Acas─â Politica Klaus Iohannis, examenul crucial

Klaus Iohannis, examenul crucial

1525
DISTRIBUIȚI

Este nu numai opinia mea. Ci ╚Öi a altor anali╚Öti. Poate chiar mai competen╚Ťi. Examenul crucial al celor dou─â runde de alegeri va fi dat la Bucure╚Öti. Taberele politice sunt bine definite. Un pluton de partide merge pe m├óna Gabrielei Firea. Un alt pluton mizeaz─â pe Nicu╚Öor Dan. ╚śi tipurile de ra╚Ťionamente s-au cristalizat. Exist─â judec─â╚Ťi de valoare cu argumente demne de luat ├«n calcul, plasate ├«n spatele fiec─âruia dintre cei doi candida╚Ťi. ╚śi este recunoscut drept un fapt cert c─â gruparea politic─â ├«nving─âtoare ├«n Bucure╚Öti va fi ╚Öi campioana alegerilor parlamentare. Eu mizez pe Firea. Ceea ce nu m─â ├«mpiedic─â s─â iau ├«n calcul ╚Öi argumentele celorlal╚Ťi.

A ie╚Öit la ramp─â ╚Öi analistul Ion Cristoiu. Una dintre cele mai grele piese din jurnalismul rom├ónesc. ├Ämi este cu neputin╚Ť─â s─â nu ╚Ťin cont de argumentele sale. Cristoiu sus╚Ťine c─â toate tunurile puterii au luat Capitala ├«n vizor. Iar scopul este ├«nfr├óngerea Gabrielei Firea. Gabriela Firea fiind identificat─â de adversari drept inima ÔÇ×ciumei ro╚ÖiiÔÇŁ. O inim─â care ar urma s─â fie str─âpuns─â de Nicu╚Öor Dan. Cu ajutorul factorului intern ╚Öi extern.

├Än logica analistului, Gabriela Firea ar fi pe marginea pr─âpastiei. Pentru c─â toate institu╚Ťiile de for╚Ť─â au fost asmu╚Ťite ├«mpotriva ei. ╚śi, fiind con╚Ötient─â de acest lucru, Firea nu mai are ├«ncredere ├«n propria victorie. Ar fi devenit defetist─â. Ea nu poate fi sus╚Ťinut─â, crede analistul, ├«n mod real de c─âtre PSD. Cel pu╚Ťin at├óta timp c├ót partidul este condus de Marcel Ciolacu. Din nou este sugerat un blat. Pe care eu l-am semnalat ├«n mod insistent. Marcel Ciolacu ar fi ├«ntr-o situa╚Ťie de blat cu Klaus Iohannis, nu numai ├«n ceea ce prive╚Öte alegerile parlamentare, ci ╚Öi legat de alegerile locale. Iar cele mai importante alegeri locale vor avea loc ├«n Capital─â. Personal, nu exclud aceast─â ipotez─â. Dimpotriv─â. Iar dac─â Gabriela Firea nu beneficiaz─â de o sus╚Ťinere real─â institu╚Ťional─â din partea PSD, atunci ├«ntr-adev─âr e greu de presupus c─â poate c├ó╚Ötiga Bucure╚Ötiul prin propriile resurse. De╚Öi nu este imposibil. S─â ne amintim c─â Sorin Oprescu a candidat ca independent. ├Ämpotriva PSD. ╚śi totu╚Öi a atras de partea sa voturile din bazinul electoral al acestui partid.  Pentru c─â ÔÇô ╚Öi acest aspect nu poate fi ignorat de nimeni ÔÇô alegerile locale, la fel ca ╚Öi alegerile preziden╚Ťiale, au nu numai o component─â partinic─â. Ci ╚Öi una personal─â. Care s-ar putea s─â conteze mai mult. Prin urmare, trebuie luat─â ├«n calcul ╚Öi o component─â pe care ultimele analize pe care le-am citit o ignor─â. Cine este mai carismatic? Gabriela Firea sau Nicu╚Öor Dan?

Un alt argument lansat de Cristoiu, care m─â incit─â s─â revin asupra acestui subiect al b─ât─âliei pentru Capital─â, este conjugarea factorului intern, aflat dup─â cum crede analistul la degetul mic al lui Klaus Iohannis, cu factorul extern, dirijat de Germania. Conform acestei logici, factorul intern ╚Öi-a dat m├óna cu factorul extern, pentru a o pulveriza pe Gabriela Firea. Gabriela Firea fiind identificat─â ├«n aceast─â logic─â cu ÔÇ×ciuma ro╚ÖieÔÇŁ. Cu alte cuvinte, ÔÇ×ciuma ro╚ÖieÔÇŁ, prin Ciolacu, se dezice tacit de Gabriela Firea, dar ├«n acela╚Öi timp aceea╚Öi ÔÇ×cium─â ro╚ÖieÔÇŁ ╚Öi-o asum─â prin prisma factorului intern cuplat cu factorul extern. Este un tip de ra╚Ťionament pe care nu-l ├«n╚Ťeleg. Iar ceea ce nu ├«n╚Ťeleg nu creditez. Cu at├ót mai mult cu c├ót, a╚Öa cum v─âd eu lucrurile, nu exist─â un bloc omogen al factorului intern. Exist─â institu╚Ťii de for╚Ť─â subordonate constitu╚Ťional pre╚Öedintelui sau guvernului liberal. Dar ├«n interiorul acestor institu╚Ťii de for╚Ť─â func╚Ťioneaz─â ╚Öi statul subteran. Acest stat subteran nu se identific─â ├«n totalitate cu pre╚Öedintele Klaus Iohannis, cu interesele acestuia sau cu Guvernul Orban ╚Öi interesele Executivului. Uneori ÔÇô ╚Öi nu de pu╚Ťine ori ÔÇô statul subteran se deplaseaz─â ├«ntr-o direc╚Ťie diametral opus─â. Acela╚Öi lucru se poate spune ╚Öi ├«n ceea ce prive╚Öte factorul extern. Controlul nu este asumat ├«n totalitate de c─âtre Germania. Chiar dac─â ├«n plan economic, ├«n mod direct sau prin interpu╚Öi, Berlinul a acaparat pia╚Ťa Rom├óniei. Dac─â analiz─âm compozi╚Ťia factorului extern, m─â refer la acel factor extern care este implicat ├«n via╚Ťa politic─â a Rom├óniei, putem observa cu u╚Öurin╚Ť─â ╚Öi un alt tip de influen╚Ťe. Nu m─â refer acum nici la Federa╚Ťia Rus─â ╚Öi nici la China. Ci la Statele Unite. Serviciile de for╚Ť─â ale Statelor Unite nu copiaz─â politica Germaniei. De multe ori, construiesc politici divergente. Acest fenomen func╚Ťioneaz─â ╚Öi ├«n Rom├ónia. Iar dac─â factorul exern se implic─â ├«n politica intern─â ╚Öi, mai concret, ├«n alegerile locale, ├«n b─ât─âlia pentru Capital─â, atunci ar fi de-a dreptul pueril s─â ne imagin─âm c─â acestea func╚Ťioneaz─â ca un bloc compact.

Un alt argument utilizat de c─âtre cei care ├«i dau o ╚Öans─â real─â lui Nicu╚Öor Dan este c─â Gabriela Firea ar fi devenit defetist─â. C─â nu mai crede ├«n succesul ei. ╚śi c─â ├«ncrederea i-a fost n─âruit─â de teama c─â va fi r─âpus─â de sistem. Cu alte cuvinte, sistemul ar fi pus lupa pe ea, ╚Öi, mai devreme sau mai t├órziu, sub forma unor dosare penale, va fi demonizat─â. ╚śi odat─â demonizat─â, va pierde ├«ncrederea pe care i-o acord─â electoratul care a votat-o. Tot ce se poate. S-a mai ├«nt├ómplat. Totu╚Öi, mi se pare c─â este prea t├órziu. Admi╚Ť├ónd c─â Direc╚Ťia Na╚Ťional─â Anticorup╚Ťie se afl─â 100% la cheremul lui Klaus Iohannis ╚Öi a conducerii PNL ╚Öi c─â este gata s─â execute la comand─â orice ordin, logic ar fi fost ca unul sau mai multe dosare penale construite ├«mpotriva Gabrielei Firea s─â fi debutat cu multe luni ├«n urm─â. Nicio execu╚Ťie politic─â de o asemenea anvergur─â nu s-a f─âcut chiar peste noapte. ╚śi tocmai pentru c─â ├«n Rom├ónia, ├«n ultimii 15 ani, DNA a participat la asemeena opera╚Ťiuni de poli╚Ťie politic─â, m─â g├óndesc ÔÇô ╚Öi nu cred c─â gre╚Öesc ÔÇô c─â un minimum de pruden╚Ť─â ar trebui s─â determine institu╚Ťia fie s─â nu execute ordinele primite, fie s─â le execute doar ├«n m─âsura ├«n care acestea sunt lansate la timp. M─â ├«ndoiesc deci c─â DNA se va implica ├«n al 12-lea ceas al alegerilor ÔÇô ╚Öi ne afl─âm ├«n acest al 12-lea ceas ÔÇô ╚Öi totodat─â m─â ├«ndoiesc c─â doamna Firea ar ceda at├ót de u╚Öor. Ceea ce este ├«ns─â real e c─â primarul general al Capitalei semnalizeaz─â uneori insistent, alteori aproape isteric faptul c─â se afl─â ├«n vizorul statului subteran. Cu alte cuvinte, c─â se afl─â ├«n pericol. Probabil nu este foarte departe de adev─âr. Probabil Gabriela Firea merge pe o ghea╚Ť─â care, pe m─âsur─â ce ne apropiem de momentul alegerilor, devine din ce ├«n ce mai sub╚Ťire. Probabil c─â ╚Ötie ce spune. ├Än acest sens, nu am cum s─â nu-mi amintesc de unul dintre cei mai mari scriitori moderni ai lumii. De Ernest Hemingway. ├Änainte de moarte, care  avut loc ├«n urma unei sinucideri, acesta este obsedat de faptul c─â FBI, condus ├«n acea vreme de Hoover, ├«i supraveghea ├«ndeaproape toate activit─â╚Ťile. Cunoscu╚Ťii, chiar ╚Öi cei mai apropia╚Ťi, precum ╚Öi medicii care-l tratau cu ╚Öocuri electrice, sus╚Ťineau c─â Hemingway are halucina╚Ťii. Mul╚Ťi ani dup─â moartea sa, adev─ârul a ie╚Öit la iveal─â. Celebrul scriitor era urm─ârit la blan─â de FBI. Exact a╚Öa cum afirma el. Pentru presupuse leg─âturi cu serviciile secrete din Cuba lui Fidel Castro. Poate c─â ╚Öi Gabriela Firea ╚Ötie ce spune.

Bomboana pe acest tip de ra╚Ťionamente, care ├«ngroap─â candidatura lui Firea, este Victor Ponta. ╚śi presupunerea c─â acesta va candida la Prim─âria General─â a Capitalei. Aceast─â ipotez─â a fost lansat─â de Cozmin Gu╚Ö─â ╚Öi acum v─âd c─â este preluat─â ╚Öi de Ion Cristoiu. Cei doi anali╚Öti sus╚Ťin c─â Ponta ar fi gata s─â candideze nu neap─ârat pentru a c├ó╚Ötiga Prim─âria General─â, ci pur ╚Öi simplu pentru a ├«ngropa PSD. P├ón─â la un punct, pot fi de acord. Ponta este realmente interesat de vulnerabilizarea Partidului Social Democrat. Pentru c─â numai prin vulnerabilizarea extrem─â a PSD, el ar putea reveni la butoane. ╚śi oricum, cu c├ót PSD este mai slab, cu at├ót mai multe avantaje poate ob╚Ťine Ponta pentru Pro Rom├ónia. ╚śi pentru el ├«nsu╚Öi. Dar omul politic Victor Ponta nu merge at├ót de departe cum ├«╚Öi imagineaz─â cei care-i analizeaz─â comportamentul. A se lansa ├«ntr-o campanie pentru Capital─â, pe care ar pierde-o, ar ├«nsemna literalmente o sinucidere politic─â.  A doua. Care de aceast─â dat─â ar fi definitiv─â. Ponta nu are nicio ╚Öans─â de a  c├ó╚Ötiga de partea sa Capitala. ╚śi nu-l v─âd arunc├óndu-se ├«n purgatoriul alegerilor locale numai ╚Öi numai pentru a-l ajuta pe Nicu╚Öor Dan ├«mpotriva Gabrielei Firea.

Prin urmare, iat─â, sunt gata s─â fac un nou pariu politic. Cu toat─â campania furibund─â din mediul electronic direc╚Ťionat─â ├«mpotriva Gabrielei Firea, cu toat─â ura visceral─â a unei p─âr╚Ťi din electoratul bucure╚Ötean ├«ndreptat─â ├«mpotriva ÔÇ×ciumei ro╚ÖiiÔÇŁ, Gabriela Firea are cele mai mari ╚Öanse de a c├ó╚Ötiga cel de-al doilea mandat la Prim─âria General─â a Capitalei. Mai ales c─â, p├ón─â una alta, nu are adversar. Nicu╚Öor Dan nu se calific─â nici m─âcar ├«n aceast─â postur─â. De competitor c├ót de c├ót credibil.

Comentarii

comentarii