Acasă Cultura La obârșii, la izvor, la Gyula, cu 200 oaspeți din Timiș,  în...

La obârșii, la izvor, la Gyula, cu 200 oaspeți din Timiș,  în frunte cu ÎPS Ioan

DISTRIBUIȚI

Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria a organizat la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Gyula cea de‑a XIII‑a ediție a Festivalului de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești, intitulat „La obârșii, la izvor”, duminică, 9 octombrie 2022.

Oaspeții de seamă din acest an au fost Ansamblul de muzică populară, dirijat de Mădălin Luca și formația de dansuri populare „Banatul” ale Centrului de Cultură și Artă Timiș, coordonate de coregrafii Brândușa și Nicolae Stănescu. Cele două ansambluri funcționează cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș.

La fel ca în edițiile precedente, realizate împreună cu reprezentanții câte unui județ din România, din zone limitrofe Ungariei, membrii foarte talentați ai Ansamblului de Tineret Banatul au fost însoțiți în deplasarea lor la Gyula, în Ungaria, de importante oficialități din județul Timiș. La această manifestare a participat Consulul general al României la Gyula, E.S. Florin Trandafir Vasiloni și Consulul General al României la Szeged, E.S. Daniel Banu.

Ca de fiecare dată, tradiționalul festival de la Gyula a fost precedat de Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului împreună cu Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, însoțiți de preoți din Arhiepiscopia Timișoarei și din Episcopia Ungariei.

Înaltpreasfinția Sa a venit însoțit de peste 200 de credincioși din Arhiepiscopia Timișoarei, aparținând parohiilor Timișoara Dacia, Timișoara Viile Fabric, Ghiroda și Giroc.

Festivalul s‑a desfășurat după-amiază, în prezența a aproximativ 400 de participanți, reprezentând preoții și credincioșii veniți din toate parohiile episcopiei din Ungaria, dar și oaspeți din România. Programul s-a încheiat cu o agapă tradițională.

 

 

Comentarii

comentarii