Acasă Actualitate La Muzeul de Artă Timișoara a avut loc primul eveniment din programul...

La Muzeul de Artă Timișoara a avut loc primul eveniment din programul TM2023, contribuția CJT

DISTRIBUIȚI

La Muzeul de Artă Timișoara a avut loc vernisajul primului eveniment din programul oficial al Capitalei Europene a Culturii 2023.

Este vorba de vernisajul expoziției „Paul Neagu. O retrospectivă”, care face parte din contribuția Consiliului Județean Timiș la Timișoara – Capitala Europeană a Culturii.

Invitat special a fost președintele CJT, Alin Nica, care și-a exprimat mesajul său de susținere a marelui program TM2023.

Expoziția a fost un mare succes și au participat un număr impresionant de iubitori de artă și admiratori ai operei lui Paul Neagu, nume al unui artist recunoscut la nivel mondial, dar atât de legat de Timișoara, la deschiderea unei expoziții de excepție, prin dimensiuni și valoare. “Timișoara 2023 a început, ieri”, spunea Dan Diaconu  fostul viceprimar al Timișoarei.

Paul Neagu (1938–2004), unul dintre cei mai importanți artiști români, cetățean de onoare al Timișoarei, cu lucrări prezente în colecțiile de la British Museum, Victoria and Albert Museum, Tate London, Muzeul de Artă Contemporană Tokio pentru a enumera doar câteva, este autorul monumentului Crucificare din piața Victoriei. Astfel, expoziția este în fapt un eveniment cultural major, cu relevanță locală, regională și internațională. Paul Neagu. O retrospectivă” este prima expoziție de o asemenea cuprindere dedicată lui Paul Neagu (1938–2004), artist de origine română care a trăit și lucrat la Londra începând din 1971. Expoziția punctează toate etapele de lucru ale activității lui Paul Neagu, prezentând o selecție vastă de desene, obiecte, sculpturi, documentații ale unor performance-uri, precum și alte materiale adiacente (cărți de artist, caiete de schițe, fotografii).

Opera lui Neagu este astăzi redescoperită de artiști, critici și curatori, de  intelectuali cu interese și specializări diverse, devenind o sursă de inspirație grație caracterului ei multidisciplinar, care transcende contexte culturale și geografice și depășește dualități precum natural/cultural sau subiect/obiect în practicarea și receptarea actului artistic. Alături de multe alte caracteristici care o fac incitantă pentru prezent, arta lui Neagu este în mod particular relevantă datorită modului novator în care ea conjugă corpul și simțurile pentru a ajunge la o cunoaștere spiritualizată ce re-imaginează locul și rolul omului în lume și relația sa cu dimensiunea cosmică.Arta lui Paul Neagu se exprimă prin obiect, sculptură, performance, desen, în angrenaje inventive de medii artistice și direcții tematice care se ramifică în timp. Artistul a căutat mereu să creeze un limbaj vizual cu  o putere de comunicare universală. Paul Neagu este profund legat de Timișoara, unde a trăit mare parte din copilăria și tinerețea sa, până la plecarea la studii la București. Încă din perioada timpurie petrecută în România, care a fost marcată și de contactul fertil cu neo-avangarda timișoreană, Neagu a asimilat curente precum arta cinetică, neo-constructivismul sau cibernetica, definind coordonatele principale ale metodologiei sale artistice.

 

Comentarii

comentarii