Acasă Cultura La  Muzeul Național al Banatului Timișoara a fost o nouă seară de...

La  Muzeul Național al Banatului Timișoara a fost o nouă seară de poveste vineri, 26 mai, acum cu dr. Cristian Floca

DISTRIBUIȚI

Despre Banatul de câmpie s-a spus adesea că a reprezentat un tărâm neprielnic locuirii umane din cauza numeroaselor zone mlăștinoase și cursuri de apă care s-au revărsat peste aceste meleaguri.

Totuși, pe lângă forța distructivă, apa reprezintă viață, iar vineri seara, dr. Cristian Floca a analizat din această perspectivă bivalentă impactul hidrografiei asupra dezvoltării comunităților umane de-a lungul vremurilor.

Studiul său s-a concentrat cu precădere asupra luncii Pogănișului, un important afluent al râului Timiș. Abordarea sa a fost una interdisciplinară, principalele instrumente utilizate fiind cercetările de suprafață, menite a identifica noi urme de locuire străvechi sau izvoarele scrise și cartografice.

Cercetările realizate de Cristian Floca au dus la descoperirea a numeroase situri arheologice datând din epoca neolitică și până în evul mediu, dovedind capacitatea comunităților umane din această zonă de a se adapta la condițiile de mediu și de a folosi în cel mai eficient mod resursele oferite de habitatul lacustru al Banatului.

Lucrările de hidroameliorare realizate după intrarea Banatului sub administrare Habsburgică au modificat radical structura modului de organizare a comunităților, deschizând o nouă etapă în evoluția istorică și demografică a zonei.

 

Comentarii

comentarii