Acasă Administraţie La mai bine de un an și trei luni de la finalizarea...

La mai bine de un an și trei luni de la finalizarea concursului de soluții pentru MultipleXity, consilierii locali din Timișoara vor fi puși să aprobe DALI-ul

643
DISTRIBUIȚI

Cât de curând, consilierilor locali din Timișoara le va fi înaintat un proiect de hotărâre pentru aprobarea „Documentației de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI) a Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment, MultipleXity – faza II”. Viitorul centru multifuncțional este unul dintre principalele proiecte din dosarul de candidatură pentru Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.

Pentru documentațiile necesare lucrărilor de la MultipleXity, la a fost lansat un concurs de soluții încă de la începutul anului 2020. Spre finalul lunii mai 2020, a fost anunțat și câștigătorul – echipa B.I.A. Șerban I. Daniel Lucian. În 28 iulie 2020 a fost semnat și contractul în valoare de 2,5 milioane de lei, fără TVA. Acesta prevedea un termen de maximum 300 de zile pentru predarea tuturor documentațiilor. La mai bine de un an și o lună de atunci, de abia ajunge în fața consilierilor locali DALI-ul. După această etapă, urmează obținerea autorizației de construire și elaborarea proiectului tehnic (PT). Conform aceluiași contract, este prevăzută o perioadă de 135 de zile pentru realizarea acestui ultim document.

După finalizarea tuturor documentațiilor, urmează organizarea licitației pentru execuția lucrărilor. Valoarea acestora este estimată la 100,7 milioane de lei, TVA inclus. În această sumă sunt incluse valoarea construcției și montajului – estimată la 64,6 milioane de lei, TVA inclus –, dar și dotările necesare. Durata de realizare a tuturor lucrărilor propuse în documentația amintită este de 30 de luni. Firma de arhitectură care a câștigat concursul de soluții, conform contractului semnat în iulie 2020, ar urma să supravegheze viitoarele lucrări, pe toată durata acestora.

„Este probabil cel mai bun proiect realizat vreodată de Primăria Timișoara – și cel mai important din punct de vedere al infrastructurii culturale a orașului – care a parcurs toți pașii corecți și îi va parcurge și în continuare până la realizare. Astfel, firma de arhitectură a fost aleasă în urma unui concurs de proiecte, iar această documentație stabilește până la cele mai mici detalii modul în care vom reconverti fostul muzeu de tramvaie de lângă clădirea administrativă a STPT. Lucrările vor începe etapizat, în cursul anului viitor, astfel încât în 2023 să avem unele zone deschise publicului, pe lângă Muzeul Corneliu Mikloși, care și el va trece printr-o transformare în prima jumătate a anului viitor. MultipleXity reprezintă cea mai importantă moștenire culturală a anului în care Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii și va fi inima culturală a orașului pentru mulți ani de acum înainte”, a declarat primarul Dominic Fritz, conform unui comunicat de presă din 3 septembrie.

În cadrul acestei documentații a fost studiat un teren de peste 13.000 mp pe care se află 6 clădiri ce urmează să fie reconvertite, restaurate și puse în valoare fără a altera valoarea arhitecturală istorică a acestora. Documentația, precizează reprezentanții municipalității, stabilește la nivel de detaliu transformările avute în vedere.

Astfel, clădirea ce adăpostea atelierele de reparații pentru tramvaie ar urma să devină spațiul principal al centrului. Aceasta este compusă din trei zone. Prima va conține un spațiu pentru proiecții video – spațiu imersiv, un spațiu de expoziții și unul pentru laboratoarele tematice. O a doua zonă este pentru producție digitală și un mic studio de înregistrări, un atelier de bricolaj, depozit, grupuri sanitare și spațiu pentru centrala termică. Iar a treia zonă va cuprinde o mediatecă cu ateliere pentru copii și o zonă pentru personal.

Clădirea cu funcțiuni administrative este propusă să fie convertită într-un bistro cu o capacitate de 50 de persoane. O altă clădire utilizată ca zonă administrativă este propusă să fie transformată într-un imobil cu locuințe temporare pentru rezidențe artistice. Fosta centrală termică va fi demolată, lăsând loc pentru extinderea curții în zona din spate a ansamblului. Clădirea fostei vopsitorii va fi transformată în spațiu de tip co-working (cu birouri de închiriat), coșul de fum urmând să fie păstrat ca element de reper. De asemenea, se va dubla și suprafața spațiului verde, urmând să ajungă la aproape 2300 mp.

Reprezentanții primăriei amintesc că MultipleXity, deși este cel mai important proiect în pregătirea anului 2023, nu este singura investiție în infrastructura de cultură. Sunt amintite, astfel, lucrările de reconversie a cinematografelor Studio, Dacia și Victoria, transformarea fostului Spital de Dermatologie într-un centru multicultural. Lucrările la ultimele trei obiective – Cinematografele Dacia și Victoria -, precum și cele de la Centrul Multicultural sunt cofinanțate de Ministerul Culturii, care a alocat pentru acestea 22,5 milioane de lei. De asemenea, Turnul de Apă din Iosefin se va transforma într-un spațiu expozițional și va fi redat comunității timișorene, printr-un proiect cu fonduri norvegiene.

Comentarii

comentarii