Acasă Eveniment Katyn provoacă o nouă tragedie pentru Polonia

Katyn provoacă o nouă tragedie pentru Polonia

648
DISTRIBUIȚI

Preşedintele polonez Lech Kaczynski şi alte 95 de persoane care călătoreau cu el pentru comemorarea masacrului din Katyn, din Al Doilea Război Mondial, au murit sâmbătă când avionul în care se aflau s-a prăbuşit în vestul Rusiei, relatează RIA Novosti.

 

Cronologia accidentelor aviatice în care au murit şefi de stat sau premieri din ultimii 50 de ani
"Sâmbătă, avionul preşedintelui, un Tu-154, s-a prăbuşit la aterizare lângă oraşul Peşorsk, regiunea Smolensk, în condiţii de ceaţă deasă", a declarat Vladimir Markin, purtător de cuvânt al comisiei de investigaţii a Procurorului general rus.
"În total, 96 de persoane se aflau la bordul avionului", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, precizând că opt erau membri ai echipajului.
Una dintre cutiile negre ale avionului preşedintelui polonez a fost găsită la locul accidentului, a anunţat o sursă din administraţia regională.
Delegaţia poloneză se ducea la comemorarea masacrului din Katyn din 1940, când 22.000 de ofiţeri polonezi au fost executaţi de armata sovietică. Potrivit Euronews, majoritatea persoanelor aflate la bordul avionului erau rude ale victimelor masacrului de la Katyn.
Televiziunea rusă Rossiya-24 a prezentat imagini de la locul accidentului, putându-se vedea bucăţi din fuselaj împrăştiate pe câmp. "Impactul a fost atât de puternic, încât avionul s-a rupt în bucăţi mici", a spus un jurnalist.
Secretarul de presă al Ministerului polonez de Externe, Petr Paszkowski, a spus că avionul s-a prăbuşit la 300-400 de metri distanţă de pista aerodromului militar, după ce a lovit crengile unor copaci din zonă. O sursă din serviciile ruse de securitate a spus că "probabil cauza accidentului a fost o greşeală făcută de echipaj în timpul manevrelor de aterizare".
"Ancheta vizează diverse versiuni, inclusiv vremea nefavorabilă, factorul uman, probleme tehnice şi altele", potrivit autorităţilor care conduc ancheta.
Pereşedintele rus Dmitri Medvedev i-a ordonat lui Putin să conducă o comisie care va investiga dezastrul şi l-a trimis la faţa locului pe ministrul pentru situaţii de urgenţă, comandanţi ai forţelor aeriene şi anchetatori. Premierul rus urma să ajungă la locul accidentului.
Ministerul rus de Externe a promis că va ajuta anchetatorii şi specialiştii polonezi să primească vize pentru a ajunge imediat în Smolensk sau Moscova. "Suntem pregătiţi să primim specialişti în Smolensk şi Moscova", a spus ministerul."Ambasada rusă din Varşovia a primit instrucţiuni pentru a le furniza urgent vize specialiştilor", a subliniat sursa.
Preşedintele Parlamentului polonez, Bronislaw Komorowski, a devenit preşedintele în exerciţiu al Poloniei şi va convoca alegeri anticipate în termen de 14 zile. Acestea urmează să fie organizate în 60 de zile.
Premierul Donald Tusk a revenit din Gdansk la Varşovia,. "Premierul a plâns când a auzit vestea", a declarat ministrul de externe, Radoslaw Sikorski. Premierul polonez Donald Tusk a spus că statul polonez trebuie să continue să funcţioneze şi le-a cerut cetăţenilor să se comporte decent în această zi de doliu.Varşovia a decretat şapte zile de doliu naţional în urma tragediei.
"Eu şi ceilalţi cetăţeni ruşi am fost profund şocaţi de vestea morţii tragice a preşedintelui Poloniei, a soţiei sale şi a membrilor delegaţiei poloneze, care se duceau să comemoreze masacrul din Katyn", a spus biroul de presă al lui Medvedev. Şi premierul rus a transmis condoleanţe omologului său polonez, Donald Tusk. "Vladimir Putin l-a sunat pe premierul Tusk şi i-a transmis condoleanţe lui şi naţiunii poloneze", a spus un purtător de cuvânt.
Zeci de persoane au venit la ambasada poloneză din Moscova pentru a depune flori în amintirea celor decedaţi.
SUA, Franţa, Marea Britanie, NATO, OSCE – numeroase state şi organizaţii au prezentat condoleanţe Poloniei, vorbind despre o tragedie îngrozitoare.
Site-ul Preşedinţiei poloneze a devenit alb-negru în urma tragediei.
Sursa: NewsIn

 

Comentarii

comentarii