Acasă Actualitate La presiunea unui ONG și a Consiliului Județean Timiș, Primăria Timișoara vrea...

La presiunea unui ONG și a Consiliului Județean Timiș, Primăria Timișoara vrea să declare Casa Florarului Muhle obiectiv de utilitate publică

DISTRIBUIȚI

casa-muhleLa insistențele Asociaţiei Culturale Salvaţi Patrimoniul Timişoarei și a Consiliului Județean Timiș conducerea Primăriei Timișoara vrea, în sfârșit, să declare Casa Florarului Muhle, de pe bulevardul Mihai Viteazu nr.3, obiectiv de utilitate publică.

Pentru aceasta, a fost iniţiat un proiect de hotărâre prin care să se aprobe numirea în comisia pentru efectuarea cercetării prealabile în vederea declarării utilităţii publice a Casei Muhle, din care să facă parte viceprimarii Imre Farkas şi Dan Diaconu, şeful Direcţiei Urbanism Sorin Emilian Ciurariu şi Gabriela Borcsi, şefa Serviciului Certificări Autorizări.

Solicitarea a venit de la Consiliul Judeţean Timiş, care a înaintat în aprilie 2019 o adresă înregistrată la Municipiul Timişoara, prin care cere numirea reprezentanţilor Municipiului Timişoara care să facă parte din comisia pentru efectuarea cercetării prealabile în vederea declarării utilităţii publice a Casei Muhle din Timişoara.

La sfârșitul lunii marie Asociaţia Culturală Salvaţi Patrimoniul Timişoarei a transmis la Consiliul Judeţean Timiş adresa cu nr. 4741/13.03.2019 prin care s-a depus un dosar de cercetare prealabilă în vederea expropierii pentru cauza de utilitate pubică a ’’Casei Muhle’’.

Printre documentele invocate în proiect se aminteşte şi Legea nr.33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, dar şi o Hotărâre a Guvernului din 1994 de aprobare a Regulamentului privind procedura de lucru a comisiilor pentru efectuarea cercetării prealabile în vederea declarării utilităţii publice pentru lucrări de interes naţional sau de interes local.

“Având în vedere cele menţionate mai sus (…) considerăm oportună iniţierea unui proiect de hotărâre prin care să se aprobe numirea în comisia pentru efectuarea cercetării prealabile în vederea declarării utilităţii publice a Casei Muhle (…)”.

Casa Muhle, cea care a aparţinut falimiei florarului Coroanei, Wilhelm Muhle, a devenit de mult o ruină, Primăria Timişoara a refuzat să cumpere imobilul de la actualii proprietari şi s-a luptat cu ei în instanţă.

Încă de acum patru ani, la iniţiativa Asociaţiei Salvaţi Patrimoniul Timişoarei, consilierii judeţeni au discutat despre aprobarea procedurilor pentru declararea utilităţii publice de interes local a proiectului Casa Memorială Wilhelm şi Arpad Muhle şi Muzeul Rozelor, etapa prealabilă obligatorie a procedurii de expropriere a imobilului – casa şi terenul aferent.

Din păcate, atunci aleşii timişeni nu au fost de acord cu proiectul, care a picat la vot.

“Dosarele penale şi acţiunile în civil pe care primăria le are cu proprietarul nu au legătură cu acest proiect. E vorba de proiectul societăţii civile, pe care absolut întâmplător un consilier judeţean l-a preluat. Noi ne dorim ca acest proiect să fie votat şi să treacă de consiliul judeţean, care este singura instituţie competentă să demareze exproprierea pe raza judeţului”, arăta în 2015 Adina Murgilă, reprezentanta Asociaţiei Culturale Salvaţi Patrimoniul Timişoarei.

Acum, în prag de Capitală Culturală Europeană, când Timişoara stă foarte prost la obiective precum muzee şi case memoriale, poate că demersul va impulsiona acţiunea de redare a valorii culturale, un simbol al Timişoarei imperiale, prin transformarea imobilului într-o casă memorială. Dacă aleşii locali timişoreni îşi vor da votul.

Comentarii

comentarii