Acasă Eveniment La fiecare şase secunde, un om moare din cauza fumatului

La fiecare şase secunde, un om moare din cauza fumatului

DISTRIBUIȚI

Tutunul ucide vieţi !
Comercializarea produselor din tutun este interzisă pe o rază de 200 de metri în jurul spitalelor şi unităţilor de învăţământ. Întrebarea este: “Unde se respectă această prevedere legală în Timişoara?”

Conform normelor impuse de către Uniunea Europeană, de la 1 iulie, toate pachetele de tutun (nu numai de ţigarete) trebuie să fie inscripţionate cu avertismente combinate – imagine şi text-pictogramă. La această dată, expiră perioada de „graţie” acordată pentru epuizarea stocurilor. De asemenea, Legea 349/2002, pentru prevenirea şi combaterea efectelor fumatului, stabileşte unele măsuri privind prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, prin restrângerea fumatului în spaţiile publice închise, prin inscripţionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, având ca scop protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului.

Amenzile pot ajunge până la 5.000 de lei

Legea arată că se interzice fumatul în spaţiile publice închise şi este permis în spaţii special amenajate pentru fumat, cu respectarea unor condiţii obligatorii.
Barurile, discotecile şi restaurantele trebuie să fie construite astfel încât să deservească doar fumatul şi să nu permită pătrunderea aerului viciat în spaţiile publice închise şi să fie ventilate corespunzător, astfel încât nivelul noxelor să fie sub nivelurile maxime admise.
În cazul spaţiilor publice cu destinaţie similară, proprietarul sau managerul poate stabili şi afişa avertismentul: “În această unitate fumatul este interzis!”.
Interesant este că, în cazul unităţilor cu mai puţin de 100 de locuri, proprietarul poate opta ca spaţiul să fie destinat exclusiv fumătorilor sau să nu se fumeze deloc.
Întrebarea este: “Câţi manageri de baruri şi discoteci din Timişoara respectă această prevedere?”. Foarte puţini. Încălcarea legii reprezintă infracţiune şi amenzile pot ajunge până la 5.000 de lei. Inspectorii de de la protecţia consumatorilor dau amenzi, dar mulţi patroni continuă să încalce legea.
O altă prevedere foarte importantă este faptul că este interzisă comercializarea produselor din tutun pe o rază de 200 de metri în jurul spitalelor şi unităţilor de învăţământ. “Unde se respectă această prevedere în Timişoara?”. Dăm numai două exemple: la intersecţia dintre bdul. Cetăţii şi str. Gh. Lazăr, distanţa dintre unitatea de învăţământ şi cele două baruri este mai mică de 50 de metri. În centrul Timişoarei, există un liceu ce se află în aceaşi clădire cu barul. Exemplele ar putea continua cu alte unităţi de învăţământ sau spitale.

10 ani de fumat îţi iau trei ani din viaţă

Conform unui studiu al Ministerului Sănătăţii, 42% dintre respondenţi au afirmat că nu sunt influenţaţi de existenţa pictogramelor de pe pachetele de ţigări. Aceşti oameni nu privesc pachetul inscripţionat cu imagini, atunci când iau o ţigară, ori îl acoperă. Studiul arată că, în realitate, toate aceste gesturi de evitare trădează faptul că avertismentele combinate le provoacă o reacţie emoţională negativă, pe care nu o pot gestiona în alt mod decât evitând contactul vizual cu imaginile, deoarece oamenii încă nu sunt pregătiţi pentru pasul final – abandonarea fumatului. Renunţarea precoce la fumat poate salva vieţi. Fumătorul care renunţă la tutun înainte de vârsta de 30 de ani are aceeaşi speranţă de viaţă ca şi când nu ar fi fumat. Cu cât amână momentul abandonării fumatului, cu atât durata vieţii se scurtează, iar calitatea vieţii scade, prin apariţia diverselor afecţiuni induse de substanţele toxice din fumul de tutun. Se estimează că fiecare 10 ani de întârziere a renunţării la fumat, după vârsta de 35 de ani, determină o pierdere de aproximativ trei ani de viaţă.
Cercetarea mai arată că procentul persoanelor care se gândesc să abandoneze fumatul a crescut cu 53,5%, iar procentul celor care chiar au renunţat pentru cel puţin 24 de ore a crescut la 31,3%. O explicaţie a acestor transformări este oferită de analiza impactului pictogramelor: fumătorii cunosc mai bine şi mai complet efectele fumatului, iar vederea pachetului de ţigări nu mai provoacă plăcere, ci generează o reacţie emoţională negativă puternică: dezgust, scârbă, teamă sau frică. Avertismentele imagine sau un text („pictogramă”) au fost realizate de către Comisia Europeană, care a făcut şi selecţia imaginilor, astfel încât în toate cele 27 de state membre să fie utilizate aceleaşi imagini. Conform OMS, la fiecare şase secunde, un om moare din cauza tutunului.

Comentarii

comentarii