Acasă Economic La Arad, zeci de afaceri sunt de vânzare

La Arad, zeci de afaceri sunt de vânzare

DISTRIBUIȚI

teren de vanzare timisoaraAfacerile nu prea merg la Arad. Dovada stă numărul mare de spații comerciale care se vând, unele aparținând afacerilor falimentare. În timp ce politicienii se laudă cu performanțele mediului de afaceri arădean, realitatea arată un cu totul alt tablou al economiei arădene. Centrul orașului prezintă imaginea dezolantă a zeci de spații comerciale închise, scoase la vânzare sau oferite spre închiriere, fără a trezi și interesul unor potențiali investitori. Mai mult, politica administrației locale în domeniul activităților comerciale tinde să conducă spre faliment tot mai multe firme mici și chiar mijlocii. În disperare de cauză, mulți oameni de afaceri arădeni și-au postat ofertele de vânzări de clădiri sau spații comerciale pe Internet, pe site-uri specializate, în speranța că vor găsi prin alte părți cumpărători, pentru că puterea de cumpărare în Arad este mică.
Palatul Copiilor, o clădire din centrul Aradului se vinde cu 3,4 milioane de euro. Este o clădire importantă, construită între anii 1880-1890 de către familia de comercianți Andrényi și are un teren de 2495 metri pătrați, 2220 metri pătrați construiți și 37 de camere. Eventualilor doritori le este sugerată și posibilitatea de a transforma clădirea în hotel și restaurant, centru de învățare, locuințe sau spații de birouri.
La numai 1,8 milioane de euro se poate achiziționa o altă afacere, care a falimentat: 31.978 metri pătrați teren, din care 6.844 metri pătrați, clădiri care constau în hale cu încălzire pe gaz, generator cu aer cald, alimentare cu apă, energie electrică și sunt situate la cinci kilometri de intrarea pe autostrada A1.
O hală de 4.500 metri pătrați situată în Parcul industrial UTA se vinde cu 1,6425 milioane de euro. Hala C este construită din panouri sandwich, cu coeficient de transfer termic 0,025, are sistem de încălzire cu generatoare de aer cald alimentate cu gaz metan, iar pentru birouri, cu centrale termice murale alimentate cu gaz metan.
Cu 1,4 milioane de euro, doritorii pot achiziționa restaurantul Waterhouse, împreună cu clădirea de birouri ultra-modernă. Aceasta a fost proiectată de arhitecți de prestigiu din Italia și conține spații de birouri clasa A internațional, centru internațional de conferințe și întâlniri de afaceri, un restaurant de lux cu bucătărie internațională și o parcare de 32 de locuri. Terenul are o suprafață de 2972 metri pătrați, iar clădirea, de 3324 metri pătrați.
Fosta Școală populară de artă se vinde cu 1,2 milioane de euro. Clădirea cu 37 de camere are 2064 metri pătrați și este compusă din subsol, parter și etaj, fiind situată chiar în centrul Aradului. Vânzătorul spune că imobilul poate fi transformat în hostel, hotel, bancă sau birouri.
Un alt obiectiv important al Aradului, scos la vânzare cu 740.000 de euro este Cazinoul. Acesta se află în conservare de ani de zile și necesită lucrări importante de reabilitare. Cazinoul se află în zona centrală a Aradului, lângă Parcul Copiilor și are o suprafață totală de teren de 2.990 metri pătrați. Construcția se află pe lista monumentelor istorice și poate fi transformată în centru comercial, salon de evenimente, restaurant sau chiar în cazinou.
O altă ofertă se află în zona industrială vest: o hală industrială poziționată pe un teren în suprafață de 1,5 hectare și are o suprafață construită totală de 8880 metri pătrați.
Incinta este securizată, beneficiază de pază și de toate utilitățile: energie electrică, gaze naturale, apă curentă potabilă, canalizare. Hala este împărțită în 4 module, de diferite suprafețe și se vinde cu 520.000 de euro.
Cu jumătate de milion de euro, doritorii pot achiziționa în cartierul Micălaca din Arad, un teren intravilan în suprafaţă de 2.250 metri pătrați, pe care se află un magazin de prezentare şi vânzare, birouri, spaţii de depozitare materiale de construcţii şi instalaţii, complex de recreere şi spaţii depozitare. Oferte de hale de producții și spații comerciale sunt multe în municipiul Arad. De exemplu, în Zona Industrială Sud, o hală cu o suprafață construită totală de 785,54 metri pătrați costă 314.400 euro, o hală de 550 metri pătrați, cu 250 metri pătrați teren și un apartament de 100 de metri pătrați, este scoasă la vânzare cu 300.000 euro, spații frigorifice de refrigerare și congelare cu 250.000 euro etc.
Cei care vor să investească în turism au mai multe variante: cu 450.000 de euro pot cumpăra un hotel pe Malul Mureșului, o pensiune cu 11 dormitoare se vinde cu 390.000 de euro, un restaurant de renume cu peste 50 de ani vechime în cartierul Aradul Nou, împreună cu bar, sală de sport, apartament și garsonieră este scos la vânzare cu 230.000 euro, iar pentru un centru SPA în cartierul Pârneava se cer 199.000 de euro.
O concluzie a scurtei analize a ofertelor de vânzare de spații comerciale de pe internet ar fi că, în spatele propagandei oficiale cu care edilii Aradului încearcă să cosmetizeze realitatea economiei arădene stau faptele. În Arad afacerile falimentează iar poleiala statistică prin care se formează o imagine debordând de optimism privind starea mediului de afaceri arădean are la baza în principal activitatea așa-ziselor multinaționale, în timp ce afacerile mici și medii abia rezistă pe piață sau falimentează. Iar multinaționalele pot părăsi Aradul oricând, atunci când strategia de dezvoltare a firmelor-mamă va stabili că alte meleaguri le oferă oportunități de afaceri mai bune, la costuri mai mici.

Comentarii

comentarii