Amplul proiect al jurnalistului de televiziune Constantin Mărăscu intitulat Sfinți fără aureolă volumul 3, editura Eubeea, 2021, a fost răsplătit cu Premiul juriului pentru proiect literar.
Lucrarea a ajuns în 2022 la volumul 4 și urmează volumul 5. Din păcate, s-a ajuns în criză de finanțare. De aceea dacă un investitor este interesat să finanțeze editarea următorului volum își poate oferi sprijinul. Asociația MEDIACULT pentru promovarea culturii și istoriei Banatului își propune tipărirea celui de-al cincilea volum. Puteți sprijini apariția acestuia contribuind la completarea sumei necesare donând în contul Asociatiei pentru promovarea culturii și istoriei Banatului MEDIACULT RO62BTRLRONCRT0613735001, deschis la Banca Transilvania sau îl puteți contacta pe autor, Constantin Mărăscu pe facebook.
Ce înseamnă acest premiu? Constantin Mărăscu a explicat: “Este un premiu care mă bucură foarte mult nu numai pentru că îmi recunoaște eforturile de a redescoperi o lume tristă în care oamenii se luptau pentru dreptul de proprietate, pentru drepturi civice, ci și pentru că se recunoaște implicit că au fost ample lupte împotriva sistemului comunist. Premiul este pentru volumul 3 apărut în anul literar 2021, dar și pentru volumele precedente. Criticul literar Cornel Ungureanu spunea la decernarea premiului că probabil anul viitor va veni rândul volumului 4 (care a apărut acum câteva zile şi. a cărui lansare publică s-a produs la Ziua de Vest). Între timp am finalizat și volumul 5 și încerc să obțin fonduri pentru a-l tipări.Juriul a avut-o președintå pe doamna Pia Brânzeu, și din el au mai făcut parte criticul literar Maria Nițu, poetul Eugen Bunaru, Gheo. Sigur. Bătălia cea mare s-a dat la secțiunea de proză. Câștigătorii au fost Robert Șerban și Vasile Bogdan. La poezie au fost premiați Tudor Cretu și Ioan T. Morar”.
Impresionanta carte “Sfinți fără aureole” porneşte de la un serial al TVR şi devine o mărturie a istoriei recente a Banatului. Printre protagoniştii cărţii regăsim supravieţuitorii acelui lagăr comunist al anilor ’50 sau mărturii despre ei, urmaşi ai lor, consideraţi duşmani de clasă cu origini nesănătoase, şi au avut, la rândul lor, de suferit. Au fost şi ei sfinţi fără aureole – scriitori, preoţi, oameni de cultură.