Acasă Sport Karate – “decizie, forţă, eleganţă şi sensibilitate”

Karate – “decizie, forţă, eleganţă şi sensibilitate”

DISTRIBUIȚI

Pasiunea pentru artele marţiale se manifestă la Timişoara
“Artele marţiale fac parte din şcoală, familie, timp liber. Devin o parte foarte mare şi importantă din viaţă şi din timpul tău”
Dacă te uiţi la el cu câtă pasiune povesteşte, aproape că îţi vine să te apuci de karate. Artele marţiale sunt mult mai mult decât ceea ce se vede prin ochii unui neiniţiat. Mulţi au impresia că a face karate înseamnă strict să ştii să te baţi, “să dai cu karata” şi cam atât. Ei, bine, concepţie complet greşită…”Karate este decizie, forţă, eleganţă şi sensibilitate. Drumul devine mult mai important decât ţinta. Drumul te face şi te modelează. Motivaţiile de început dispar. Unul vine să slăbească, altul vrea să se bată, altul vrea centură neagră, unul vrea un fizic atletic, unul vrea să ajungă campion. Sunt motivaţii de început, dar se schimbă în trei – şase luni. Îţi garantează căi mai multe, şanse să te aperi, dacă ai ajuns la centura neagră, eşti în cea mai bună formă şi ştii tot ce poţi mai mult să ştii. Te ajută să interpretezi situaţiile, ai grijă să nu ajungi la luptă. Simţi reacţia omului, ai stăpânire de sine şi calm, care sunt date de faptul că ştii să te aperi. Centura neagră nu percepe lupta ca un civil. Nu-ţi garantează, sunt chestii relative. Dar că ai şanse mai multe de reuşită, asta-i foarte clar. Ai reflexe. Ochiul format, echilibru fizic şi psihic”, spune Ştefan Lăcătuş, care practică artele marţiale din 1986. Acesta este antrenor de arte marţiale din 1997 şi, în prezent, activează ca antrenor la Clubul Fudoshin Martial Arts Timişoara. Are centura neagră 4 Dan Karate Shotokan şi centura neagră 3 Dan Ju-Jitsu.
A făcut o serie de cursuri şi stagii de pregătire şi are numeroase lucrări de specialitate publicate în reviste de profil. De asemenea, a realizat şi arbitraje, la o serie de competiţii sportive. Elevii săi au obţinut, până acum, 180 de medalii de aur, peste 120 de medalii de argint şi peste 150 de medalii de bronz, la competiţiile la care au participat, sub îndrumarea acestuia. Ar trebui mult spaţiu pentru a prezenta foarte pe scurt tot ce a realizat până acum în domeniul artelor marţiale. Conduce clubul Fudoshin şi face antrenamente cu cei care vor să se iniţieze în secretele artelor marţiale. Antrenamentele au loc în sala de sport a unui liceu timişorean – Liceul Emanuil Ungureanu, din Piaţa Huniade, nr. 3.

“Artele marţiale sunt un univers extraordinar”
La antrenamentele lui vin copii şi chiar oameni care au trecut de prima tinereţe. Desculţi, pe podeaua sălii de sport, timp de două ore (cât durează un antrenament), elevii învaţă de la maestru despre artele marţiale. Fac încălzire, exersează tot felul de scheme, picioarele zburdă prin aer şi atmosfera începe să se încălzească. Au grijă ca schemele lor să fie precise şi executate aşa cum trebuie. Sunt în stare să se oprească cu piciorul la un milimetru de faţa colegului de antrenament. Şi o fac bine. Ştiu să execute tehnicile, cel care nu ştie învaţă şi perseverează. E vorba de concentrare… e vorba de multe lucruri… “Mi-am deschis sala să dau ce ştiu, să dau şi la alţii. Am şi eu o centură neagră, elevi, încerc să am un campion, să am mai mulţi elevi, mai multe săli. Toate motivaţiile astea. Când am venit din armată, toţi îmi erau superiori, tehnic. Şi atunci aveam de ales: renunţ sau mă apuc serios de antrenament, am ales calea cea uşoară, m-am apucat serios de antrenament. Eu tot o să fac. Karatele nu se termină în sală. Devine un mod de viaţă, pe care îl aplici la comportamentul tău cotidian. Artele marţiale fac parte din şcoală, familie, timp liber. Devin o parte foarte mare şi importantă din viaţă şi din timpul tău. Artele marţiale ne aduc împreună. Artele marţiale sunt un univers extraordinar”, spune Ştefan Lăcătuş.

“Banii, timpul, alea sunt detalii…”
Şi, într-adevăr, sunt un univers extraordinar, în care mulţi vor să pătrundă dar puţini reuşesc să rămână acolo, să-şi continue viaţa în acest univers… Ştefan Lăcătuş are în jur de 40-50 de elevi pe diferite grupe, care vin să se antreneze la sala lui. “Din generaţia mea, din cei care ne-am apucat acum 23 de ani mai sunt patru-cinci oameni. Am fost sute-mii, o groază. Din toate generaţiile, nu rămân mai mulţi. Eu când m-am dus la sală aveam 15 ani. Am întrebat cât îi taxa la sală – 200 de lei. M-am angajat, culegeam porumb, floarea-soarelui. N-am avut ce să mănânc, strângeam în fiecare zi. N-am avut kimono. La centura maro am avut primul kimono adevărat. Banii, timpul, alea sunt detalii…”, spune Ştefan Lăcătuş.

www.fudoshin.ro
Acesta spune că dacă faci un lucru cu pasiune, găseşti timp pentru el, oricât de ocupat ai fi. La sala lui, unii sunt la început, alţii au artele marţiale în sânge deja. Este vorba de pasiune şi de dorinţa de a evolua. S-au obişnuit cu artele marţiale şi cu stilul acesta de viaţă, din care fac parte şi artele marţiale. Clubul are şi o pagină de net, bine pusă la punct: www.fudoshin.ro. Pe lângă Ştefan Lăcătuş, la rubrica antrenori ai clubului mai sunt trecuţi şi Ovidiu Deneş (antrenor asociat arte marţiale), Virgil Nastaciuc (senior instructor Karate / Ju Jitsu / Kick Boxing), Stela Plămadă (full instructor) şi Oana Băbescu (instructor asistent). Oameni care au făcut din karate o pasiune pe care o transmit şi la alţii. Iar când lucrurile se fac cu pasiune, atunci se naşte ceva remarcabil….

Comentarii

comentarii