Acasă Promo La cap, struțo-cămila PSD-PNL a fost vopsită în roșu

La cap, struțo-cămila PSD-PNL a fost vopsită în roșu

DISTRIBUIȚI

Se întâmplă din nou. Exact așa cum preconizam în urmă cu câteva zile. Un lider marcant PNL, deputatul Florin Roman, insultă în serie PSD. Premierul Marcel Ciolacu este acuzat de acesta că mai mult se plimbă și se face că lucrează, iar partidul, în ansamblul său, pentru prima dată după o pauză de câțiva ani, este taxat drept „ciuma roșie”. Este un nou semnal cum că struțo-cămila PSD-PNL, acum vopsită la vârf în roșu de către liberali, este pe cale de a se desface în cele două părți componente, fără a mai apuca să dea naștere partidului-stat. Guvernul nu duce deloc bine. Și nici președintele nu stă pe roze.

Dimpotrivă. Klaus Iohannis s-a trezit în postura unui demnitar care s-a așezat pe o coroană de spini. A vizat patru poziții internaționale de la nivelul NATO și UE, în care ar fi putut să se ejecteze, dobândindu-și astfel o formă sui generis de imunitate. Estimările sale au fost total eronate. Nu a prins niciuna dintre poziții. Până și presa care i-a mai rămas loială susține că președintele României a căzut între scaune. A zăpăcit o țară întreagă încercând să forțeze, tocmai pentru a se ejecta convenabil, alegeri prezidențiale anticipate, în speranța că va prinde un os de ros în plan extern. Speranța a fost deșartă. Nu i-a ieșit. La fel cum nici România nu intră în acest an în spațiul Schengen terestru, așa cum cei mai înalți demnitari ai statului ne-au promis. Scurtcircuitat astfel, Klaus Iohannis s-a sucit și a reușit să-l sucească și pe „ostașul în slujba țării”, generalul cu patru stele Nicolae Ciucă. Care acum nu mai acceptă nici în ruptul capului alegeri parlamentare și prezidențiale mai devreme, așa cum s-a angajat solemn în fața partenerului de coaliție. Cuvântul dat a fost înlocuit cu fel de fel de minciuni și insulte, între care, iată, pentru prima dată după mult timp, PSD este taxat drept „ciuma roșie”. Struțo-cămila  PSD-PNL este pe cale să-și dea obștescul sfârșit.

Până când, probabil astăzi, dacă nu cumva mâine sau poimâine, vom afla care este deznodământul războiului intern din struțo-cămila încă vie, nu pot să nu mă gândesc la viitorul celui care, timp de aproape zece ani, ne-a păstorit în calitate de președinte al României. Klaus Iohannis a lansat un singur proiect de țară. „România educată”. Un cunoscut jurnalist, Aurelian Popa, ne-a oferit ieri cât se poate de sintetic bilanțul acestui proiect de țară. 60.000 de elevi nu s-au înscris în acest an la Bacalaureat. 160.000 de elevi nu s-au înscris la Evaluarea Națională. 7.000 de elevi au absentat în această săptămâna la proba de limba română. 20% dintre tineri umblă pe străzi fără rost, nefiind nici la școală și nici angajați undeva. Ei au devenit trântorii României moderne. O uriașă masă de persoane care refuză să lucreze într-o țară care se plânge de absența forței de muncă și care, mai devreme sau mai târziu, vor îngroșa exponențial rândurile delicvenților. Este rezultatul proiectului „România educată”, la care desigur ar mai trebui să adăugăm numărul uriaș, fără echivalent în istorie, al celor care sunt analfabeți funcțional. Este practic pironul bătut în sicriul politic al președintelui Klaus Iohannis.

Cât despre un alt proiect prezidențial, cel din acest an electoral, proiect asumat de același Klaus Iohannis, probabil că peste câteva ore vom afla care este deznodământul acestuia. Președintele Klaus Iohannis, cu adevărat un vizionar politic de excepție, a preconizat un mecanism antidemocratic prin care România să poată fi condusă în următorii patru ani, cu o mână forte, de un partid-stat. Acest partid-stat nu putea fi însă edificat nici de PSD și nici de PNL, luate separat. Era necesară struțo-cămila. Alianță electorală nedemocratică, perfectată înainte de alegeri și nu după, așa cum se întâmplă în democrațiile autentice. Dar nici măcar asta nu a funcționat.

Și nu ne mai rămâne decât să încercăm să răspundem la o ghicitoare. Dacă alianța PSD-PNL se destramă, ce ar putea urma? Un guvern minoritar, într-un an extrem de dificil din mai toate perspectivele, căruia îi urmează un alt an, în care analiștii prevăd o catastrofă economico-financiară? Un guvern de uniune națională extrem de pestriț, la care să participe ciorovăindu-se toate partidele parlamentare? Sau un guvern de tehnocrați, născut din spuma mării și botezat de Klaus Iohannis, încă președintele României? Ori o criză politică pe cinste?

Comentarii

comentarii