Acasă Actualitate La cererea publicului, înfiorătorul film „colectiv” va rula din nou la Universitatea...

La cererea publicului, înfiorătorul film „colectiv” va rula din nou la Universitatea de Vest Timișoara

DISTRIBUIȚI


La cererea publicului, înfiorătorul filmul „colectiv”, regizat de către Alexander Nanau, va rula din nou în Sala Aula Magna a Universității de Vest Timișoara, joi, 12 martie, de la ora 19.00.

Filmul „colectiv”, a avut premiera în cinematografele din România pe 28 februarie. La Timișoara, filmul a rulat la Universitatea de Vest în avanpremieră, ambele proiecții fiind sold-out.

Reacțiile pozitive n-au încetat să apară, în presa națională și în rândul publicului, care a continuat să vină în cinematografe în prima săptămână a lansării documentarului în cinematografele din România.

„colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu același nume și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală.

Producția oferă în premieră spectatorilor din cinematografe acces în locurile cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv: redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe.

Filmul urmărește jurnaliști, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienți și familiile lor, dar și oficiali din guvern și reprezentanți ai statului, dezvăluind fără compromisuri o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării.

Printre protagoniștii filmului se regăsesc jurnalistul Cătălin Tolontan și echipa redacției Gazeta Sportului, Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, supraviețuitori și familii ale victimelor Colectiv.

”colectiv este altceva. Este un film ca un scalp. Este o muncă de patru ani jumătate care ne smulge pielea de pe noi centimetru cu centimetru. Un film care lasă o sală împietrită pe generic. Și o ţară împietrită în neputinţă”, atenționează Radio Guerilla.

”Subiectul a stârnit interes mai ales în rândul tinerilor, ceea ce mi-a dat speranță că se va schimba ceva vreodată și în țara asta. Filmul m-a impresionat, fiindcă reușește să transmită stări contradictorii. De la deznădejde și revoltă, la speranță și curaj. De la compasiune și teamă, la empatie și speranță”, Republica.

”E un film puternic, cu ritm de policier. Emoția și revolta vin natural. Realitatea e o ficțiune și ficțiunea devine realitate. Doar suferința și moartea sînt adevărate”, Dilema Veche

Distribuția în cinematografe este realizată de către Bad Unicorn.

Alexander Nanau, regizor și producător germano-român, a studiat regia la Academia Germană de Film și Televiziune din Berlin (DFFB) și este deținătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin.

În 2007 a înființat în România casa de producție Alexander Nanau Production. Filmul său documentar, „Lumea văzută de Ion B.”, a câștigat, în 2010, premiul Emmy Internaţional la categoria „Arts Programming”, iar „Toto și surorile lui”, următorul documentar al lui Nanau, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film în 2015.

Cel din urmă a avut o distribuție internațională numeroasă și a avut succes în rândul festivalurilor din întreaga lume. Nanau a fost director de imagine pentru documentarul francez-german „Nothingwood”, filmat în Afganistan, care a avut premiera la Cannes în 2017, în selecția Quinzaine des Réalisateurs.

Comentarii

comentarii