Acasă Actualitate ”La 80 ani o să mai pot umbla prin tribunal și pe...

”La 80 ani o să mai pot umbla prin tribunal și pe la alte instituții pentru reevaluarea copilului cu handicap?”

386
DISTRIBUIȚI

Laila Onu, directoarea Fundației Pentru Voi Timișoara, a participat online la o nouă întâlnire privind reglementarea deciziei asistate pentru persoanele cu dizabilități, cu specialiști din Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății, Ministerul Public, CSM, ANDPDCA, CRJ.

Întâlnire a fost inițiată și condusă de Maria Mădălina Turzu, consilier de stat la cabinetul prim-ministrului Florin Cîțu.

Laila Onu a explicat că a fost o întâlnire grea, pe alocuri foarte tehnică în care s-a discutat posibilitatea adoptării unor măsuri temporare pentru dosarele aflate pe rolul instanțelor, precum și propunerea Ministerului Justiției de modificare a Codului Civil.

Dincolo de subtilitățile juridice trebuie să avem în vedere situația părinților persoanelor cu dizabilități care au dosare pe rol sau a celor care sunt acum puse sub interdicție.

Mulți dintre acești părinți cu care am discutat îmi spun:

“ Acum am 70 de ani, dacă măsură de ocrotire dispusă de instanța va fi luată pe maxim 10 ani, ce mă fac? La 80 ani o să mai pot umblă prin tribunale și pe la diverse instituții pentru reevaluare?”

Decizia Curții Constituționale de a se revizui orice măsură de protecție e corectă și în spiritul Convenției ONU privind dizabilitatea, dar nu putem lasă din nou tot greul procesului pe umerii părinților. Care nu mai au 40-50 ani, ci 60-70!

Trebuie desemnată o instituție a statului care să preia responsabilitatea reevaluării cu toate demersurile pe care le implică.

În procesul de legiferare, dincolo de aspectele legate de respectarea drepturilor omului prevăzute în Convenție, trebuie să ținem cont și de aspectele practice. Și Codul Muncii trebuie modificat, pentru a permite accesul la angajare și pentru persoanele cu dizabilități severe, cu măsurile de protecție și de suport adecvate -atenționează Laila Onu.

 

 

Comentarii

comentarii