Acasă Actualitate Justiţia din România este pentru unii mumă, iar pentru alţii ciumă

Justiţia din România este pentru unii mumă, iar pentru alţii ciumă

DISTRIBUIȚI

Şaizeci de pensionari din Timişoara au cerut în instanţă reclalcularea pensiilor. Oamenii susţin că, în vremea când lucrau ca proiectanţi la Iprotim, aveau un salariu mic, în schimb câştigau foarte mulţi bani printr-un acord. Când a venit vremea să se pensioneze, foştii angajaţi ai Iprotim-ului au aflat că în pensia pe care urmează să o primească nu sunt incluşi şi banii pe care i-au obţinut din acord.

30 de pensionari au câştigat, ceilalţi au pierdut procesele

Magistraţii timişoreni au un mod ciudat de a face dreptate, altfel nu se explică cum pentru aceeaşi problemă un om are câştig de cauză iar celălalt pierde. Au existat însă şi cazuri mai ciudate, în care soţului i s-a recalculat pensia după ce a câştigat în instanţă acest drept, iar soţia a pierdut.

"Am proiectat instalaţii de încălzire pentru sute de blocuri din Timişoara, iar acum nu mi se acordă un drept al meu"

Silvia Şandru, penisonară din Timişoar, spune că a lucrat mai bine de 25 de ani la Iprotim, ca tehnician proiectant. “Majoritatea oamenilor care au lucrat la Iprotim au avut, ca şi mine, un salariu mic şi alte venituri care erau substanţiale, dintr-un contract cadru. Şi din salariu, şi din contractul cadru ni se reţineau bani pentru Casa de Pensii. Acum, când ar trebui să beneficiem şi noi de banii pe care i-am cotizat o viaţă întreagă, nu ni se mai acordă acest drept. Eu am proiectat instalaţii de încălzire pentru blocurile din zonele Aradului, Lipovei, Bucovina, Ion Ionescu de la Brad şi Şagului, am realizat proiecte pentru sute de blocuri, în care, poate, stau şi judecătorii care ne refuză astăzi un drept al nostru. Mi se pare nedrept şi nu suntem trataţi la fel, adică unii colegi câştigă, iar ceilalţi pierd procesele privind recalcularea pensiilor", spune Silvia Şandru, fost proiectant al Iprotim-ului.

"Am proiectat două uzine de apă în Timişoara şi una la Reşiţa"

Ioan Deiac a ieşit la pensie în urmă cu câţiva ani. Acum, bărbatul spune că banii din pensie abia îi ajung de pe o zi pe alta. “La viaţa mea, am avut multe realizări pe plan profesional, puţini oameni ştiu că eu am fost primul om care am spus că apa din Bega este poluată şi trebuie să găsim alte soluţii de alimentare cu apă pentru locuitorii oraşului. Am proiectat două centrale de apă în Timişoara şi una la Reşiţa. În urmă cu mult timp, am reuşit să proiectez centrala de la Urseni. Am avut multe obstacole în realizarea proiectului, era chiar să îmi pierd locul de muncă, pentru că am vrut ca acolo să iasă o treabă bună. Mulţi timişoreni sunt alimentaţi cu apă de la Urseni, care este, de departe, apa cea mai bună din Timişoara. Mi se pare nedrept ca după câte am făcut pentru oraşul ăsta să fiu tratat aşa de către justiţie. Dacă ni s-ar recalcula pensiile, probabil, am câştiga 200 de lei, bani care ne-ar prinde bine", spune Ioan Deiac, omul care se poate mândri că a realizat ceva în viaţă.

"Judecătorii ne-au spus că cei care au câştigat procesele înaintea noastră au avut noroc"

Corneliu Catona, un alt proiectant, care a lucrat ani de zile la Iprotim, spune că justiţia este oarbă în România. “Cum se poate ca unora să li se recalculeze pensia şi nouă nu? Judecătorii spuneau despre cei care au câştigat înaintea noastră că au avut noroc, păi ce noroc îi ăsta că au beneficiat de nişte bani care, de fapt, li se cuveneau? Nu mai înţelegem nimic, este o discriminare totală. Am lucrat o viaţă întreagă şi acum am ajuns să ne judecăm pentru un drept al nostru”, spune Corneliu Catona.

Viorel Popa: "Noi respectăm legea"

Purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Timiş, Viorel Popa, spune că cine va câştiga în instanţă va primi bani. “Eu îi înţeleg pe aceşti oameni, pentru că şi eu am lucrat mult timp printr-un acord cadru, dar când este vorba de lege, nu este loc de tocmeală. Din punct de vedere moral, aceşti oameni ar trebui să primească aceşti bani, dar acest lucru îl pot decide doar instanţele judecătoreşti. Dacă cineva a câştigat în instanţă, asta nu înseamnă neapărat că noi trebuie să recalculăm pensiile tuturor celor care au avut un contract de acord cadru", spune purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Timiş.

Comentarii

comentarii