurile Facultăţii de Teologie, între anii 1942-1946.

Secretar, apoi mitropolit

Încă din anul întâi, viitorul mitropolit a publicat articole pe teme patristice. În anul 1943, a fost hirotonit diacon celibatar de către episcopul Veniamin Nistor al Caransebeşului, în biserica parohiei Obreja, judeţul Caraş-Severin. În 1946, a obţinut licenţa în Teologie. După absolvirea facultăţii, s-a înscris la doctorat, iar în data de 30 iunie 1949 îşi va susţine teza cu titlul: „Viaţa şi petrecerea Sfântului Antonie cel Mare.

Începuturile monahismului creştin pe Valea Nilului”, scrisă sub coordonarea regretatului profesor Ioan G. Coman. Revenind pe plaiurile natale, a fost numit profesor suplinitor la Academia teologică din Caransebeş (l aprilie 1947 – 1 septembrie 1948). După desfiinţarea istoricei episcopii de aici, va merge la Timişoara, unde va fi numit în anul 1949 secretar, apoi referent principal la Centrul Eparhial. Între anii 1952-1956, a ocupat funcţia de consilier cultural al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului. Din anul 1956 a reluat activitatea în învăţământul teologic, ca profesor la Seminarul din Caransebeş, unde a predat greaca şi franceza, până în data de 1 martie 1959, când a devenit conferenţiar universitar la Catedra de Îndrumări misionare a Institutului Teologic din Sibiu, unde a predat Teologia simbolică şi Limba greacă.

A fost episcop al Aradului

În anul 1960, a fost hirotonit preot de către vrednicul de amintire Patriarh Teoctist Arăpaşu, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar în 15 decembrie Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului. Nicolae Corneanu s-a călugărit la mănăstirea Cernica din apropierea Bucureştilor, la 12 ianuarie 1961, păstrând numele de Nicolae, apoi a fost hirotonit arhiereu în Biserica „Sfântul Spiridon Nou” din Bucureşti, la data de 15 ianuarie 1961, de către Patriarhul Justinian Marina şi alţi membri ai Sfântului Sinod. Instalarea în funcţia de episcop al Aradului a avut loc în data de 22 ianuarie, în acelaşi an, în catedrala veche episcopală din Arad. La 17 februarie 1962, Colegiul Electoral al Patriarhiei Române l-a ales în scaunul vacant de arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi mitropolit al Banatului.
Instalarea s-a făcut duminică, 4 martie 1962, în Catedrala Mitropolitană din Timişoara, de către Patriarhul României de la acea vreme, Justinian Marina, împreună cu alţi membri ai Sfântului Sinod, în prezenţa multor oficialităţi, reprezentanţi ai cultelor, clerici, monahi şi credincioşi din Banat şi nu numai. “Cu acest prilej binecuvântat, colaboratorii de la Centrul eparhial, protopopii, clericii, monahii şi credincioşii Eparhiei Timişoarei urează Înaltpreasfinţiei Sale să aibă ani mulţi de viaţă, cu pace, sănătate şi slujire arhierească rodnică de la Bunul Dumnezeu, spre binele Sfintei Biserici şi al credincioşilor”.

Comentarii

comentarii