Acasă Actualitate La început de an, Fritz vrea să discute cu toată lumea, dar...

La început de an, Fritz vrea să discute cu toată lumea, dar nu îi iese întotdeauna. Ce le cere primarul funcționarilor, lui Alin Nica și guvernului

DISTRIBUIȚI

Primarul Dominic Fritz a anunțat, pe 12 ianuarie, în prima conferință din acest an, că a purtat discuții cu Alin Nica, urmează să meargă și la București, dar întâlnirea online cu toți funcționarii din primărie nu s-a mai desfășurat din cauza unor dificultăți tehnice. În fiecare caz, Fritz a spus și ce urmărește, în noul an sau pe termen lung.

Singurele discuții care deja au avut loc sunt cele cu Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș. Cu aceasta, Fritz a vorbit despre zona stadionului și sălii polivalente, unde atât el, cât și Nica, au o viziune de dezvoltare în comun, în condițiile în care viitorul stadion va fi administrat de Consiliul Județean, în timp ce sala polivalentă va fi a primăriei, cu toate că ambele sunt realizate de Compania Națională de Investiții.

„Și pentru domnul Nica, și pentru mine este clar că aceste investiții trebuie văzute împreună. Tot arealul trebuie regândit, ne trebuie străzi noi, alte funcțiuni, hotel, parcări, spații publice, spații verzi. O să intrăm într-un proces de planificare pentru aceste facilități. Aceste proiecte vor arăta și că vom putea colabora bine între consiliul județean și primărie”, a spus Fritz.

Amintind că obiectivele sunt finanțate de CNI, primarul a completat: „Timișoara depinde și de relațiile bune cu Bucureștiul. Mă bucur că pot pleca joi și vineri la București pentru o serie de întâlniri, cu domnul prim ministru Cîțu, cu domnul vicepremier Dan Barna, cu ministrul Dezvoltării, cu cei ai Transporturilor, Culturii, Fondurilor europene. Vreau să mă asigur că Guvernul României are o înțelegere clară asupra priorităților noastre”

Mai exact, Fritz vrea să lămurească niște neclarități în legătură cu centrele de vaccinare, să poarte discuții și pentru eficientizarea Colterm și relația companiei cu ANAF-ul, titlul de Capitală Europeană a Culturii și infrastructura sanitară, în special noul spital municipal pe care îl dorește în Timișoara, centrul de oncologie și spitalul de copii. În ceea ce privește proiectele culturale, acesta a menționat Muzeul Revoluției, proiectele cinematografelor, renovarea filarmonicii, dar și situația asociației TM2021, în general.

Un alt proiect asupra căruia a insistat este legătura feroviară Caransebeș – Arad – Timișoara. „Proiectul actual prevede –  nu știu dacă toată lumea conștientizează –  un traseu care traversează Timișoara de la est la vest, pe 11 kilometri, cinci prin mijlocul orașului, asta înseamnă o dublare a liniei de tren. Dacă pe acolo trece tot traficul de marfă, va scădea clar calitatea vieții. Voi avea discuții cu ministrul Transporturilor pe acest proiect. O soluție minimală ar fi o centură feroviară la nord de oraș, să nu treacă traficul de marfă prin oraș”, a spus Fritz.

Acesta a dorit, recent, și să organizeze o întâlnire cu toți funcționarii din primărie, una care nu s-a mai ținut: Cum explică primarul acest lucru: „Din păcate, serverul a cedat când toată lumea a încercat să intre pe zoom, a dat crash. Căutăm o soluție cum putem să ne întâlnim pe zoom fără să se prăbușească sistemul digital din primărie. Vedem un mare potențial în digitalizare a primăriei. L-am rugat pe Val Mureșan, care vine din industria IT, să lucreze la un raport de digitalizare”, a spus edilul.

Ceea ce îl nemulțumește pe Fritz este faptul că prea puține adrese sunt trimise online către primărie. „În primărie au intrat aproape 90.000 de adrese anul trecut, pentru toate tipurile de servicii. Dintre acestea, 2,68% au fost online, mai multe au venit pe fax, 5,6%, decât online. Peste 90% au fost depuse fizic sau prin curier. Asta înseamnă timp de așteptare în camera 12, multe hârtii, multă muncă pentru niște procese care pot fi digitalizate”.

Din datele pe care le are, primarul spune că doar 27 dintre cei 600 de angajați ai primăriei au trimis, în medie, mai mult de două e-mailuri pe zi, iar 108 angajați au trimis aproximativ un mail pe zi, în medie. „Înțeleg că sunt poziții unde e mai mult sau mai puțin nevoie de trimis e-mailuri, dar clar am rămas puțin în urmă în ceea ce privește digitalizarea”, a adăugat Fritz.

Acesta dorește, în noul an, măsuri care aduc o schimbare a culturii organizaționale, înspre digitalizare, revizuirea politicii de site-uri a instituțiilor subordonate, automatizarea unor procese. „Vrem să avem o singură intrare digitală în primărie. (…) Lucrăm la automatizarea unor procese, acum suntem la identificarea acestor procese. (…) Să înțeleagă și cetățenii de ce și pentru ei este o îmbunătățire dacă fac o cerere online. Asta este o mare prioritate pentru acest an”, a spus, printre altele, primarul despre planurile sale”.

Fritz a mai menționat și discuțiile purtate cu Coltermul, „Am purtat discuții cu Bogdan Nanu, noul director adjunct și alți reprezentanți. Am fost asigurat că toate negocierile cu furnizori de gaz și cărbune la guvern ne-au adus într-o situație în care nu ar trebui să mai avem probleme până la finalul iernii, de așa ceva m-au asigurat ei”, explicat acesta.

 

Comentarii

comentarii