Acasă Actualitate La Școala nr. 2 Timișoara, elevii au fost invitați să cunoască… viitorul...

La Școala nr. 2 Timișoara, elevii au fost invitați să cunoască… viitorul dominat de înalta tehnologie

DISTRIBUIȚI

La Școala Gimnazială nr. 2 Timișoara, elevii claselor a 5-a au fost invitați să cunoască… viitorul dominat de înalta tehnologie, în cadrul orei de informatică și TIC, marți 4 ianuarie 2022.

Invitat special a fost ing. Mihai Petru Mărghitaș, un tânăr absolvent al Universității Politehnica Timișoara, specializarea inginerie medicală. Astfel, el le-a demonstrat elevilor  cum funcționează și la ce poate folosi o imprimantă 3D.

Cele două imprimante 3D de diferite dimensiuni prezentate copiilor sunt concepute și realizate de tânărul cercetător Mărghitaș, care este și doctorand la UPT și lucrează în domeniul  cercetării, la INCEMC Timișoara.

Copiii au văzut, pe viu, cum se proiectează și cum se lansează în execuție un obiect (simplu pentru început) la o imprimantă 3D. Li s-au prezentat, pe înțelesul lor,  părțile componente ale unei astfel de imprimante, precum și principiul de printare 3D a unui obiect prin procesul de adiţie controlatǎ de material, strat peste strat, pȃnǎ cȃnd obiectul a fost creat ȋn integralitatea lui, aşa cum a fost definit digital.

”Mă bucur să văd că unii copii sunt interesați de aceste tehnologii care reprezintă fără îndoială viitorul și că pot să le împărtășesc din abilitățile și cunoștințele mele, în domeniul proiectării pe calculator, desen tehnic pe calculator, imprimare 3D. În prezent, aceste imprimante sunt folosite constant în domeniul medicinei și vedem mereu proteze revoluționare imprimate 3D, ceea ce poate înseamnă că viețile oamenilor pot fi prelungite, având aceste organe de schimb”, a declarat ing Mihai Mărghitaș.

”Având în vedere expunerea intensă și constantă la tehnologie de care au parte elevii sec XXI, este important să le oferim și perspectiva aplicațiilor practice ale acesteia și în alte domenii decât cel didactic, mai puțin cunoscute, cum ar fi medicina. Ei își vor putea dezvolta creativitatea făcându-și singuri jucăriile, poate, iar orice defecțiune ar întâlni (fie un buton lipsă, o ramă de ochelari ruptă, un picior de scaun șubred) ar putea fi rezolvată cu ajutorul unei imprimante, în viitor – a spus profesoara de informatică Crăciun Ileana.

 

Comentarii

comentarii