Acasă Actualitate La 32 de ani, Revoluția de la Timișoara povestită de martori cu...

La 32 de ani, Revoluția de la Timișoara povestită de martori cu vârste cuprinse între 95 de ani și 11 ani

DISTRIBUIȚI

Vineri 10 decembrie, la sediul Memorialului Revoluției din Timișoara, strada Oituz nr. 2B, a avut loc prezentarea proiectului reMind Mapping ’89, reVedere.

Este versiunea nouă a hărții interactive cu date statistice, fotografii și interviuri despre revoluție în prezența curatorului Alina Satmari. Aceasta este disponibilă și online pe www.gistm.ro/revolutie pentru previzualizare.

Alina Satmari a subliniat că acesta este un proiect dedicat tinerilor, cu scopul de a conștientiza valoarea libertății și prețul (in)uman plătit pentru ea la Timișoara, în revoluția din 1989, dar și pentru educarea tinerei generații, privind înțelegerea și analiza interdisciplinară a momentului decembrie 1989 la Timișoara prin realizarea unor dezbateri și ateliere.

De asemenea, un alt scop este instruirea tinerilor în vederea realizării de interviuri cu cei care au strigat “Libertate!” și integrarea mărturiilor într-o hartă digitală interactivă, care mai apoi să le rămână utilizatorilor.

reMIND MAPPING ’89 a început în octombrie 2019, când 40 de elevi timișoreni au participat la dezbateri și ateliere pe tema revoluției în Timișoara.

Pe parcursul a patru zile, au fost prezenți invitați speciali, care le-au vorbit copiilor despre: opresiunea intelectualilor de către comuniști, contextul istoric în care a izbucnit revoluția la Timișoara, lupta pentru putere imediat după căderea regimului Ceaușescu.

Unul din subiectele dezbătute a fost și forța colectivă a oamenilor de a schimba istoria: ce i-a determinat pe timișoreni să iasă din casă în fața gloanțelor, memoria orală, elemente de psihologie. Mai apoi, au avut loc ateliere, unde participanții au fost învățați să filmeze, să facă un montaj artistic și să adauge efecte speciale.

Pe parcursul lunii noiembrie, echipele de elevi au filmat peste 24 de ore de interviuri cu persoane publice, dar și oameni obișnuiți, fiecare cu povestea sa despre cum a trăit momentul decembrie 1989, la Timișoara. Cel mai în vârstă intervievat are acum 95 de ani, iar cel mai tânăr avea la revoluție doar 11 ani. ”De ce toate astea? Ca să simți și tu ce înseamnă Timișoara…!”, este mesajul organizatorilor.

”Aceste tipuri de expoziții ne ajută mai mai mult – în primul rând pe tinerii care nu au prins aceste evenimente – să înțelegem noțiunea de cultură a memoriei. Mai ușor putem da mai departe aceste informații și mai multă lume va fi mai interesată să afle ce s-a întâmplat în istoria recentă a României. Ne bucurăm că a continuat acest proiect și sper să îl putem dezvolta și îmbogăți cu mai multe interviuri, cu cât se mai poate, fiindcă participanții direcți la Revoluția din Decembrie 1989 de la Timișoara trec ușor în altă lume”, a conchis Gino Rado, președintele Asociației Memorialul Revoluției de la Tiimișoara.

 

 

Comentarii

comentarii