Acasă Cultura La Galeria Calina Timişoara: Apparatus 22 : Program inconfortabil și întrebări strategice...

La Galeria Calina Timişoara: Apparatus 22 : Program inconfortabil și întrebări strategice despre politică, muzică, sex

DISTRIBUIȚI

galeria calinaVineri 22 ianuarie, de la ora 18, va avea loc un mare eveniment de artă la Calina – Spațiu Pentru Artă Contemporană, str. Mărășești nr. 1-3, Timișoara.
Platforma „The Installation Projects” – artiști Iulia Toma, Vlad Nancă, Apparatus 22, Aurora Király, curator Liviana Dan – furnizează fundalul și informarea contextuală asupra unui termen aplicat practicilor de artă care implică instalarea și configurarea obiectelor în spațiu.

Totalitatea obiectelor și a spațiului formează opera de artă. Uneori cu structură permanentă, efemeră însă în mod uzual, instalația este mai mult un mod de producție și de amplasare, decât o mișcare sau un stil. Este o experiență subiectivă cu putere persuasivă certă. Prioritatea instalației rămâne identitatea reflexivă a operei de artă.

Grupul de artiști conceptuali Apparatus 22 propune pentru Galeria Calina proiectul „An Archive of Longings (chapter 1)” cu subtitlul „Notes on reconstruction”. Punctul de acces este Maruca Cantacuzino Enescu. Abordarea colaborativă juxtapune biografia personală cu limitele seductive ale istoriei artei. Tactica este critică, ubicuă, cu reminiscențe de lux și glamoare. Puterea și dorința se joacă între reconstrucție și fractură, între economia identității și economia diferențierilor.
Există programe inconfortabile și întrebări strategice despre politică, muzică, sex. Pentru obiecte și motive există sfere sacre, tensiuni, ambivalente, nostalgie și apatie socială. O textură poetică, bizar cotidiană dă un gust desăvârșit sensibilității. O expunere activă subminează mecanismele artei contemporane.
Apparatus 22 a fost inițiat în ianuarie 2011 de Erika Olea, Dragoș Olea, Maria Farcaș și Ioana Nemeș /1979 – 2011/, ca urmare a experienței comune de lucru în echipa label-ului progresiv de modă Rozalb de Mura /2006 – 2010/. Grupul extinde definiția artistului asumându-și adeseori roluri de cercetător-critic, producător și o practică combinată de a introduce în expozițiile lor artiști prieteni și colaboratori –a explicat curator Liviana Dan, curator.

Participări / selecție / Bienala de Artă Contemporană de la Veneția, MUMOK – Viena / AT, Museion – Bolzano / IT, Brukenthal Contemporary – Sibiu / RO, MAK – Viena / AT, CCA Ujazdowski Castle – Varșovia / PL, MNAC – București / RO, Galeria Nicodim, București, expoziția solo ‘Buy me a Mystery’, Akademie Schloss Solitude – Stuttgart / DE, expoziția solo ‘AS GOOD AS GOLD’.

Comentarii

comentarii